PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA DEVAM EDEN ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİK PEDAGOJİK ALAN BİLGİLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ
Abstract
Özellikle öğrencinin bilgi kaynağı olarak düşünülen öğretmenlerin teknolojiye, pedagojiye ve alan bilgisine hâkim olması, bilgi çağında artık zaruret haline dönüşmüştür. Bu çalışmanın da amacı bu üç bileşeni profesyonelce bir araya getiren “teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB)” açısından pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına kayıtlı olan öğretmen adaylarının bilgi düzeylerini çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Araştırma betimsel bir çalışma olup tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir üniversitenin pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına devam eden ve araştırma gönüllü olarak katılmak isteyen 272 öğrenci (n=272) oluşturmaktadır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel bilgiler formu ve Şahin (2011) tarafından geliştirilen Teknolojik Pedagojik ve Alan Bilgisi (TPAB) Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, katılımcı öğrencilerin; TPAB düzeylerinin genel olarak düşük olduğu, öğrencilerin cinsiyetlerine ve öğrenim gördükleri bölümlerine göre TPAB düzeyleri puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, kendilerine ait bilgisayarlarının olup olmama durumlarına, internete kolay erişim sağlama imkânlarının olup olmama durumuna, bilgisayar kullanım durumlarına ve mezun oldukları lise türüne göre anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir.
Keywords
References
- AKKAYA, E. (2009 ). Matematik Öğretmen Adaylarının Türev Kavramına İlişkin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgilerinin Öğrenci Zorlukları Bağlamında İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
- AKKOÇ, H., ÖZMANTAR, F. ve BİNGÖLBALİ, E. (2008). Matematik Öğretmen Adaylarına Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Kazandırma Amaçlı bir Program Geliştirme, 107K531 no’lu Tübitak Projesi, 1.Dönem Gelişme Raporu.
- AMERİCAN ASSOCİATİON OF COLLEGES OF TEACHER EDUCATİON (AACTE) (2008). Handbook of technological pedagogical content knowledge (TPCK) for educators. New York: Routledge/Taylor & Francis Group.
- ARCHAMBAULT, L., and CRİPPEN, K. (2009). Examining TPACK among K–12 online distance educators in the United States. Contemporary Issues in Technology and Teacher Education, 9(1). Retrieved February 05, 2011, from http://www.citejournal.org/vol9/iss1/general/article2.cfm
- BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., ÇAKMAK, E. K., AKGÜN, Ö. E., KARADENİZ, Ş. ve DEMİREL, F. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem.
- CANBAZOĞLU-BİLİCİ, S., YAMAK, H., KAVAK, N., S. ve GUZEY, S. (2012) Technological pedagogical content knowledge self-efficacy scale (TPACK-SeS) for pre-service science teachers: Construction, validation and reliability. Eurasian Journal of Education Research, 52, 37-60.
- DEMİR - ATALAY, T. (2016). Türkçe öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgisi durumlarının çeşitli değişkenlerle ilişkisi. TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308-2140, 11(9), p. 247-266.
- ERDOĞAN, A. and ŞAHİN, I. (2010). Relationship between math teacher candidates’ technological pedagogical and content knowledge (TPACK) and achievement levels. Procedia Social and Behavioral Sciences, 2(2), 2707-2711.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 15, 2018
Submission Date
July 10, 2018
Acceptance Date
July 10, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 7 Number: 2