Perceived Social Support And Gender As Predictors Of High School Students’ Career Decision Making Difficulties

Volume: 11 Number: 3 September 1, 2013
  • Kemal Öztemel
TR EN

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK ve CİNSİYET

Abstract

Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin aile, arkadaş ve öğretmenlerden algıladıkları sosyal destek ve cinsiyetlerinin birlikte kariyer karar verme güçlüklerini yordayıp yordamadığını incelemektir. Araştırma grubu 273 (114 kız ve 159 erkek) ortaöğretim 9, 10 ve 11. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada verileri toplamak için Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ASDÖ-R), Kariyer Karar Verme Güçlükleri Ölçeği (KKVGÖ) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon katsayısı ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Algılanan sosyal destek ve cinsiyet birlikte kariyer karar verme güçlüklerine ilişkin toplam varyansın %5’ini açıklamıştır. Öğretmenden algılanan sosyal destek, toplam kariyer karar verme güçlüklerinin, bilgi eksikliği ve tutarsız bilgi alt ölçeklerinin en güçlü yordayıcısı olmuştur. Cinsiyet bilgi eksikliği alt ölçek puanlarının anlamlı bir yordayıcısı olmuştur. Sonuçlar, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve ileriki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

References

  1. Akkoç, F. (2012). Lise öğrencilerinin mesleki kararsızlıkları ile kariyer inançları arasındaki ilişki. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 49-70.
  2. Amir, T. & Gati, I. (2006). Facets of career decision making difficulties. British Journal of Guidance and Counselling, 34, 483-503.
  3. Arslan, C. (2009). Anger, self-esteem, and perceived social support in adolescence. Social Behavior and Personality, 37, 555-564.
  4. Bacanlı, F. (2008, April). Career decision-making difficulties of Turkish adolescents. Paper presented at Counseling International Perspective: Global Demands and Local Needs, Bahçeşehir University, Istanbul, Turkey.
  5. Bacanlı, F. (2012). Kariyer karar verme güçlükleri ve meslek seçimine ilişkin akılcı olmayan inançların ilişkisi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(37), 86-95.
  6. Bacanlı, F., Eşici, H. ve Özünlü, M. B. (2013). Kariyer karar verme güçlüklerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 5(40), 198-211.
  7. Calvete, E. & Connor-Smith, J. K. (2006). Perceived social support, coping, and symptoms of distress in American and Spanish students. Anxiety, Stress and Coping: An International Journal, 19, 47-65.
  8. Chartrand, J.M., Rose, M.L., Elliot, T.R., C. Marmarosh, C. & Caldwell, C. (1993). Peeling back the onion: Personality, problem solving, and career decision making style correlates of career indecision. Journal of Career Assessment, 1, 66-82.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Kemal Öztemel This is me

Publication Date

September 1, 2013

Submission Date

September 1, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 11 Number: 3

APA
Öztemel, K. (2013). LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK ve CİNSİYET. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 11(3), 241-257. https://izlik.org/JA87HZ97KD
AMA
1.Öztemel K. LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK ve CİNSİYET. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2013;11(3):241-257. https://izlik.org/JA87HZ97KD
Chicago
Öztemel, Kemal. 2013. “LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK Ve CİNSİYET”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 11 (3): 241-57. https://izlik.org/JA87HZ97KD.
EndNote
Öztemel K (September 1, 2013) LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK ve CİNSİYET. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 11 3 241–257.
IEEE
[1]K. Öztemel, “LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK ve CİNSİYET”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 11, no. 3, pp. 241–257, Sept. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87HZ97KD
ISNAD
Öztemel, Kemal. “LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK Ve CİNSİYET”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 11/3 (September 1, 2013): 241-257. https://izlik.org/JA87HZ97KD.
JAMA
1.Öztemel K. LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK ve CİNSİYET. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2013;11:241–257.
MLA
Öztemel, Kemal. “LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK Ve CİNSİYET”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 11, no. 3, Sept. 2013, pp. 241-57, https://izlik.org/JA87HZ97KD.
Vancouver
1.Kemal Öztemel. LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER KARAR VERME GÜÇLÜKLERİNİN YORDAYICILARI OLARAK ALGILANAN SOSYAL DESTEK ve CİNSİYET. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2013 Sep. 1;11(3):241-57. Available from: https://izlik.org/JA87HZ97KD

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.