Bal insanlık için önemli bir gıda maddesidir. Bal üretimi bakımından en uygun ülkelerden biri olan Türkiye, Dünya’da Çin’den sonra ikinci, Avrupada ise birinci sıradadır.
Bu çalışmada, Iğdır ve yöresinde (Kağızman, Tuzluca, Aralık) üretilen süzme çiçek ballarının bazı fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada 30 adet süzme çiçek balı kullanılmıştır. Analiz edilen süzme çiçek ballarında briks, nem miktarı, asitlik, hidroksimetilfurfural, glukoz ve fruktoz analizleri yapılmıştır.
Araştırma sonucunda ortalama fizikokimyasal değerler; Brix % 83.30 ± 0.97, Nem miktarı % 15.06 ± 0.75, Asitlik 22.64 meq/kg ± 4.16, pH 4.33 ± 0.25, iletkenlik 0.17 mS/cm ± 0.15, Hidroksimetilfurfural 39.85 mg/kg ± 30.41, Fruktoz % 38.62 ± 2.36, Glukoz % 32.46 ± 2.24, Fruktoz / Glukoz oranı 1.20 ± 0.10 ve Glukoz + Fruktoz miktarı % 71.09 ± 3.66 şeklinde bulunmuştur. Bu ortalama sonuçlar, Iğdır ve yöresinde üretilen süzme çiçek ballarının Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kriterlerine (2012) uygun olduğunu göstermiştir.
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2013-FBE-L05
Bu araştırma projesine (2013-FBE-L05) destek veren Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine ve personellerine teşekkür ederiz.
2013-FBE-L05
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2013-FBE-L05 |
Publication Date | October 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: Özel Sayı |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.