Research Article

TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE

Volume: 9 Number: 2 June 15, 2020
  • Hasan İsi

TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE

Abstract

Tibet Budizmi, temeli Tibet coğrafyasında atılan ancak zamanla Çin ve Hindistan gibi ülkelere ulaşan Budizm’in Vajrāyana mezhebine dayanan bir öğretidir. Budizm’e tepki olarak Bön dini ile Şamanist unsurların sentezlenmesi sonucu ortaya çıkan Tibet Budizmi, kökeni Buda’ya mal edilen konuşmalardan oluşan Tantra’lara önem vermektedir. Tantrik Budizm, Ezoterik Budizm ya da Gizli Budizm olarak da bilinen Tibet Budizmi, törenlere, sembollere ve dualara önem veren bir anlayışa sahiptir. Tibet Budizmi, Budizm’e büyü formüllerini tanıtmıştır. Budizm’i büyü yönünden zenginleştiren türler, mantra ve dhāraṇī’lerdir. Büyü formülü olarak bilinen bu metinler, Budist sūtralar içerisinde yer alarak uzun yaşam, yeniden doğum, huzur ve sağlık gibi vaatlerde bulunarak inanırlarını rahatlatmaktadır. Tantrik Türk Budizmi ise, Uygurların Yüan hanedanlığı döneminde Tibet Budizmi temelli ortaya koydukları Tantracı Budist anlayışa karşılık gelmektedir. Tibet Budizmi’nin en önemli kavramlarından biri olan Tantra anlayışıyla büyü formüllerine yönelen Uygurlar, 13-14. yüzyıllarda bu sahaya ağırlıklı olarak Tibetçeden çevirdikleri dinî eserlerle katkıda bulunmuşlardır. Bu sahaya ait metinler arasında, en bilinenleri bu çalışmanın da kaynağını oluşturan Uṣṇīṣa Vijayā Dhāraṇī Sūtra ve Sitātapatrādhāraṇī adlı metinlerdir. Bu çalışmada, bu metinler yoluyla Budizm’in büyü yönünü göstermede somut bir delil olan mantra ve dhāraṇī kavramlarının görünümlerine örnek metinler yoluyla yer verilerek bu terimlerin vaat ettikleri yaşam biçimi doğrultusunda sahip oldukları dinsel değer belirlenmeye çalışılmıştır.

Keywords

References

  1. Buswell, R.E. (2004). Encplopedia of Buddhism M-Z. New York: Thomsen Gale.
  2. Cengiz Kılıç, A. (2018). Eski Uygur Türkçesi dönemine ait tantrik bir metin: Sitātapatrādhāraṇī. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  3. Chutiwongs, N. (1982). Visual expressions of Tantric Buddhism. Journal of the Siam Society. Cilt 70/1982, 76-85.
  4. Conze, E. (2004). Kısa Budizm tarihi. Çev. Ömer Cemal Güngören. İstanbul: Yol Yayıncılık.
  5. Demir, N. ve Yılmaz, E. (2007). Uygur edebiyatı: nesir. Türk Edebiyatı Tarihi 1. İstanbul: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları. 154-177.
  6. Eliade, M. (2017). Dinsel inançlar ve düşünceler tarihi 2-Gotama Budha’dan Hristiyanlığın doğuşuna. Çev. Ali Berktay. İstanbul: Alfa Basım Yayın.
  7. Gakkai, S. (2002). Dictionary of Buddhism. https://www.nichirenlibrary.org/en/ genel ağ sayfasından 18. 10. 2019 tarihinde erişildi.
  8. Günay, E. ve Güngör, H. (2018). Başlangıçlarından günümüze Türklerin dinî tarihi. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Hasan İsi This is me
Türkiye

Publication Date

June 15, 2020

Submission Date

October 3, 2019

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Volume: 9 Number: 2

APA
İsi, H. (2020). TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 9(2), 500-514. https://izlik.org/JA77MR52RR
AMA
1.İsi H. TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE. TEKE. 2020;9(2):500-514. https://izlik.org/JA77MR52RR
Chicago
İsi, Hasan. 2020. “TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9 (2): 500-514. https://izlik.org/JA77MR52RR.
EndNote
İsi H (June 1, 2020) TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9 2 500–514.
IEEE
[1]H. İsi, “TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE”, TEKE, vol. 9, no. 2, pp. 500–514, June 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA77MR52RR
ISNAD
İsi, Hasan. “TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9/2 (June 1, 2020): 500-514. https://izlik.org/JA77MR52RR.
JAMA
1.İsi H. TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE. TEKE. 2020;9:500–514.
MLA
İsi, Hasan. “TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol. 9, no. 2, June 2020, pp. 500-14, https://izlik.org/JA77MR52RR.
Vancouver
1.Hasan İsi. TANTRİK TÜRK BUDİZMİ’NDE MANTRA VE DHĀRAṆĪ KAVRAMLARI ÜZERİNE. TEKE [Internet]. 2020 Jun. 1;9(2):500-14. Available from: https://izlik.org/JA77MR52RR