Baraj Yıkılması Sonrası İki Boyutlu Taşkın Yayılımının Yerleşim Bölgeleri İçin Modellenmesi
Abstract
Her ne kadar baraj yıkılması nadiren gerçekleşse de, aniden yıkılan bir barajın taşkın dalgasının mansapta bulunan yerleşim bölgelerinde etkisi felaketle sonuçlanabilmektedir. Bu sebeble muhtemel bir baraj yıkılmasının sonuçlarını öngörmek risk yönetimi açısından gereklidir. Bu çalışmada baraj yıkılması sonucunda oluşan taşkın dalgasının tahmini ve mansapta ilerlemesinin analizine yönelik bir yaklaşım sunulmuştur. Sunulan yaklaşım, barajların aniden yıkılma varsayımı ile baraj haznesindeki su hacminin bir-boyutlu model ile dar bir vadi boyunca ötelenmesini ve ötelenmiş hidrograf sınır şartı kabul edilerek mansabında yerleşim bölgeleri yer alan iki ayrı çalışma alanında taşkın dalgasının iki boyutlu yayılımının modellenmesini içermektedir. Önerilen yaklaşım mansabında Eskişehir bulunan Porsuk Barajı ile mansabında İstanbul olan Alibey Barajına uygulanmıştır.
Keywords
References
- [1] Guney, M.S., Tayfur, G., Bombar, G. and Elci, S. 2014. ‘Distorted Physical Model to Study Sudden Partial Dam Break Flows in an Urban Area.’ J. Hydraulic Engineering, 140(11).
- [2] Alcrudo, F. and Mulet, J. 2007.‘Description of the Tous Dam break case study (Spain).’J. Hydraulic Research, 45, 45—58.
- [3] Zhang, L. M., Xu, Y., and Jia, J. S.: Analysis of earth dam failures-A database approach, Georisk, 3, 184–189, 2009.
- [4] Dinçergök, T., “The Role of Dam Safety in Dam-Break Induced Flood Management”, Proceedings of International Congress on River Basin Management”, pp: 682-697, March 2007, Antalya-Turkey.
- [5] Altinakar 2008. Report by Working Group on Dam Issues Related to Floodplain Management submitted to Association of State Flood Plain Managers.
- [6] Yanmaz, A.M., Seçkiner, G., and Özaydın, V. 2001. ‘A Method for Optimum Layout Design of Concrete Gravity Dams”, Water Engineering Research, International Journal of Korea Water Resources Association, Vol. 2, No:4, 199-207, October, 2001.
- [7] Macchione, F. 2008. ‘Model for predicting floods due to earthen dam breaching. I. Formulation and Evaluation.’J. Hydraulic Engineering, 134(12), 1688-1696.
- [8] Petaccia, G. and Natale, L. 2008. ‘Simulation of the SellaZerbino Catasrophic Dam Break.’ In Altinakar, Kökpınar, Aydın, Çokgör and Kırkgöz (Eds) Riverflow2008, Volume 1, 601-607, Kubaba, ISBN 978-605-60136-1-4.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Şebnem Elçi
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Türkiye
Gökmen Tayfur
Türkiye
İsmail Haltas
This is me
Bülent Kocaman
This is me
Publication Date
July 1, 17
Submission Date
April 21, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 28 Number: 3
Cited By
Sayısal Modeller ile Taşkın Yayılım Haritasının Oluşturulması ve Risk Altında olan Alanların Belirlenmesi: Türkköse Deresi Örneği
Doğal Afetler ve Çevre Dergisi
https://doi.org/10.21324/dacd.491529KAPULUKAYA BARAJI OLASI YIKILMA SONRASI TAŞKIN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.46387/bjesr.702261Yeterince akım ölçümü olmayan nehirlerde taşkın debisinin hesaplanması ve taşkın modellemesi (Samsun, Mert Irmağı örneği)
Geomatik
https://doi.org/10.29128/geomatik.918502Investigating the Influence of Dam-Breach Parameters on Dam-Break Connected Flood Hydrograph
Teknik Dergi
https://doi.org/10.18400/tekderg.796334FLO-2D Yazılımı ile Ardanuç (Artvin) İlçesindeki Pona Deresi ve Örtülü Deresi’nin Taşkın Yayılım Haritalarının Üretilmesi
Turkish Journal of Remote Sensing and GIS
https://doi.org/10.48123/rsgis.1058378Batman Barajı’nın Yıkılması Durumunda Mansapta Taşkın Riskinin İki Boyutlu Hidrolik Modelleme ve Uydu Verileri ile Analizi
Doğal Afetler ve Çevre Dergisi
https://doi.org/10.21324/dacd.1107630Hazard assessment of potential debris flow: A case study of Shaling Gully, Lingshou County, Hebei Province, China
Frontiers in Earth Science
https://doi.org/10.3389/feart.2023.1089510Homojen Toprak Dolgu Barajın Suyun Üstten Aşması ve Borulanma Nedeniyle Yıkılması Üzerine Deneysel Çalışma
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi
https://doi.org/10.21205/deufmd.2024267807