A COMPARATIVE STUDY ON STUDENTS’ READING AND COMPREHENSION PROBLEMS

Volume: 4 Number: 4 December 1, 2006
  • Barış Çaycı
  • Mehmet Kaan Demir
TR EN

OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA

Abstract

Bu çalışmanın amacı, zihinsel, bedensel, görsel ve işitsel engeli olmadığı hâlde okumayla ilgili alanlarda (anlama, yazma, konuşma, dinleme vb.) sorunu olan iki öğrencinin seçilip, sorunun nedenleri ile birlikte ortaya konulması ve tespit edilen sorunu çözmek amacıyla uygulamalar yapılmasıdır. Bu amaçlar doğrultusunda Emniyetçiler İlköğretim Okulu’ndan aynı sınıf düzeyinden iki öğrenci (C.K. ve T.K.) çalışmaya uygun olarak görülmüştür. Nitel araştırma olarak gerçekleştirilen bu çalışma, toplam 11 haftalık periyodu kapsamıştır. C.K. ve T.K. ile yapılan çalışmalarda, öğrencilerin sorunlarının genel olarak okuma ve anlama üzerinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Bu yüzden de öğrencilerin okuma ve anlama sorunlarının giderilmesi amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda öğrencilerin okuma ve okuduğunu anlamada yaşadıkları sorunlar önemli ölçüde azalmıştır.

Keywords

References

  1. Acarlar, F; Ege P. ve Turan F. (2002). Türk Çocuklarında Üst Dil Becerilerinin Gelişimi ve Okuma İle İlişkisi. Türk Psikoloji Dergisi, 17. (50), 63–70.
  2. Aktaş, Ş. ve O. Gündüz. (2001). Yazılı ve Sözlü Anlatım. Ankara: Akçağ.
  3. Akyol, H. (1994). Kelime Tanıma ve Okumaya Etkisi. Çağdaş Eğitim. 677–684.
  4. Akyol, H. (2003). Türkçe İlkokuma Yazma Öğretimi. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
  5. Alpar, O. (2002). İlköğretim Türkçe 2. ÖZGÜN Yayınevi.
  6. Bacanlı, H. (2001). Gelişim ve Öğrenme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  7. Çelenk, S. (1992). Farklı Yöntemler Açısından İlkokuma ve Yazma Öğretimi ve Bir Yöntem Denemesi. Hacettepe Üniversitesi Eğtim Fakültesi Dergisi, (8). s.370.
  8. Dayıoğlu, G. (2002). İlköğretim Türkçe 3. DÖRTEL Yayınevi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Barış Çaycı This is me

Mehmet Kaan Demir This is me

Publication Date

December 1, 2006

Submission Date

December 1, 2006

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2006 Volume: 4 Number: 4

APA
Çaycı, B., & Demir, M. K. (2006). OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(4), 437-458. https://izlik.org/JA35NX87XY
AMA
1.Çaycı B, Demir MK. OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2006;4(4):437-458. https://izlik.org/JA35NX87XY
Chicago
Çaycı, Barış, and Mehmet Kaan Demir. 2006. “OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 4 (4): 437-58. https://izlik.org/JA35NX87XY.
EndNote
Çaycı B, Demir MK (December 1, 2006) OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 4 4 437–458.
IEEE
[1]B. Çaycı and M. K. Demir, “OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 4, pp. 437–458, Dec. 2006, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35NX87XY
ISNAD
Çaycı, Barış - Demir, Mehmet Kaan. “OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 4/4 (December 1, 2006): 437-458. https://izlik.org/JA35NX87XY.
JAMA
1.Çaycı B, Demir MK. OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2006;4:437–458.
MLA
Çaycı, Barış, and Mehmet Kaan Demir. “OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 4, Dec. 2006, pp. 437-58, https://izlik.org/JA35NX87XY.
Vancouver
1.Barış Çaycı, Mehmet Kaan Demir. OKUMA VE ANLAMA SORUNU OLAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2006 Dec. 1;4(4):437-58. Available from: https://izlik.org/JA35NX87XY

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.