This research was carried out throughout a period of approximately two years between 2019-2020 and aimed to identify wild food plants frequently used by people living in Suruç district (Şanlıurfa) and some of its surrounding villages. 64 taxa belonging to 27 families were identified through these interviews that we conducted with 44 people. The demographic information of the interviewees, both the local and scientific names of the plants they use for food purposes, the parts of the plants used and the methods of preparing the plants were recorded. The plants used by the habitants of the region were scientifically diagnosed at Harran University herbarium and were recorded as herbarium material. The families of the plant taxa, their scientific and local names,their patterns of use and use value (UV) of the plants were calculated and presented in a table. The families with the widest taxa discovered in our research throughout the region are Asteraceae with 10 taxa (16%), Lamiaceae with 10 taxa (16%), Malvaceae with 5 taxa (8%), Brassicaceae with 4 taxa (6%), Fabaceae with 4 taxa (6%), Apiaceae with 3 taxa (5%) and Rosaceae with 3 taxa (5%); while genus discovered to have the widest taxa are Mentha L. with 3 taxa, Crocus L., Euphorbia L., Malva L., Papaver L., Salvia L. with 2 taxa. Food plants are usually consumed as food after their stems are peeled, their leaves are used to make salads; they are cooked by adding tomato paste, rice or egg, used as a spice and brewed like tea. Most common plant parts used for food purposes are above ground, leaf, stem, root and fruit. Some cultivated and natural plants in Suruç district are used for food purposes. Our literature review has revealed that the food plants used in Suruç district are also used both for food and medicinal purposes in different regions of our country.
Harran Üniversitesi
19110
This article was reproduced from the master's thesis (S.Yalçın) financially supported by Harran University Coordination Unit for Scientific Research Projects (HÜBAP) (Project No: 19110). We are grateful to HÜBAP for their valuable support.
Bu araştırma 2019-2020 yılları arasında yaklaşık iki yıllık bir sürede, Suruç ilçesi (Şanlıurfa) ve çevresindeki bazı köylerinde yaşayan insanların kullandığı yabani gıda bitkilerin tespit edilmesi için yapılmıştır. 44 kaynak kişi ile yapılan görüşmelerde 27 familyaya ait 64 takson tespit edilmiştir. Görüşme yapılan kişilerin demografik bilgileri, gıda amaçlı kullandıkları bitkilerin yerel adları ve bilimsel adları, kullanılan bitki kısımları ve bitkileri hazırlama yöntemleri kayıt edilmiştir. Bölge halkının kullandığı bitkilerin Harran Üniversitesi herbaryumunda teşhisleri yapılmış ve herbaryum materyali haline getirilmiştir. Bitki taksonların familya, bilimsel ve yöresel adları, bitkilerin kullanım şekilleri ve kullanım değerleri (UV) hesaplanarak tablo halinde sunulmuştur. Bölgede yaptığımız araştırmada en çok takson içeren familyalar şöyledir; Asteraceae 10 takson (% 16), Lamiaceae 10 takson (% 16), Malvaceae 5 takson (% 8), Brassicaceae 4 takson (% 6), Fabaceae 4 takson (% 6), Apiaceae 3 takson (% 5), Rosaceae 3 takson (% 5), en çok takson içeren cinsler ise; MenthaL. 3 takson, CrocusL., EuphorbiaL., MalvaL., PapaverL., SalviaL. ise 2 takson içermektedir. Gıda bitkileri en çok gövdesi soyulduktan sonra yenilir, yaprakları salata yapımında kullanılır, salçalı, pirinçli, yumurtalı yemeği yapılır, baharat olarak kullanılır ve çay olarak demlenip içilir. Gıda amaçlı en çok kullanılan bitki parçaları; toprak üstü, yaprak, gövde, kök ve meyve gibi organlardır. Suruç ilçesinde bazı kültür ve doğal yetişen bitkiler gıda amaçlı kullanılmaktadır. Literatür araştırmamızda, Suruç ilçesinde kullanılan gıda bitkileri ülkemizin farklı bölgelerinde gıda ve tıbbi amaçlı kullanıldığı görülmüştür.
19110
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 19110 |
Publication Date | March 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 1 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.