Research Article

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Volume: 6 Number: 3 September 15, 2017
  • Vafa Savaşkan
TR

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Abstract

Bu çalışmada Türk edebiyatı kaynakları arasında yer alan ve kültürümüzün bir parçasını oluşturan halk hikâyelerinin, liselerdeki Türk edebiyatı öğretimi içindeki yeterliliğinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Nitel araştırmanın çeşitli disiplinlere dayanan güçlü kuramsal temelleri olması dolayısıyla bu araştırma nitel araştırma yöntemi benimsenerek gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin Türk edebiyatı öğretimi içinde halk hikâyesi öğretiminin yeterliğine ilişkin görüşlerinin neler olduğu 2016–2017 eğitim-öğretim yılı güz döneminde, açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanan verilere dayanarak betimlenmeye çalışılmıştır. Görüşme, nitel araştırmalarda en sık kullanılan veri toplama aracı olduğundan ve yirminci yüzyılın son çeyreğinde pek çok sosyal bilim alanında kullanıldığından bu çalışmada tercih edilmiştir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler düzenlenmiş ve yorumlanmış bir şekilde okuyucuya sunulmuştur. Katılımcıların görüşlerini yansıtabilmek amacıyla, halk hikâyesi öğretiminin yeterliğine ilişkin olumlu ve olumsuz görüşlere doğrudan yer verilmiştir. 

Keywords

References

  1. ALPTEKİN, A. B. (1997). Halk Hikâyelerinin Motif Yapısı. Ankara: Akçağ Yayınları. BORATAV, P. N. (1988). Halk Hikâyeleri ve Halk Hikâyeciliği. İstanbul: Adam Yayınları. ELÇİN, Ş. (1986). Halk Edebiyatına Giriş. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları. KANTEMİR, E. (1976). Türkiye’de Liselerde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi. İstanbul: Millî Eğitim Basımevi. KAYA, D. (2010). Türk Halk Edebiyatı Terimleri Sözlüğü. Ankara: Akçağ Yayınları. KOMİSYON. (2011). Ortaöğretim Türk Edebiyatı Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: MEB. KOMİSYON, (2015). Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: MEB. KÖSE, N. (1996). Araştırmalar. Türk Halk Hikâyelerinde Yapı. Ankara: Millî Folklor Yayınları. OĞUZ, M. Ö. (2008). Halk Hikâyeleri. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları. SAVAŞKAN, V. (2016). Edebiyat Derslerinin Aktardığı Toplumsal Ahlâkî Değerler. Uluslararası Gençlik ve Ahlâk Sempozyumu. 1104-1119; 6-7-8- Ekim. Sinop. Türk Dünyası Edebiyat Tarihi. (2002). Cilt II, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları. Türkçe Sözlük. (2005). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. YILAR, Ö. (2010). Halk Bilimi ve Eğitim. Ankara: Pegem. YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2011). Nitel Araştırma Yöntemleri. (8. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Vafa Savaşkan This is me
Türkiye

Publication Date

September 15, 2017

Submission Date

October 15, 2017

Acceptance Date

October 15, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 6 Number: 3

APA
Savaşkan, V. (2017). TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 6(3), 1706-1725. https://izlik.org/JA72LH72RD
AMA
1.Savaşkan V. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. TEKE. 2017;6(3):1706-1725. https://izlik.org/JA72LH72RD
Chicago
Savaşkan, Vafa. 2017. “TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 6 (3): 1706-25. https://izlik.org/JA72LH72RD.
EndNote
Savaşkan V (September 1, 2017) TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 6 3 1706–1725.
IEEE
[1]V. Savaşkan, “TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”, TEKE, vol. 6, no. 3, pp. 1706–1725, Sept. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72LH72RD
ISNAD
Savaşkan, Vafa. “TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 6/3 (September 1, 2017): 1706-1725. https://izlik.org/JA72LH72RD.
JAMA
1.Savaşkan V. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. TEKE. 2017;6:1706–1725.
MLA
Savaşkan, Vafa. “TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol. 6, no. 3, Sept. 2017, pp. 1706-25, https://izlik.org/JA72LH72RD.
Vancouver
1.Vafa Savaşkan. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNİN LİSELERDEKİ TÜRK EDEBİYATI EĞİTİMİ İÇİNDE HALK HİKÂYESİ ÖĞRETİMİNİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. TEKE [Internet]. 2017 Sep. 1;6(3):1706-25. Available from: https://izlik.org/JA72LH72RD