Turkish Cuisine is one of the richest cuisines of the
world. Turks living in this vast geography, from Central Asia to the Balkans,
have a profound culture as a result of their nomadic and sedentary life styles
in the history. This cultural accumulation also manifests itself in the field
of gastronomy. Among touristic travels, gastronomic tourism is frequently
preferred by today's tourists. Our most important values in gastronomic tourism
are our local dishes. The two states have common grounds in the field of
gastronomy with the influence of cultural background in the Azerbaijan and
Turkey relations that we have defined by the belief of “two states- one
nation”. In this context, the study aims to investigate and determine common
aspects of the culinary cultures of Azerbaijan and Turkey, which are settled in
two different geographical regions. It also tries to identify the current
situation and draw interest in Gastronomy Tourism. The relevant literature has
been thoroughly reviewed in order to be able to accomplish the objectives of
the study. As a result of the research, the recipes that are common in our
culture and prepared in our special occasions were received and the recipe
changes in some dishes were determined. It is concluded that presentation of
the dishes in our common culture together with the dishes prepared with local
products will contribute to Gastronomy Tourism.
Türk Mutfağı
Dünya’nın en zengin mutfaklarından biridir. Orta Asya’dan Balkanlara kadar bu
geniş coğrafyada yaşayan Türkler, hem göçebe hem de yerleşik hayat yaşamaları
sonucu derin bir kültüre sahiptirler. Bu kültürel birikim kendini gastronomi
alanında da göstermektedir. Turistik seyahatler arasında gastronomi turizmi,
günümüz turistleri açısından yoğun olarak tercih edilmektedir. Gastronomi Turizmi’nde
en önemli değerlerimiz yöresel yemeklerimizdir. İki devlet bir millet inancı
ile tanımladığımız Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinde kültürel geçmişimizin
etkisi ile gastronomi alanında da ortak noktalarımız mevcuttur. Anlatılanlar
bağlamında çalışmanın amacı, iki ayrı coğrafi bölgede yaşamını sürdüren
Azerbaycan ve Türkiye’nin mutfak kültürünü araştırmak ve ortak yönlerini
belirlemektir. Ayrıca günümüzdeki mevcut durumu belirlemek ve Gastronomi Turizmi
açısından ilgi oluşturabilmekte çalışmanın bir diğer amacıdır. Çalışma
amaçlarını gerçekleştirebilmek için ilgili alan yazın derinlemesine
taranmıştır. Araştırma sonucunda ortak kültürümüzde var olan önemli günlerimizde
de hazırlanan yemek tariflerine ulaşılmış, bazı yemeklerde ise yaşanan
değişiklikler saptanmıştır. Ortak kültürümüzde var olan yemeklerle beraber
yöresel ürünlerle hazırlanan yemeklerin de tanıtımı ile Gastronomi Turizmi’ne
katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 20, 2017 |
Submission Date | June 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 1 |