Kesme güller buketler ve çiçek aranjmanları kullanılan önemli süs bitkilerindendir ancak kısa vazo ömürleri bu kullanımları için dezavantaj oluşturmaktadır. Bu çalışmada, farklı dozlarda hidrojen peroksit (H2O2) ve sodyum hipoklorit (NaOCl) kullanılarak kesme güllerin vazo ömrüne etkisi araştırılmıştır. Çalışmada R. hybrida cv 'Samourai' kesme çiçekleri 6 faklı uygulama içerisindeki solüsyonlara yerleştirilmiştir. Hidrojen peroksit, 400, 600, 800 μM dozları ile Sodyum hipoklorit 50, 100, 200 mg L-1 dozları kullanılan araştırmada kontrol grubu olarak ise distile su kullanılmıştır. Vazo ömrü, taze çiçek ağırlığı, toplam su alımı, goncaların renk değişimi, çiçek açılım oranı, pH ve EC değişimi 15 gün boyunca izlenmiştir. Sonuçlara göre, 600 μM H2O2 uygulaması vazo ömrü, taze ağırlık, su alımı ve en az çiçek renk değişimi bakımından en yüksek değerlere sahipti. Bunu 400 μM H2O2 içeren uygulama takip etmiştir. Vazo ömrü boyunca kontrol ile birlikte 50 mg L-1 sodyum hipoklorit uygulaması hem vazo ömrü, su alımı bakımından hem de çiçeklerin kalitelerinin korunmasında iyi bir sonuç vermemiştir. 400 μM ve 600 μM H2O2 içeren vazo solüsyonlarının kullanılması kesme gül çiçeklerinin kalitesinin ve vazo ömrünün önemli ölçüde etkilendiği bulunmuştur. Sonuç olarak 400 ve 600 μM H2O2’nin kesme gül çiçeklerinde vazo ömrünü uzattığı ve çiçek kalitesini koruduğu belirlenmiştir.
Çalışmamız için Etik Kurul Belgesine İhtiyaç Yoktur
TÜBİTAK
Çalışmamız 2209-A
Cut roses are a popular choice for bouquets and floral arrangements, but their short vase life can be a significant drawback. this study investigated the use of hydrogen peroxide (H2O2) and sodium hypochlorite as potential treatments to extend the vase life of cut roses. Cut flowers (R. hybrida cv ‘Samourai’) were placed in glass containing solutions in six different treatments: H2O2, 400, 600, 800 μM; Sodium hypochlorite (NaOCl, 50, 100, 200 mg L-1) and distilled water as a control. Vase life, fresh flower weight, water uptake, color change of flower, flower open ratio, pH and EC variation were among the parameters that were noted based during 15 days According to the results, the solution containing 600 μM of H2O2 produced the highest values for vase life, fresh weight, water uptake, and least color change of the flowers. This was followed by the solution containing 400 μM of H2O2. Sodium hypoclite 50 mg L-1 treatment together with the control during the vase life gave the lowest results both in terms of vase life and water uptake and in terms of preserving the quality of the flowers.The quality and vase life of cut rose flowers were found to be significantly affected by the use of 400 μM and 600 μM H2O2 in preservation solutions.
TUBITAK
This article is the initial output of a project supported by TUBITAK 2209-A University Student Research Projects Support Program.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | October 9, 2024 |
Acceptance Date | November 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 4 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.