Research Article
BibTex RIS Cite

Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 9 Issue: Özel Sayı, 46 - 50, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.762718

Abstract

Bu araştırma, Bingöl ekolojik koşullarında yetiştirilecek İtalyan çimi çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla 2018 yılı yetiştirme sezonunda kurulmuştur. Araştırmada, 6 adet İtalyan çimi çeşidi (Devis, Baqueano, Caramba, Vallivert, Trinova, Vespolini) bitki materyali olarak kullanılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada; yeşil ot, kuru ot, ham protein verimleri, ham protein oranı, Asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) oranı, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranı, sindirilebilir kuru madde (SKM) oranı, kuru madde tüketimi (KMT) oranı, nispi yem değeri (NYD)’ne ait veriler ele alınmıştır. Çalışma sonucunda; yeşil ot verimi 3377,33-4457,67 kg/da, kuru ot verimi 808,13-1051,83 kg/da, ham protein oranı %17,58-21,13, ham protein verimi 154,00-179,57 kg/da, ADF oranı %38,33-40,67, NDF oranı %55,00-63,37, SKM oranı %57,22-%59,04, KMT oranı %1,893-2,183 ve NYD 86,44-99,55 arasında değişmiştir. Araştırmada, incelenen ADF ve SKM oranları dışındaki tüm özellikler bakımından çeşitler arasında farklılıklar belirlenmiştir. En fazla yeşil ot verimi Trinova çeşidinde, en fazla kuru ot verimi, KMT oranı ve NYD Vallivert çeşidinde, en fazla ham protein oranı Vespolini çeşidinde, en az NDF oranı Vallivert çeşidinde, en fazla ham protein verimi ve SKM oranı Baqueano çeşidinde, en az ADF oranı Baqueano çeşidinde tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar neticesinde; Bingöl ekolojik koşulları için yeşil ot ve ham protein verimleri bakımından Baqueano çeşidinin, NDF, KMT oranları ve NYD bakımından ise Vallivert çeşidinin ekilmesi önerilmektedir.

References

  • [1] Elçi Ş (2005) Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ISBN 975-407- 189-6 Mart Matbaası- İstanbul s. 6-227
  • [2] Anonim (2018) http://www.torunoglutohum.com (erişim 20.02.2018)
  • [3] Avcıoğlu R, Açıkgöz E, Soya H, Tan A (2009) Yem Bitkileri Üretimi. (internet erişim): http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/18de4d2ec21cfcb_ek.pdf?tipi=14&sube=.[Ulaşım:25/12/]
  • [4] Baytekin H, Kızılşimşek M, Demiroğlu G (2009) Çim ve Ayrık Türleri Editör: R. Avcıoğlu, R. Hatipoğlu, Y. Karadağ. Yem Bitkileri Genel Bölüm Cilt III. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, s. 561-572
  • [5] Knowels F and Watkın J E (1967). A pratical Course in Agricultural Chemistry. Mc Millian Co. Ltd. New York, s. 37
  • [6] AOAC. Official Method of Analysis. 15th. edn. Association of Official Analytical Chemist, Washington, DC. USA. 1990
  • [7] Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA. Methods for dietary fiber, neurtal detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 1991;74(10):3583-3597
  • [8] Morrison JA. Hay and Pasture Management, Chapter 8.Extension Educator, Crop Systems Rockford Extension Center. 2003
  • [9] Özdemir S, Budaklı Çarpıcı E, Aşık BB (2019) Farklı Azot Dozlarının İtalyan Çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum Caramba) Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 22(1):131-137
  • [10] Göktepe AE (2015) Ruminantlar için karamba (Lolium multiflorum cv. Caramba) bitkisinin nispi yem değerinin ve in vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Samsun, s. 28-33
  • [11] Kesiktaş M (2010) Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Karaman’da farklı ekim zamanları azotlu gübre dozu uygulamalarının İtalyan çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum Caramba) yem verimine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, s. 23-38
  • [12] Çolak E (2015) Azotlu gübre dozlarının İtalyan çimi (Lolium italicum L.) çeşitlerinin ot verimi, kalitesi ve bazı tarımsal özelliklerine etkisi, Doktora Tezi, Ankara s. 23-53
  • [13] Peker C (2013) Ankara koşullarında kırmızı üçgül (Trifolium incarnatum L.) ve İtalyan çimi (Lolium multiflorum cv. Caramba) karışım oranları ve ekim yöntemlerinin kaba yem verimine ve verimle ilgili özelliklere etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana, s. 51-142
  • [14] Çolak E, Sancak C (2016) Azotlu Gübre Dozlarının İtalyan Çimi (Lolium italicum L.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Bazı Tarımsal Özelliklerine Etkisi, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25(1): 58-66
  • [15] Kavut YT, Geren H (2018) İtalyan çimi (Lolium multiflorum L.) + Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) karışımlarında farklı hasat zamanları ve karışım oranlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi, Medıterranean Agrıcultural Scıences 31(3): 283-287
  • [16] Özdemir Ö (2017) Farklı azot dozlarının İtalyan çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum Caramba) ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bursa, s. 1-35
  • [17] Alison MW, Barfîeld RE, Ashley JL (1989) Ryegrass cultivars for forage production. Herbage Abstracts 1989 Vol. 59 No. 12, p. 523
  • [18] West CP, Walker DW, Stoin HR, Bacon RK, Longer DE (1989) Forage yield and quality of small grains in Arkansas, Herbage Abstracts, 59(2): 53
  • [19] Türk M, Pak M, Bıçakçı E (2019) Farklı Azotlu Gübre Dozlarının Bazı Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum L.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, Ziraat Fakültesi Dergisi 14(2): 219-225
  • [20] Kara E (2016) Aydın koşullarında kışlık ara ürün olarak yetiştirilecek tek yıllık bazı baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, Adnan Menderes Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, s. 32-58
  • [21] Çetin R (2017) Tokat Kazova şartlarında tek yıllık çimde (Lolium multiflorum L.) azotlu gübrelemenin ot verimi ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat, s. 20-49
  • (22) Şimşek S (2015) Kırşehir koşullarında farklı Macar Fiği (Vicia pannonica Crantz) + İtalyan çimi (Lolium multiflorum Lam.) karışım oranlarının verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi, Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Kırşehir, s. 2-43
  • [23] Başbuğ S (1990) Bursa şartlarında bazı çok yıllık ve tek yıllık buğdaygil yem, bitkilerinin ot verimi ve kalitesi üzerine araştırmalar, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Bursa, s. 24-37
Year 2020, Volume: 9 Issue: Özel Sayı, 46 - 50, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.762718

Abstract

References

  • [1] Elçi Ş (2005) Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ISBN 975-407- 189-6 Mart Matbaası- İstanbul s. 6-227
  • [2] Anonim (2018) http://www.torunoglutohum.com (erişim 20.02.2018)
  • [3] Avcıoğlu R, Açıkgöz E, Soya H, Tan A (2009) Yem Bitkileri Üretimi. (internet erişim): http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/18de4d2ec21cfcb_ek.pdf?tipi=14&sube=.[Ulaşım:25/12/]
  • [4] Baytekin H, Kızılşimşek M, Demiroğlu G (2009) Çim ve Ayrık Türleri Editör: R. Avcıoğlu, R. Hatipoğlu, Y. Karadağ. Yem Bitkileri Genel Bölüm Cilt III. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, s. 561-572
  • [5] Knowels F and Watkın J E (1967). A pratical Course in Agricultural Chemistry. Mc Millian Co. Ltd. New York, s. 37
  • [6] AOAC. Official Method of Analysis. 15th. edn. Association of Official Analytical Chemist, Washington, DC. USA. 1990
  • [7] Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA. Methods for dietary fiber, neurtal detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 1991;74(10):3583-3597
  • [8] Morrison JA. Hay and Pasture Management, Chapter 8.Extension Educator, Crop Systems Rockford Extension Center. 2003
  • [9] Özdemir S, Budaklı Çarpıcı E, Aşık BB (2019) Farklı Azot Dozlarının İtalyan Çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum Caramba) Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 22(1):131-137
  • [10] Göktepe AE (2015) Ruminantlar için karamba (Lolium multiflorum cv. Caramba) bitkisinin nispi yem değerinin ve in vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Samsun, s. 28-33
  • [11] Kesiktaş M (2010) Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Karaman’da farklı ekim zamanları azotlu gübre dozu uygulamalarının İtalyan çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum Caramba) yem verimine etkileri, Yüksek Lisans Tezi, s. 23-38
  • [12] Çolak E (2015) Azotlu gübre dozlarının İtalyan çimi (Lolium italicum L.) çeşitlerinin ot verimi, kalitesi ve bazı tarımsal özelliklerine etkisi, Doktora Tezi, Ankara s. 23-53
  • [13] Peker C (2013) Ankara koşullarında kırmızı üçgül (Trifolium incarnatum L.) ve İtalyan çimi (Lolium multiflorum cv. Caramba) karışım oranları ve ekim yöntemlerinin kaba yem verimine ve verimle ilgili özelliklere etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana, s. 51-142
  • [14] Çolak E, Sancak C (2016) Azotlu Gübre Dozlarının İtalyan Çimi (Lolium italicum L.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Bazı Tarımsal Özelliklerine Etkisi, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25(1): 58-66
  • [15] Kavut YT, Geren H (2018) İtalyan çimi (Lolium multiflorum L.) + Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) karışımlarında farklı hasat zamanları ve karışım oranlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi, Medıterranean Agrıcultural Scıences 31(3): 283-287
  • [16] Özdemir Ö (2017) Farklı azot dozlarının İtalyan çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum Caramba) ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bursa, s. 1-35
  • [17] Alison MW, Barfîeld RE, Ashley JL (1989) Ryegrass cultivars for forage production. Herbage Abstracts 1989 Vol. 59 No. 12, p. 523
  • [18] West CP, Walker DW, Stoin HR, Bacon RK, Longer DE (1989) Forage yield and quality of small grains in Arkansas, Herbage Abstracts, 59(2): 53
  • [19] Türk M, Pak M, Bıçakçı E (2019) Farklı Azotlu Gübre Dozlarının Bazı Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum L.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, Ziraat Fakültesi Dergisi 14(2): 219-225
  • [20] Kara E (2016) Aydın koşullarında kışlık ara ürün olarak yetiştirilecek tek yıllık bazı baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, Adnan Menderes Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, s. 32-58
  • [21] Çetin R (2017) Tokat Kazova şartlarında tek yıllık çimde (Lolium multiflorum L.) azotlu gübrelemenin ot verimi ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat, s. 20-49
  • (22) Şimşek S (2015) Kırşehir koşullarında farklı Macar Fiği (Vicia pannonica Crantz) + İtalyan çimi (Lolium multiflorum Lam.) karışım oranlarının verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi, Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Kırşehir, s. 2-43
  • [23] Başbuğ S (1990) Bursa şartlarında bazı çok yıllık ve tek yıllık buğdaygil yem, bitkilerinin ot verimi ve kalitesi üzerine araştırmalar, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Bursa, s. 24-37
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Articles
Authors

Vural Lale 0000-0003-0119-0910

Kağan Kökten 0000-0001-5403-5629

Publication Date October 23, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 9 Issue: Özel Sayı

Cite

APA Lale, V., & Kökten, K. (2020). Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 9(Özel Sayı), 46-50. https://doi.org/10.46810/tdfd.762718
AMA Lale V, Kökten K. Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. TJNS. October 2020;9(Özel Sayı):46-50. doi:10.46810/tdfd.762718
Chicago Lale, Vural, and Kağan Kökten. “Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 9, no. Özel Sayı (October 2020): 46-50. https://doi.org/10.46810/tdfd.762718.
EndNote Lale V, Kökten K (October 1, 2020) Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9 Özel Sayı 46–50.
IEEE V. Lale and K. Kökten, “Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi”, TJNS, vol. 9, no. Özel Sayı, pp. 46–50, 2020, doi: 10.46810/tdfd.762718.
ISNAD Lale, Vural - Kökten, Kağan. “Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesinin Belirlenmesi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9/Özel Sayı (October 2020), 46-50. https://doi.org/10.46810/tdfd.762718.
JAMA Lale V, Kökten K. Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. TJNS. 2020;9:46–50.
MLA Lale, Vural and Kağan Kökten. “Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesinin Belirlenmesi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, vol. 9, no. Özel Sayı, 2020, pp. 46-50, doi:10.46810/tdfd.762718.
Vancouver Lale V, Kökten K. Bingöl Şartlarında Bazı İtalyan Çimi (Lolium Multiflorum Lam.) Çeşitlerinin Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. TJNS. 2020;9(Özel Sayı):46-50.

Cited By










This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.