Amaç: Görsel sanatlar, tıp eğitimine farklı şekillerde dahil edilmiştir. Sanat, her seviyedeki tıp öğrencisinin empati, belirsizliğe tolerans ve bütüncül görüşlerini geliştirmede başarılı olmuştur. Fizik
muayene klinik tanının temel bir parçasıdır. İyi bir gözlem, tanısal değerlendirme ve tedavinin doğruluğu için kritik bilgiler sağlayabilir. Özel Çalışma Modülü (ÖÇM), öğrencilere kendi ilgi alanlarında çalışma, araştırma ve deney yapma fırsatı verilen bir eğitim yöntemidir. Bu eğitim yöntemi, öğrencilerin kendi kendine öğrenme tekniklerine ve takım çalışması, problem çözme, gözlem, iletişim ve sunum gibi diğer becerilere yönelik tutumlarını değiştirmeye önem verir. Bu çalışmada, sanatın tıp eğitimi ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık.
Yöntem: Bu çalışma, ankete dayalı prospektif bir araştırmadır. Çalışmaya "Tıp ve Sanat Tarihi" ÖÇM' ne kayıtlı 2. sınıf tıp fakültesi öğrencileri dahil edildi. Demografik veri toplandı. Sanat ve tıp eğitimi arasındaki ilişkiyi incelemek için anket yapıldı. Groningen Yansıtma Becerisi Ölçeği (GRAS) ve İletişim Becerileri Tutum Ölçeği (CSAS) yapıldı. Veriler istatistiksel program SPSS v.22 kullanılarak analiz edildi.
Bulgular: GRAS toplam puanı ÖÇM öncesi 75 iken, ÖÇM sonrası 79' a yükseldi. "İyi bir doktor olmak için iyi bir iletişim becerisine sahip olmalıyım" önermesine tamamen katıldığını belirten öğrencilerin oranı ÖÇM öncesi %50 iken, ÖÇM sonrasında bu oran %80'e yükseldi. ÖÇM' den önce öğrencilerin %80' i tıbbi kavramları öğrenmek için sanatı düzenli olarak kullanmadığını,
%20' si kararsız olduğunu belirtti. SSM'den sonra öğrencilerin %60' ı tıbbi kavramları öğrenmek için sanatı düzenli olarak kullanacaklarını söyledi.
Sonuç: Gözlem becerisi, bir klinisyenin temel aracıdır ve uygulama yoluyla geliştirilebilir. İletişim becerisi tıp öğrencileri için önemli bir yeterliliktir. Bu yenilikçi çalışmamızın sonuçları cesaret vericidir. Tüm öğrenciler sanatı tıp öğrenmek için değerli bir araç olarak gördü. Özel çalışma modülü öncesi ve sonrası anketler karşılaştırıldığında, sanat temelli tıp eğitimi öğrencilerin iletişim becerilerine ve gözlem becerilerine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Yansıtma yeteneği ve gözlem becerileri, profesyonel iş birliği sağlamada ve birtakım olarak çalışmada önemlidir. Sanatın, tıp öğrencilerinin daha iyi klinik gözlemciler olmalarına, kişisel ve profesyonel gelişimlerinin yanı sıra empati kurabilmelerine yardımcı olabileceğine inanıyoruz.
-
Aim: Visual arts have been incorporated into medical education in different ways. The arts have been successfull in enhancing tolerance for ambiguity, fostering, empathy, and holistic views of medical students of all levels. Physical examination is a fundamental part of clinical diagnosis. A proper observation can provide critical information for the diagnostic evaluation and accuracy of treatment. The Special Study Module (SSM) is an educational method in which students are given the opportunity to study, research, and have experience in their own areas of interest. This training method places emphasis on changing students' attitudes towards self-learning techniques and other skills such as teamwork, problem solving, observation, communication, and
presentation. In this study, we aimed to investigate the relationship between art and the skills to be a good physician, such as the development of observational skills in medical education.
Methods: This is a survey-based prospective study. Second-year medical students enrolled in the "Medicine and Art History" Special Study Module (SSM), were included in the study. Demographic data was collected. Before and after the SSM period (24 weeks), students completed a survey on the impact of art on medical education. Groningen Reflection Ability Scale (GRAS) and Communication Skills Attitude Scale (CSAS) were administered. Data were analyzed using the statistical program SPSS v.22.
Results: While the total GRAS score was 75 before the SSM, it increased to 79 after the SSM. The rate of students who completely agreed with the statement "I must have good communication skills to be a good doctor" was 50% before the SSM, and it increased to 80% after the SSM. Before the SSM, 80% of the students stated that they did not use art regularly to learn medical concepts, 20% stated that they were undecided. After the SSM, 60% of the students stated that they would use art regularly to learn medical concepts.
Conclusions: In conclusion, the results of this innovative study are encouraging. All students considered art to be a valuable tool to learn medicine. Art-based medical education contributed significantly to students' communication skills, and observation skills when the pre- and post-module surveys were compared. Reflection ability and observational skills are essential in providing professional collaboration and working in a team. We believe that art can help medical students to become better clinical observers and improve personal and professional development as well as to be an empathetic person.
This work was not financially supported by any organization.
-
The authors thank to the students who have participated in this study.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | August 31, 2023 |
Submission Date | February 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |