Background:
Attitude is said to be “a state of spiritual readiness that has a direct or dynamic effect on the individual's behavior towards all objects and situations to which he or she is concerned”. Attitude is said to be an effective element in guiding the behavior of individuals and in their success. New knowledge and experiences change attitudes. It is important to measure the attitudes and make the necessary changes in order to change student behaviors in a positive way and increase their success. The aim of this study is to determine the attitudes of the medical students towards the medical profession and whether there is a difference between the preclinical and clinical periods.
Methods:
In this cross-sectional study the "Attitude Scale for the Medical Profession (MPAS)", a valid and reliable scale developed by Bati et al., was applied to undergraduate students studying in in a medical school during the 2017-2018 academic year. Descriptive statistics, Mann Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used.
Results:
The overall participation rate was 64.31% (n = 564). The median value of the scale was 93. The total score of the scale did not differ between classes. Likewise, sub-dimensions of the scale that are “willingness, help and commitment to the profession” did not show statistically significant difference between the classes. 48.8% (n = 275) of the study group consisted of students in preclinical period. When the scale total scores of the preclinical and clinical groups were compared, no statistically significant difference was observed between the two groups. In the comparison of the sub-dimensions of the scale, no statistically significant difference was found between the attitudes of both groups.
Conclusion:
Concerning the attitudes of medical students towards the medical profession, there were no differences across the preclinical and clinical phases.
Amaç:
Tutum, “yaşantı ve deneyimler sonucu oluşan, bireyin ilgili olduğu tüm nesne ve durumlara karşı davranışları üzerinde yönlendirici ya da dinamik bir etkiye sahip, ruhsal hazırlık durumu” olarak tanımlanır. Tutumun, bireylerin davranışlarını yönlendirici ve başarılarında etkili bir eleman olduğu belirtilmektedir. Tutumlar varsayılan değişkenlerdir ve doğrudan ölçülemezler. Bu nedenle, tutumları değerlendirmek için bireylere düşüncelerini, duygularını ve olaylara tepkileri sorulur. Yeni bilgi ve deneyimler tutumların değişmesine sebep olur. Öğrenci davranışlarının olumlu yönde değişmesi, başarısının arttırılması için tutumlarının ölçülüp gerekli değişimlerin yapılması önemlidir. Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin hekimlik mesleğine yönelik tutumlarını ve tutumlarda preklinik ile klinik dönem arasında fark olup olmadığını belirlenmektir.
Yöntem:
Kesitsel tipteki çalışmada, 2017-2018 akademik yılında tek bir tıp fakültesinde mezuniyet öncesi dönemde eğitim gören öğrencilere Batı ve arkadaşları tarafından geliştirilen, geçerli ve güvenilir bir ölçek olan “Hekimlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği (HMTÖ)” uygulanmıştır.
Veri analizi için SPSS 25.0 Paket programı (IBM Corp. Released 2011) kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır.
Bulgular:
Araştırmaya öğrencilerin %64.31’i (n=564) katılmıştır. Ölçek ortanca değeri 93 bulunmuştur. Ölçeğin toplam puanı sınıflar arasında farklılık göstermemektedir. Ölçek alt boyutları olan “isteklilik, yardımcı olma ve mesleğe adanmışlık” da sınıflar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemektedir.
Çalışma grubunun %48.8’ini (n=275) preklinik dönemde bulunan öğrenciler oluşturmaktadır. Preklinik ve klinik grupların ölçek toplam puanları karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Ölçeğin alt boyutlarının karşılaştırılmasında da her iki grubun tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Sonuç: Çalışmanın yapıldığı tıp fakültesinde mezuniyet öncesi dönemde eğitim alan öğrencilerin hekimlik mesleğine yönelik tutumlarında, klinik öncesi ve sonrası yıllar arasında fark olmadığı saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2020 |
Submission Date | September 9, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 19 Issue: 57 |