Aim
Visual arts are suggested in medical education to promote clinical excellence. Case scenarios include some visual arts (pictures, photographs, paintings) on the demo page where problem-based learning is used. This study aims to explore the thoughts of medical students about visual arts on the demo pages of case scenarios and their contribution to clinical excellent physicians.
Methods
This study conducted a qualitative data collecting method using a focus group. Purposive sampling was used to include third term students and their views were assessed. Data analysis was conducted by descriptive and content analysis.
Results
Focus group was conducted with ten students and the views of the medical students on case scenario visual arts were grouped in four main themes: reflection, empathy, awareness, creativity.
Analysis revealed that students remembered their own experiences with diseases. They found similarities between their own health-illness feelings and with the patients on the paintings. Students recognized that patients may have feelings, aims, and expectations and that they experience similar emotions and that they are not ready to deal with them. Students to realize that it is possible to read something on the faces of patients and that paintings may be useful for learning this. Reading patients like the visual paintings may help them to recognize warnings. Paintings helped them to clarify their minds and this could help with managing patients was discussed.
Conclusion
This study supports the use of visual arts in teaching clinical excellence. Using arts in case scenarios appropriately and actively may help medical students to improve reflection, empathy, awareness, and creativity and facilitate clinical excellence.
Amaç
Tıp eğitiminde iyi hekimler yetiştirmede görsel sanatların katkısı olduğu iddia edilmektedir. Probleme dayalı öğrenim yapan tıp fakültelerinde oturumlarda kullanılan yazılı senaryoların ilk sayfalarında genellikle konu ile ilgili görsel eserler (resim, fotoğraf, çizim) bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, senaryolarının ilk sayfasında yer alan görsel sanat eserleri hakkında tıp öğrencilerinin düşüncelerini araştırmak ve iyi hekimlik ilkeleri ile karşılaştırmaktır.
Gereç ve yöntem
Bu çalışmada veriler nitel veri toplama tekniği kullanıldı ve veriler odak grup görüşmesi ile elde edildi. Amaçlı örneklem yöntemine uygun olarak seçilen dönem üç öğrencilerine senaryo tanıtım resimleri hakkındaki düşünceleri soruldu. Verilerin analizi aşamasında betimsel analiz ve içerik analizi yöntemlerinden yararlanıldı.
Bulgular
Toplam 10 öğrenci ile tamamlanan çalışmada katılımcıların senaryo kapak sayfasındaki görsel ürünler hakkındaki görüşleri dört ana başlık altında toparlandı: yansıtma, empati, farkındalık ve yaratıcılık.
Yapılan analizlerde öğrencilerin resimlerde yer alan hastaların kendi hastalık deneyimlerini hatırlattığını ve kendi sağlık-hastalık tecrübeleri ile benzerlik kurduklarını saptadık. Öğrencilerin resimlerdeki hastalara bakarak hastaların duyguları, amaçları, beklentileri olan insanlar olduklarını anladıklarını belirledik. Bu konuda kendilerini eksik hissettiklerini ve buna hazırlıklı olmadıklarını anladıklarını ortaya koyduk. Öğrenciler hastaların yüzlerinden bir şeyler okumanın mümkün olduğunu ve bu resimlerin buna yardımcı olduğunu fark ettiler. Hastaları bir resim gibi okuyup, uyarıları fark etmek için resimlerin faydalı olabileceğini bildirdiler. Öğrenciler resimlerin yorumlanması ile aydınlandıklarını ve bu farklı bakış açısının hastalarda da işe yarayabileceğini anladılar.
Sonuç
Bu çalışma tıp eğitiminde görsel sanatların iyi hekimlik ilkeleri ile uyumlu olduğunu desteklemektedir. Senaryo kapak resimlerinin uygun şekilde ele alınması ve aktif olarak kullanılması öğrencilerin yansıtma, empati, farkındalık ve yaratıcılık konularında gelişmelerine katkı sağlayabilir ve iyi hekimlik konusunda yardımcı olabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Submission Date | April 14, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 20 Issue: 60 |