FIELD TRIP APPLICATION CHARACTERISTICS OF CLASSROOM TEACHERS IN LIFE STUDY AND SOCIAL STUDIES COURSES

Volume: 5 Number: 2 June 1, 2007
  • Mehmet Kaan Demir
TR EN

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI

Abstract

Gözlem gezileri, öğretmenlere öğrencilerinin öğrenmelerini sınıfın dört duvarının ötesine, toplumun geniş kesimlerine yayma fırsatı verir. Gözlem gezileri okul ortamında, sınıf ortamında sağlanamayan fakat bununla birlikte okul öğretiminin bütüncül bir parçası olan tecrübeleri öğrencilere sağlar. Yıllardır birçok araştırmacı gözlem gezilerinin çeşitli modellerinin eğitimsel değerini araştırmaktadır. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinde gözlem gezisi yöntemini uygulama durumları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Ankara ilinde 240 sınıf öğretmenine anket uygulanmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinde gözlem gezisi yöntemini uygulama durumları, çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Bu değişkenler; öğretmenlerin görev yaptıkları sınıfların düzeyi, öğretmen cinsiyeti, öğretmenlerin kıdem durumları, okul türü, sınıf mevcudu ve gözlem gezisini uygulama sıklıklarıdır. Anket uygulaması sonucunda, sınıf öğretmenlerinin gözlem gezisi uygulama durumlarının genel olarak öğretmenlerin görev yaptıkları sınıfların düzeyine, öğretmen cinsiyetine, kıdem durumuna, okul türüne, sınıf mevcuduna ve yöntemi uygulama sıklığına göre her ifade için geçerli olmasa da anlamlı olarak farklılaştığı ortaya çıkmıştır.

Keywords

References

  1. Bilen, M. (1993). Plandan Uygulamaya Öğretim. Ankara: Takav Matbaacılık.
  2. Çalışkan, M. (2001). Öğretimi Planlama Uygulama ve Değerlendirme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  3. Demirel, Ö. (1996). Genel Öğretim Yöntemleri. Ankara: USEM Yayınları.
  4. Donaldson, G. W. ve Donaldson L. E. (1958). Outdoor Education--A Definition. Journal Of Health, Physical Education And Recreation 29.
  5. Durlu, R. (1964). Çevre Kaynaklarından Nasıl Faydalanırız? Ankara: MEB. Öğretmeni İşbaşında Yetiştirme Bürosu.
  6. İnan, R. (1981). Cumhuriyet’in İlk On Yılında Eğitimimizin Durumu ve Belirgin Özellikleri. Atatürk ve Eğitim. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
  7. Karagözoğlu, G. (1981). Atatürk Devriminin Yerleşmesinde ve Gerçekleşmesinde Eğitimin Rolü ve Yeri. Atatürk ve Eğitim. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
  8. Krong, S. L. (1995). Social Studies The Integrated Early Childhood Curriculum. Mc. Graw-Hill. Inc.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet Kaan Demir This is me

Publication Date

June 1, 2007

Submission Date

June 1, 2007

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 5 Number: 2

APA
Demir, M. K. (2007). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), 323-343. https://izlik.org/JA72AS35DT
AMA
1.Demir MK. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2007;5(2):323-343. https://izlik.org/JA72AS35DT
Chicago
Demir, Mehmet Kaan. 2007. “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 5 (2): 323-43. https://izlik.org/JA72AS35DT.
EndNote
Demir MK (June 1, 2007) SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 5 2 323–343.
IEEE
[1]M. K. Demir, “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 323–343, June 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72AS35DT
ISNAD
Demir, Mehmet Kaan. “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 5/2 (June 1, 2007): 323-343. https://izlik.org/JA72AS35DT.
JAMA
1.Demir MK. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2007;5:323–343.
MLA
Demir, Mehmet Kaan. “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, June 2007, pp. 323-4, https://izlik.org/JA72AS35DT.
Vancouver
1.Mehmet Kaan Demir. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE GÖZLEM GEZİSİ YÖNTEMİNİ UYGULAMA DURUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2007 Jun. 1;5(2):323-4. Available from: https://izlik.org/JA72AS35DT

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.