FORMING PROBLEM CASES FOR PROBLEM-BASED LEARNING IN SOCIAL STUDIES TEACHING

Volume: 3 Number: 4 December 1, 2005
  • Zehra Nurdan Baysal
TR EN

HAYAT BİLGİSİ/SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA

Abstract

Türkiye’de hayat bilgisi ve sosyal bilgiler öğretiminde var olan durum, eğitim dünyasındaki gelişmelerle paralellik gösterememektedir. Ülkemizde yaygın olarak bireysel farklılıklar, öğrenme stilleri, farklı zekâ alanları gibi konulardaki gelişmeler dikkate alınmadan eğitim-öğretime devam edilmektedir. Kitapların çağa uygun hâle dönüştürülmesinde yavaş hareket edilmekte, yeni teori ve yaklaşımlardan habersiz kalınmaktadır. Hayat bilgisi ve sosyal bilgilerde kullanılabilecek farklı yaklaşımlardan bir tanesi de Probleme Dayalı Öğrenme modelidir. Hayat bilgisi ve sosyal bilgilerin öğretiminde probleme dayalı öğrenmenin kullanılabilmesi için öncelikle öğretmenlerin uygun problem durumları/problem senaryoları oluşturmaları ve öğrencileri probleme dayalı öğrenme hakkında bilgilendirmeleri gereklidir. Problem durumları/problem senaryoları; karikatür, pandomim, drama, fotoğraf/resim, makale, öykü gibi farklı materyal ve tekniklerden yararlanılarak oluşturulabilir. Bir problem durumu/problem senaryosu ile öğrencileri karşılaştırmanın farklı pek çok yolu bulunabilir. Problem durumunu sahiplenmenin en iyi şekli ise öğrencilere problemin çözümünde etkili olabilecek uzman rolü/rolleri verilmesidir. Bu makalenin amacı, öğretmenlerin ve konuyla ilgilenenlerin bu yeni model hakkında teori ve uygulama boyutunda bilgilendirilmesidir.

Keywords

References

  1. Armstrong, D. G. (1980). Social Studies in Secondary Education. New York: Collier Macmilan Co., Inc.
  2. Barth, J. L. ve Demirta , A. (1997). 8lkö retim Sosyal Bilgiler Ö retimi. Ankara: YÖK ve Dünya Bankas .
  3. Bayraktar, M. ve Karada , M. (2002). 8lkö retim Hayat Bilgisi Ders Kitab . Ankara: Küre Yay nc l k.
  4. Chapin, J. R. ve Messick, R. G. (1992). Elementary Social Studies: A Practical Guide. Second Edition. New York: Longman.
  5. Collette, A. ve Chiappetta, E. (1989). Science Instruction in the Middle and Secondary School. Merrill Publishing Company.
  6. Delisle, R. (1997). How to Use Problem-Based Learning in the Classroom. Virginia: Association for Supervision and Curriculum Development.
  7. Henson, K. T. ve Eller, B. F. (1999). Educational Psychology for Effective Teaching. Wadswoord Publishing Company.
  8. Howard, J. B. (1999). “Using A Social Studies Theme to Conceptualize A Problem”. Social Studies, 90, 171-177.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Zehra Nurdan Baysal This is me

Publication Date

December 1, 2005

Submission Date

December 1, 2005

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Volume: 3 Number: 4

APA
Baysal, Z. N. (2005). HAYAT BİLGİSİ/SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(4), 471-485. https://izlik.org/JA32WW84GX
AMA
1.Baysal ZN. HAYAT BİLGİSİ/SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2005;3(4):471-485. https://izlik.org/JA32WW84GX
Chicago
Baysal, Zehra Nurdan. 2005. “HAYAT BİLGİSİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 3 (4): 471-85. https://izlik.org/JA32WW84GX.
EndNote
Baysal ZN (December 1, 2005) HAYAT BİLGİSİ/SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 3 4 471–485.
IEEE
[1]Z. N. Baysal, “HAYAT BİLGİSİ/SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 4, pp. 471–485, Dec. 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA32WW84GX
ISNAD
Baysal, Zehra Nurdan. “HAYAT BİLGİSİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 3/4 (December 1, 2005): 471-485. https://izlik.org/JA32WW84GX.
JAMA
1.Baysal ZN. HAYAT BİLGİSİ/SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2005;3:471–485.
MLA
Baysal, Zehra Nurdan. “HAYAT BİLGİSİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 4, Dec. 2005, pp. 471-85, https://izlik.org/JA32WW84GX.
Vancouver
1.Zehra Nurdan Baysal. HAYAT BİLGİSİ/SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE PROBLEME DAYALI ÖĞRENME İÇİN PROBLEM DURUMLARI OLUŞTURMA. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2005 Dec. 1;3(4):471-85. Available from: https://izlik.org/JA32WW84GX

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.