Hasat
sonrası zararlılarla mücadele, ürün kalitesinin korunması ve depolama süresinin
maksimum sürede tutulması için çok önemlidir. Bu nedenle son zamanlarda çeşitli
alternatif mücadele yöntemleri yaş meyve ve sebzelerde de denenmektedir.
Ürünlerde
kaliteyi sürdürmek, kalıntı problemlerini, çevreye zararı ve böceklerde zamanla
gelişen direnç problemlerini hatta mücadele yöntemlerinde maliyeti azaltmak için,
fiziksel yöntemler iyi bir alternatif olmuştur.
Yüksek
ya da düşük sıcaklık uygulamaları olarak kullanılan bazı fiziksel metotlar kuru
ısıtma, buhar ısıtma, sıcak su ve basınçlı sıcak hava veya oda soğutma,
basınçlı hava ya da vakumlu soğutma, hidro soğutma, buz kullanmadır. Bu
uygulama seçenekleri bazen tek ya da birkaçının kombinasyonu ile denenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.