Castanea sativa Mill, belonging to the genus Castanea of the Fagaceae family, is a chestnut fruit consumed for centuries. Chestnut fruit, rich in nutrient content, has antimicrobial, antibacterial, antifungal, anti-inflammatory, anticardiovascular and antispasmodic properties. The aim of this study is to evaluate the biochemical properties of chestnut fruit and chestnut production and trade in Aydın. In this study, chestnut production and trade data obtained from various institutions and organizations were compared and evaluated with basic statistical methods. Accordingly, Turkey 60000-65000 tons of annual production quantity chestnut with China and South Korea are in third place after the. The province of Aydın ranks the first place in the country with an annual production of 20.000-26.000 tons of chestnuts. The amount of chestnut export in Aydin is quite low compared to the production amount. Because of the fact that most of the chestnuts produced in Aydin are not used for export purposes and the chestnut products are not produced at the desired level, the province of Aydin is not mentioned much with chestnut fruit. Aydın is not mentioned much with chestnut fruit. It can be stated that it is necessary to follow different strategies for chestnut processing and export in Aydın, which is the first in terms of production amount of chestnut fruit, which is so beneficial in terms of biochemical and health. In addition, it is thought that the steps to be taken for the by-product production of chestnuts, which will add different added value for food processing processes, may add positive value for the future of the chestnut, whose potential for the Aydin economy cannot be fully utilized.
Fagaceae familyasının Castanea cinsine ait olan Castanea sativa Mill, yüz yıllardır tüketilen kestane meyvesidir. Besin içeriği bakımından zengin olan kestane meyvesinin antimikrobiyal, antibakteriyel, antifungal, antienflamatuar, antikardiyovasküler ve antispazmodik özellikleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kestane meyvesinin biyokimyasal özellikleri ile kestane üretimi ve ticaretinin Aydın özelinde değerlendirilmesidir.
Çalışmada çeşitli kurum ve kuruluşlardan elde edilen kestane üretim ve ticaret verileri temel istatistiki yöntemlerle karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Buna göre Türkiye, yıllık 60.000-65.000 ton kestane üretim miktarı ile Çin ve Güney Kore’ den sonra üçüncü sırayı almaktadır. Aydın ili ise yıllık 20.000-26.000 ton kestane üretimi ile ülke genelinde ilk sıradadır. Aydın ilinde kestane ihracat miktarı, üretim miktarına göre oldukça düşük kalmaktadır. Gerek Aydın ilinde üretilen kestanenin çoğunun ihracata yönelik olmaması, gerekse kestanenin istenilen düzeyde üretilmemesi nedeniyle Aydın ili kestane meyvesi ile çok fazla anılmamaktadır. Biyokimyasal ve sağlık yönüyle bu kadar faydalı olan kestane meyvesinin üretim miktarı yönünden ilk sırada olan Aydın ilinde kestane işleme ve ihracatına yönelik farklı stratejiler izlenmesinin gerekli olduğu belirtilebilmektedir. Ayrıca, kestanenin gıda işleme prosesleri için farklı katma değer katacak yan ürün üretimine yönelik atılacak adımların, Aydın ekonomisi için potansiyeli tam olarak değerlendirilemeyen kestanenin geleceği açısından pozitif değer katabileceği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 1 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.