The aim of this study was to determine the phenolic content of Rosa pimpinellifolia (L.) fruit extract and antibacterial, antioxidant activity and show the cytotoxic effects of different concentrations of Rosa pimpinellifolia L. fruit extract obtained by ultrasonic assisted method on MCF-7 cell line by WST-8 assay. Antibacterial effects analyzed by disk diffusion method and determined that there was no antibacterial effect in 500 μg/mL Rosa pimpinellifolia L. fruit extract dose. In addition, the total phenolic content was determined by the Folin-Ciocalteu method and found that total phenolic content is 37.5±0.2 mg GA/g. Antioxidant activity value was determined as 32.06±1.1 mg TE/g by ABTS method and 23.47±1.6 mg TE/g by DPPH method. The highest cytotoxic effect of Rosa pimpinellifolia L. fruit extract was determined in dose of 40 μg/mL on MCF-7 cell.
Bu çalışmanın amacı, Rosa pimpinellifolia (L.) meyve ekstraktının fenolik içeriğini ve antibakteriyel, antioksidan aktivitesini belirlemek ve ultrasonik destekli yöntemle elde edilen farklı konsantrasyonlarda Rosa pimpinellifolia (L.) meyve ekstraktının MCF-7 hücre dizisi üzerindeki sitotoksik etkilerini WST-8 analizi ile göstermektir Antibakteriyel etkiler disk difüzyon yöntemiyle analiz edilmiş ve 500 µg/mL Rosa pimpinellifolia (L.) meyve ekstraktı dozunda antibakteriyel etkinin olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca toplam fenolik içerik Folin-Ciocalteu yöntemiyle belirlenmiş ve toplam fenolik içeriğin 37.5±0,2 mg GA/g olduğu bulunmuştur. Antioksidan aktivite değeri ABTS yöntemiyle 32.06±1,1 mg TE/g, DPPH yöntemiyle ise 23.47±1.6 mg TE/g olarak belirlenmiştir. Rosa pimpinellifolia (L.) meyve ekstraktının MCF-7 hücresi üzerindeki en yüksek sitotoksik etkisi 40 µg/mL olarak belirlenmiştir.
Bu çalışma Bayburt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yürütülmüş olan bir yüksek lisans tezinin verilerini içermekte olup, bu durum makale taslağı içerisinde belirtilmiştir. (YÖK ID: 701041)
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Cell Development, Proliferation and Death |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | March 20, 2024 |
Acceptance Date | September 12, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 4 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.