Research Article

BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ

Volume: 11 Number: 2 June 15, 2022
  • Ahmet Fikret Kılıç

BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ

Abstract

Beşir Fuad, 1852 (?) tarihinde İstanbul’da dünyaya gelir. Fatih Rüştiyesi, Halep Cizvit Mektebi, Askeri İdâdî ve Mekteb-i Harbiye’de geçen çok seviyeli bir öğrenim hayatından sonra 1873’te Sultan Abdülaziz’in yaverliğine tayin edilir. 1881’de askerlikten istifa eder, kendisini tamamen yazı ve yayın hayatına verir. Oldukça kısa süren yazı hayatında çeşitli konularda 200’den fazla makale, telif-tercüme on altı kitap yayınlar. Beşir Fuad, düşünce ve eleştiri tarihi bakımından Tanzimat’ın dikkate değer isimlerinden biridir. Ona göre edebiyatta asıl takdire şayan olan şey, gerçeğin çıplak ifadesidir. Beşir Fuad, ilmi edebiyata tercih eder, ama müspet ilimlere dayandırılarak meydana getirilecek bir edebî eserin de ilmî eser kadar topluma faydalı olacağı inancındadır. Edebiyat eserlerine gerçeğe uygun ve tabiî olmak şartıyla topluma yararlı olma noktasından yaklaşır, değerlendirmelerde bulunur. Beşir Fuad, meydana getirdiği eserlerinde ve bilhassa eleştiri yazılarında kalemini mümkün olduğunca “nesnel eleştiri yöntemi” doğrultusunda kullanmaya çalışır. Eleştirmenlerin de bu yönteme uygun hareket etmelerini; yazılarını bu çerçevede ortaya koymaları gerektiğini önemle vurgular. Bu yoldaki yazıların sanat eseri, sanatkâr ve okuyucu bakımından iyi neticeler vereceğine, yararlı olacağına inanır. Bu tür yazıların, yalnız edebiyat hayatı için değil, kişisel ve toplumsal hayatın tanziminde ve güzelleşmesinde de etkili olduğunu kaydeder.

Keywords

References

  1. Akyüz, K. (1995). Modern Türk edebiyatının ana çizgileri (1860–1923). İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
  2. Bilgegil, M. K. (1972). Harâbât karşısında Nâmık Kemâl. İstanbul: İrfan Yayınevi.
  3. Enginün, İ.-Kerman, Z. (2011). “Tercüman-ı Ahval Mukaddime”, Yeni Türk Edebiyatı Metinleri 3 Nesir 1 (1860-1923). İstanbul: Dergâh Yayınları.
  4. Erbay, E. (1997). Eskiler ve yeniler, Tanzimat ve Servet-i Fünûn neslinin Divan Edebiyatına bakışı. Erzurum: Akademik Araştırmalar.
  5. Ercilasun, B. (1994). Servet-i Fünun’da edebî tenkit. İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  6. İnci, H. (1999). “Beşir Fuad - şiir ve hakikat - yazılar tartışmalar. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  7. Okay, M. O. (2008). Beşir Fuad- ilk Türk pozitivist ve natüralisti-. (2. Baskı). İstanbul: Dergâh Yayınları.
  8. Tanpınar, A. H. (1976). 19. Asır Türk edebiyatı tarihi. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Ahmet Fikret Kılıç This is me
Türkiye

Publication Date

June 15, 2022

Submission Date

March 14, 2022

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2022 Volume: 11 Number: 2

APA
Kılıç, A. F. (2022). BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 11(2), 588-586. https://izlik.org/JA82DB37JE
AMA
1.Kılıç AF. BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ. TEKE. 2022;11(2):588-586. https://izlik.org/JA82DB37JE
Chicago
Kılıç, Ahmet Fikret. 2022. “BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 11 (2): 588-86. https://izlik.org/JA82DB37JE.
EndNote
Kılıç AF (June 1, 2022) BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 11 2 588–586.
IEEE
[1]A. F. Kılıç, “BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ”, TEKE, vol. 11, no. 2, pp. 588–586, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82DB37JE
ISNAD
Kılıç, Ahmet Fikret. “BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 11/2 (June 1, 2022): 588-586. https://izlik.org/JA82DB37JE.
JAMA
1.Kılıç AF. BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ. TEKE. 2022;11:588–586.
MLA
Kılıç, Ahmet Fikret. “BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol. 11, no. 2, June 2022, pp. 588-6, https://izlik.org/JA82DB37JE.
Vancouver
1.Ahmet Fikret Kılıç. BEŞİR FUAD’IN EDEBİYATA DAİR BAZI DİKKATLERİ VE ELEŞTİRİLERİ. TEKE [Internet]. 2022 Jun. 1;11(2):588-6. Available from: https://izlik.org/JA82DB37JE