Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye’de Covid-19 Salgınının Gıda Değer Zincirleri Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Değerlendirme

Year 2022, Volume: 8 Issue: 1, 17 - 27, 28.06.2022

Abstract

Gıda değer zincirleri üzerindeki covid-19 salgınının etkisinin belirlenmesinin, oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, FAO (Gıda ve Tarım Örgütü: Food and Agriculture Organization of the United Nations) büyük veri aracı kullanılarak, covid-19 salgınının, dünya geneli ve özellikle Türkiye’de gıda değer zincirleri üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Çalışmada gıda fiyatları izleme ve güncel tahmin, sosyal huzursuzluk analizi, değer zincirleri ve emtia haberlerinin kapsamı, gazetelerin covid-19 ve değer zincirleri ile ilgili tweetlerinde sıkça kullanılan sözler ve son olarak ürüne, temalara ve zamana göre covid-19 haberleri kapsamının genel bir çerçevede incelenmesi konuları üzerine odaklanılmıştır. Türkiye’deki gıda fiyat artışlarının %80.3 düzeyinde olduğu belirlenmiş olup, bunun da diğer ülkelere göre oldukça yüksek olduğu ifade edilebilir. Türkiye’de, duygu endeks değeri 34.2 olarak belirlenmiş olup, aynı dönemde dünya genelinde belirlenen 48.2 değerinden düşüktür. Türkiye’de covid-19 içeren tweetlerin, toplam tweetler içindeki oranı %11 iken, ekonomik kapsamlı tweetler içindeki payının %2, gıda zinciri içerikli tweetler içindeki oranının ise %7 olduğu belirlenmiştir. Belirli bir dönemde, dünya genelinde genel olarak covid-19 ile en çok ilişkilendirilen terimler incelendiğinde; ekonomi, güvenlik, pazar, ticaret, banka gibi kavramlar ile daha yoğun bir etkileşim de olduğu belirlenmiştir. Covid-19 süreci ve sonrasında, gıda arz sisteminde, arz ve talep cephesinde yer alan paydaşları koruyucu politikaların geliştirilmesi faydalı olacaktır.

References

  • Aydın, A. ve Güner, A. (2020). Covid-19 salgınının tarım sektörü ve gıda güvenliği üzerine etkisi: Türkiye üzerine bir değerlendirme. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi,3(2):155-171. https://dergipark.org.tr/tr/pub/artuklu/issue/57958/811928
  • BAGEV (2020). Covid-19 Etkisi Değerlendirme Anketi Sonuç Raporu: Antalya, Burdur, Isparta, Dinar. Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı. http://bagev.org.tr/upload/projeler_dosya/covd-19-etks-deerlendrme-anket-sonu-raporu-2145793617_BAGEV%20anket%20son.pdf
  • Küçükçongar M., Özdemir F., Karakurt C., Özdemir E., Önder M., Topal İ., Pekergin Z.B. ve Öztürk E. (2021). Covid-19 Salgınının Konya İlinde Tarım İşletmelerine Etkisinin İncelenmesi. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Konya,Türkiye.
  • Demir, A.B. (2019). Duygu Analizi (Sentiment Analysis) Nedir? Python İle Uygulamalı Duygu Analizi Ve Fikir Madenciliğine Giriş (Sentiment Analysis & Opinion Mining). https://ardabatuhandemir.medium.com/duygu-analizi-sentiment-anaylsis-nedir-68a59a8b0142
  • DOĞAKA (2020). Covid-19 Salgınının TR63 Bölgesine Etkileri Raporu. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı. https://www.dogaka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/covid-19-salgininin-tr63-bolgesine-etkileri-raporu.pdf
  • Ekren, N., Alp, E. A. ve Güner, Y. (2020). Covid 19 Salgın Dönemi Ekonomi Anketi, İşletmelerde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası, Temmuz 2020.
  • FAO (2022). FAO Big data tool on Covid-19 impact on food value chains. https://www.fao.org/datalab/website/web/covid19
  • GREENPEACE (2020). Türkiye’nin Covid-19 Kapsamında Gıda Güvenliği. Greenpeace Akdeniz. https://www.greenpeace.org/static/planet4-turkey-stateless/2021/04/d39903a1-rapor-turkiyenin-kovid-19-kapsaminda-gida-guvenligi.pdf
  • Gündüz, O. (2020). Covid-19 Salgın Sürecinde Tarım ve Gıda Sektöründe Kendine Yeterlilik. Sağlık, Tarım ve Gıda, 65-71, TASAV. https://www.tasav.org/images/Covid/Orhan_GNDZ.pdf
  • Kömeağaç, M. (2020). Covid-19’un tohumculuk sektörlerine etkisi ve TÜRKTED faaliyetleri. Tohum, 24:10-13.
  • OECD (2020). COVID-19 and the food and agriculture sector: Issues and policy responses, tackling coronavirus (COVID-19) contributing to a global effort. Organisation for Economic Co-operation and Development. https://read.oecd-ilibrary.org/view/?ref=130_130816-9uut45lj4q&title=Covid-19-and-the-food-and-agriculture-sector-Issues-and-policy-responses
  • Schmidhuber, J., Pound, J., and Qiao,B. (2020). COVID-19: Channels of Transmission to Food and Agriculture. FAO, Rome. https://doi.org/10.4060/ca8430en
  • TİM (2021). İhracat 2021 Raporu, Yeni Vizyon, Yeni Yol Haritası. Türkiye İhracatçılar Meclisi. https://tim.org.tr/files/downloads/Strateji_Raporlari/TIM_Ihracat_2021_Raporu.pdf
  • Varshney, D., Roy, D. and Meenakshi, J. V. (2020). Impact of COVID-19 on agricultural markets: Assessing the roles of commodity characteristics, disease caseload and market reforms. Indian Economic Review, 55(Suppl 1): 83-103. https://doi.org/10.1007/s41775-020-00095-1

An Analysis to Define the Impact of the Covid-19 Outbreak on Food Value Chains in Türkiye

Year 2022, Volume: 8 Issue: 1, 17 - 27, 28.06.2022

Abstract

It is very important to determine the impact of the covid-19 epidemic on food value chains. In this study, the effects of the covid-19 epidemic on food value chains in worldwide and especially in Türkiye are tried to be revealed by using the big data tool of FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). In the study, critical topics such as food prices monitoring and current forecast, social unrest analysis, the scope of value chains and commodity news, frequently used words in the tweets of the newspapers about covid-19 and value chains, and finally, the scope of the covid-19 news by product, themes, and time are focused on in a general framework. It is defined that the food price increases in Türkiye are at the level of 80.3%, and it can be stated that this is quite high compared to other countries. In Türkiye, the sentiment index value is determined as 34.2, which is lower than the value of 48.2 determined worldwide in the same period. It is clarified that while the rate of tweets containing covid-19 in Türkiye is 11% in total tweets, its share in tweets with economic content is 2% and its rate in tweets with food chain content is 7%. In a certain period, when the terms most associated with covid-19 are examined in general throughout the world; it is defined that there is a more intense interaction with concepts such as economy, security, market, trade, and bank. It will be beneficial to develop policies that protect stakeholders on the supply and demand side of the food supply system during and after the Covid-19 process

References

  • Aydın, A. ve Güner, A. (2020). Covid-19 salgınının tarım sektörü ve gıda güvenliği üzerine etkisi: Türkiye üzerine bir değerlendirme. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi,3(2):155-171. https://dergipark.org.tr/tr/pub/artuklu/issue/57958/811928
  • BAGEV (2020). Covid-19 Etkisi Değerlendirme Anketi Sonuç Raporu: Antalya, Burdur, Isparta, Dinar. Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı. http://bagev.org.tr/upload/projeler_dosya/covd-19-etks-deerlendrme-anket-sonu-raporu-2145793617_BAGEV%20anket%20son.pdf
  • Küçükçongar M., Özdemir F., Karakurt C., Özdemir E., Önder M., Topal İ., Pekergin Z.B. ve Öztürk E. (2021). Covid-19 Salgınının Konya İlinde Tarım İşletmelerine Etkisinin İncelenmesi. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Konya,Türkiye.
  • Demir, A.B. (2019). Duygu Analizi (Sentiment Analysis) Nedir? Python İle Uygulamalı Duygu Analizi Ve Fikir Madenciliğine Giriş (Sentiment Analysis & Opinion Mining). https://ardabatuhandemir.medium.com/duygu-analizi-sentiment-anaylsis-nedir-68a59a8b0142
  • DOĞAKA (2020). Covid-19 Salgınının TR63 Bölgesine Etkileri Raporu. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı. https://www.dogaka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/covid-19-salgininin-tr63-bolgesine-etkileri-raporu.pdf
  • Ekren, N., Alp, E. A. ve Güner, Y. (2020). Covid 19 Salgın Dönemi Ekonomi Anketi, İşletmelerde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası, Temmuz 2020.
  • FAO (2022). FAO Big data tool on Covid-19 impact on food value chains. https://www.fao.org/datalab/website/web/covid19
  • GREENPEACE (2020). Türkiye’nin Covid-19 Kapsamında Gıda Güvenliği. Greenpeace Akdeniz. https://www.greenpeace.org/static/planet4-turkey-stateless/2021/04/d39903a1-rapor-turkiyenin-kovid-19-kapsaminda-gida-guvenligi.pdf
  • Gündüz, O. (2020). Covid-19 Salgın Sürecinde Tarım ve Gıda Sektöründe Kendine Yeterlilik. Sağlık, Tarım ve Gıda, 65-71, TASAV. https://www.tasav.org/images/Covid/Orhan_GNDZ.pdf
  • Kömeağaç, M. (2020). Covid-19’un tohumculuk sektörlerine etkisi ve TÜRKTED faaliyetleri. Tohum, 24:10-13.
  • OECD (2020). COVID-19 and the food and agriculture sector: Issues and policy responses, tackling coronavirus (COVID-19) contributing to a global effort. Organisation for Economic Co-operation and Development. https://read.oecd-ilibrary.org/view/?ref=130_130816-9uut45lj4q&title=Covid-19-and-the-food-and-agriculture-sector-Issues-and-policy-responses
  • Schmidhuber, J., Pound, J., and Qiao,B. (2020). COVID-19: Channels of Transmission to Food and Agriculture. FAO, Rome. https://doi.org/10.4060/ca8430en
  • TİM (2021). İhracat 2021 Raporu, Yeni Vizyon, Yeni Yol Haritası. Türkiye İhracatçılar Meclisi. https://tim.org.tr/files/downloads/Strateji_Raporlari/TIM_Ihracat_2021_Raporu.pdf
  • Varshney, D., Roy, D. and Meenakshi, J. V. (2020). Impact of COVID-19 on agricultural markets: Assessing the roles of commodity characteristics, disease caseload and market reforms. Indian Economic Review, 55(Suppl 1): 83-103. https://doi.org/10.1007/s41775-020-00095-1
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Policy
Journal Section Research Article
Authors

Ferit Çobanoğlu This is me 0000-0002-7706-2993

Halil İbrahim Yılmaz This is me 0000-0002-4956-1496

Sıdıka Bozkıran Yılmaz This is me 0000-0001-9427-5424

Publication Date June 28, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Çobanoğlu, F., Yılmaz, H. İ., & Bozkıran Yılmaz, S. (2022). Türkiye’de Covid-19 Salgınının Gıda Değer Zincirleri Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Değerlendirme. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(1), 17-27.