Research Article
BibTex RIS Cite

Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 9 Issue: Özel Sayı, 51 - 57, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.761654

Abstract

Bal insanlık için önemli bir gıda maddesidir. Bal üretimi bakımından en uygun ülkelerden biri olan Türkiye, Dünya’da Çin’den sonra ikinci, Avrupada ise birinci sıradadır.
Bu çalışmada, Iğdır ve yöresinde (Kağızman, Tuzluca, Aralık) üretilen süzme çiçek ballarının bazı fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada 30 adet süzme çiçek balı kullanılmıştır. Analiz edilen süzme çiçek ballarında briks, nem miktarı, asitlik, hidroksimetilfurfural, glukoz ve fruktoz analizleri yapılmıştır.
Araştırma sonucunda ortalama fizikokimyasal değerler; Brix % 83.30 ± 0.97, Nem miktarı % 15.06 ± 0.75, Asitlik 22.64 meq/kg ± 4.16, pH 4.33 ± 0.25, iletkenlik 0.17 mS/cm ± 0.15, Hidroksimetilfurfural 39.85 mg/kg ± 30.41, Fruktoz % 38.62 ± 2.36, Glukoz % 32.46 ± 2.24, Fruktoz / Glukoz oranı 1.20 ± 0.10 ve Glukoz + Fruktoz miktarı % 71.09 ± 3.66 şeklinde bulunmuştur. Bu ortalama sonuçlar, Iğdır ve yöresinde üretilen süzme çiçek ballarının Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kriterlerine (2012) uygun olduğunu göstermiştir.

Supporting Institution

Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Project Number

2013-FBE-L05

Thanks

Bu araştırma projesine (2013-FBE-L05) destek veren Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine ve personellerine teşekkür ederiz.

References

  • [1] . Anonim. 2011. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. Resmi Gazete. 29.12.2011-28157. [2]. Mortaş, M., Yazıcı, F., Dervişoğlu, M., 2011. Balın Samsun ve Karadenizdeki Yeri. Samsun Sempozyumu 2011. Samsun.
Year 2020, Volume: 9 Issue: Özel Sayı, 51 - 57, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.761654

Abstract

Project Number

2013-FBE-L05

References

  • [1] . Anonim. 2011. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. Resmi Gazete. 29.12.2011-28157. [2]. Mortaş, M., Yazıcı, F., Dervişoğlu, M., 2011. Balın Samsun ve Karadenizdeki Yeri. Samsun Sempozyumu 2011. Samsun.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Bayram Yurt 0000-0001-5447-1586

Project Number 2013-FBE-L05
Publication Date October 23, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 9 Issue: Özel Sayı

Cite

APA Yurt, B. (2020). Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 9(Özel Sayı), 51-57. https://doi.org/10.46810/tdfd.761654
AMA Yurt B. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. TJNS. October 2020;9(Özel Sayı):51-57. doi:10.46810/tdfd.761654
Chicago Yurt, Bayram. “Iğdır Ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 9, no. Özel Sayı (October 2020): 51-57. https://doi.org/10.46810/tdfd.761654.
EndNote Yurt B (October 1, 2020) Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9 Özel Sayı 51–57.
IEEE B. Yurt, “Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”, TJNS, vol. 9, no. Özel Sayı, pp. 51–57, 2020, doi: 10.46810/tdfd.761654.
ISNAD Yurt, Bayram. “Iğdır Ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9/Özel Sayı (October 2020), 51-57. https://doi.org/10.46810/tdfd.761654.
JAMA Yurt B. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. TJNS. 2020;9:51–57.
MLA Yurt, Bayram. “Iğdır Ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, vol. 9, no. Özel Sayı, 2020, pp. 51-57, doi:10.46810/tdfd.761654.
Vancouver Yurt B. Iğdır ve Yöresinde Üretilen Balların Bazı Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. TJNS. 2020;9(Özel Sayı):51-7.

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.