BibTex RIS Kaynak Göster

FİZİK ÖĞRETİMİ UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER

Yıl 2003, Cilt: 1 Sayı: 2, 0 - 0, 01.06.2003

Öz

Fizik derslerindeki laboratuvar uygulamaları etkin, anlamlı ve kalıcı bir öğrenme ortamı oluşturduğu için fen bilimlerinin öğreniminde büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, fizik uygulamalarında, öğrenci ve dersi yürüten öğretim elemanlarının görüşlerine dayalı olarak karşılaşılan problemleri tespit etmektir. Bu çalışma özel durum yaklaşımı kullanılarak yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, 1999-2000 eğitim-öğretim yılında fizik uygulamalarına katılan Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı öğrencileri arasından rastgele seçilen 100 öğrenci ve bu dersleri yürüten 7 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Bu araştırmada elde edilen veriler, geliştirilen anket ve mülâkat yöntemleriyle toplanmıştır. Araştırmada, uygulamalarda yürütülen yaklaşım ile kullanılan araç- gereç ve laboratuvar kılavuzunun yetersizliği öğrencilerin büyük bir çoğunluğunu istenen düzeyde deneyleri yapmaya yönlendiremediği sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak, fizik uygulamalarının daha etkin yürütülebilmesi için bu uygulamaların yapıldığı ortamların yeniden düzenlenmesi ve öğrencilerin uygulamalara olan ilgisini artırıcı çağdaş öğrenme kuramlarına paralel yaklaşımların geliştirilip kullanılması gerektiği önerilmiştir.

DIFFICULTIES ENCOUNTERED IN TEACHING PHYSICS

Yıl 2003, Cilt: 1 Sayı: 2, 0 - 0, 01.06.2003

Öz

The laboratory studies in physics courses have a great importance because of constructing an active and permanent learning environment. The purpose of this study is to determine encountered difficulties in Physics Laboratory Applications (PLA) with the help of views about students and lecturers. In this study, case study research methodology was used. The sample was consisted of 7 academicians responsible to implement PLA lessons and 100 students, randomly selected from junior science student teacher, enrolled in PLA course in 1999-2000 academic year. A survey and interviews were carried out with the study sample. Data showed that most of the students did not make experiments effectively because of ineffective laboratory approach and insufficient laboratory equipment and guide. It is based on the results of the study, some suggestions, reorganizing a laboratory environment and using contemporary learning theories in the activities, were given to make PLA more effective.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA67YG37NA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Rıza Akdeniz Bu kişi benim

Orhan Karamustafaoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2003
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akdeniz, A. R., & Karamustafaoğlu, O. (2003). FİZİK ÖĞRETİMİ UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(2).

                                                                                                    Türk Eğitim Bilimleri Dergisi Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yayınlanmaktadır.

                                                                                                                                      Creative Commons Lisansı