PRACTICAL ASPECTS OF ORGANIZATIONAL INTELLIGENCE IN SCHOOLS

Volume: 2 Number: 1 March 1, 2004
  • Ş. Şule Erçetin
TR EN

OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI

Abstract

Bu çalışmada, örgütsel zekâya ilişkin yeteneklerin okul için nasıl tanımlanabileceği ve eylemsel boyutlarının neler olabileceği sorularına yanıt aranmıştır. Örgütsel zekâ, örgütlerin dirimlerini sürdürmelerini olanaklı kılan yeteneklerinin bütününü ve bunların kullanımını ifade etmektedir. Söz konusu yetenekler 1)eylem ve tepkide çabukluk 2)değişen durumlara uyarlanabilme 3)işleyişte esnek ve rahat olabilme 4)sezebilme ve öngörülü olabilme 5)açık fikirli olabilme 6)hayal gücünü kullanabilme 7)yenilenebilmedir. Çalışmanın verileri, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi Plânlaması ve Ekonomisi Anabilim dalında lisansüstü eğitim yapan, gönüllü olarak araştırmaya katılan 48 kişiden, odak grup çalışması yapılarak toplânmıştır. Grup çalışmaları 2001-2003 güz ve bahar dönemlerinde yaklaşık 46 hafta sürdürülmüştür. Verilerin ortaya koyduğu iki önemli bulgunun birincisi, örgütsel zekâya ilişkin yeteneklerin okullar için tanımlanabileceği; ikincisi her bir yeteneğin birbiriyle etkileşen; birbiriyle içiçe geçen; biri diğerinin oluşumunu sağlayan eylemsel içeriğe sahip olduğudur.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ş. Şule Erçetin This is me

Publication Date

March 1, 2004

Submission Date

March 1, 2004

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2004 Volume: 2 Number: 1

APA
Erçetin, Ş. Ş. (2004). OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-11. https://izlik.org/JA79NT49BX
AMA
1.Erçetin ŞŞ. OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2004;2(1):1-11. https://izlik.org/JA79NT49BX
Chicago
Erçetin, Ş. Şule. 2004. “OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 2 (1): 1-11. https://izlik.org/JA79NT49BX.
EndNote
Erçetin ŞŞ (March 1, 2004) OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 2 1 1–11.
IEEE
[1]Ş. Ş. Erçetin, “OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 1–11, Mar. 2004, [Online]. Available: https://izlik.org/JA79NT49BX
ISNAD
Erçetin, Ş. Şule. “OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 2/1 (March 1, 2004): 1-11. https://izlik.org/JA79NT49BX.
JAMA
1.Erçetin ŞŞ. OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2004;2:1–11.
MLA
Erçetin, Ş. Şule. “OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, Mar. 2004, pp. 1-11, https://izlik.org/JA79NT49BX.
Vancouver
1.Ş. Şule Erçetin. OKULLARDA ÖRGÜTSEL ZEKANIN EYLEMSEL BOYUTLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2004 Mar. 1;2(1):1-11. Available from: https://izlik.org/JA79NT49BX

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.