ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR

Volume: 4 Number: 4 December 15, 2015
  • M. Fatih Kanter

ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR

Abstract

İnsan geçmiş şimdi ve gelecek düzlemini içerisinde barındıran bir varlık konumundadır. Bu nedenle de dünyalık yaşamında geçmişten aldıklarını şimdide yaşarken kendi deneyimlerini de geleceğe aktarır. Bu aktarım aslında bir tür dünyaya tutunma çabasıdır. Bu çaba ise kimlik tanımlamasının sınırları dâhilindedir. İnsan, kendi kimliğini kanıtlamak isterken çevresine ve özellikle de kendinden sonra gelenlere deneyimlerini aktararak bir bilinç oluşturmak ister. Kendi neslinin devamını sağlayacak olan kadınlar ise özellikle bu görevin üstlenicisidir. Bireysel kimliğini toplumsal kimlikte bütünleştiren kadınlar gelecek inşasında etkin rol oynarlar. Gelecek nesillerin milli kimlik kazanımlarını aile temelinde ilk dokunuşlarla sağlayan kadınlar, olumlu ya da olumsuz olarak yeni nesillerin öncüsü konumundadır.  Ömer Seyfettin hikâyelerinde milli bilinç ve kimlik inşası kavramları temel izleklerdendir. Toplumun geleceğine yön veren kadınlar, Primo Türk Çocuğu, Fon Sadriştayn’ın Oğlu, Fon Sadriştayn’ın Karısı, Piç, Harem ve Zeytin Ekmek hikâyelerinde hem olumlu hem olumsuz yönleriyle ele alınır. Bir anne olarak kadının çocuğun kimlik inşası sürecindeki etkisi de bu hikâyelerde gözler önüne serilir. Anahtar Sözcükler: Değer aktarımı, kimlik, anne, Ömer Seyfettin, hikâye.

Keywords

References

  1. BİLGİN, N. (2007). Kimlik İnşası, İzmir: Aşina Kitaplar Yay. GÜVENÇ, B. (2010). Türk Kimliği. İstanbul: Boyut Yay. JUNG, C. G. (2005). Dört Arketip (Çev. Zehra Aksu Yılmazer). İstanbul: Metis Yay. JUSDANIS, G. (1998). Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür (Çev. Tuncay Birkan). İstanbul: Metis Yay. KANTER, B. (2013). Ömer Seyfettin Hikâyelerinin Kurucu Unsurları: Tarih ve Dil. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 10, 99-11. KANTER, M. F. (2014). Millî Edebiyat Dönemi Türk Şiirinde Benlik Algısı ve Kimlik Kurgusu. İstanbul: Kitabevi Yay. ÖMER SEYFETTİN. (2007). Bütün Eserleri – Hikâyeler 1, (haz. H. Argunşah). İstanbul: Dergâh Yay. ÖMER SEYFETTİN. (2007b). Bütün Eserleri – Hikâyeler 2, (haz. H. Argunşah). İstanbul: Dergâh Yay. ÖMER SEYFETTİN. (2007c). Bütün Eserleri – Hikâyeler 3, (haz. H. Argunşah). İstanbul: Dergâh Yay. ÖMER SEYFETTİN. (2007d). Bütün Eserleri – Hikâyeler 4, (haz. H. Argunşah). İstanbul: Dergâh Yay. TEK, M. F. (2008). Pervaneler. İstanbul: Kaknüs Yay.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

M. Fatih Kanter This is me

Publication Date

December 15, 2015

Submission Date

January 12, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 4 Number: 4

APA
Kanter, M. F. (2015). ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 4(4). https://doi.org/10.7884/teke.568
AMA
1.Kanter MF. ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR. TEKE. 2015;4(4). doi:10.7884/teke.568
Chicago
Kanter, M. Fatih. 2015. “ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 4 (4). https://doi.org/10.7884/teke.568.
EndNote
Kanter MF (December 1, 2015) ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 4 4
IEEE
[1]M. F. Kanter, “ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR”, TEKE, vol. 4, no. 4, Dec. 2015, doi: 10.7884/teke.568.
ISNAD
Kanter, M. Fatih. “ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 4/4 (December 1, 2015). https://doi.org/10.7884/teke.568.
JAMA
1.Kanter MF. ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR. TEKE. 2015;4. doi:10.7884/teke.568.
MLA
Kanter, M. Fatih. “ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol. 4, no. 4, Dec. 2015, doi:10.7884/teke.568.
Vancouver
1.M. Fatih Kanter. ÖMER SEYFETTİN HİKÂYELERİNDE DEĞER AKTARIMI BAĞLAMINDA KADINLAR. TEKE. 2015 Dec. 1;4(4). doi:10.7884/teke.568

Cited By