Research Article

ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN “UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ” KAVRAM İŞARETLERİ

Volume: 9 Number: 4 December 15, 2020
  • Muammer Şehitoğlu

ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN “UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ” KAVRAM İŞARETLERİ

Abstract

Türkçe, tarihsel süreçte, her doğal dil gibi diğer diller ile etkileşim içindedir. Etkileşim hâlinde olduğu süreç içinde de kendi gelişim ve değişimini sağlamaya devam etmektedir. Türkçe gerçekleştirmekte olduğu bu etkileşimle birlikte hem kendi olanakları içinde kavram işaretleyerek hem de diğer dillerden kavramları ödünçleyerek kendi gelişimini ve değişimini sağlamaktadır. Dilin tarihsel gelişim ve değişim sürecinde kimi zaman ödünçlenen kavram işareti dilin dil bilgisi ve ses bilgisi özelliklerine göre küçük değişikliklerle Türkçeye kabul edilirken kimi zaman da Türkçe kendi olanakları ile anlam değerini karşılayacak kavramları işaretlemektedir. Eski Uygur Türkçesi Dönemi de Türkçenin bu bağlamda geliştiği ve değişime uğradığı dönemlerdendir. Bu dönem, özellikle etkileşimde bulunulan Sanskritçe ve Toharca gibi dillerden Eski Uygur Türkçesine uyarlanarak yapılan çeviri faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemdir. Budist Çevreye ait Eski Uygur Türkçesi metinleri de Türkçenin bu etkileşimini yazı dili boyutunda yansıtan değerli metinlerdir. Maytrısimit de bu değerli metinlerden biridir. Eser konu ve tema bakımından din içerikli olsa da edebî yönden, dram ve oyun sanatının unsurlarını yazıldığı, okunduğu dönem itibarıyla en iyi yansıtan eserlerden biridir. Çalışmada Maytrısimit adlı eserde yer alan körünç, küsençig körünç ve ukmış / ukmak kergek kavram işaretleri üzerinde durulacaktır.

Keywords

References

  1. Alyılmaz, C. (2003). Bugut yazıtı ve anıt mezar külliyesi üzerine. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 3, 11-21.
  2. Alyılmaz, C. (2003). Türkçede fiil deyimleri ve öğretimi üzerine. Türk Dili Dergisi, 620, 148-156.
  3. Alyılmaz, S. (2018). Türkçede birden fazla anlam ögesiyle (sentaktik yolla) kavramların işaretlenmesi. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 1(3), 11-25.
  4. Aşkar, F. (2011). Sanatsal bir iletişim modeli: sahne (performans) sanatları üzerine bir inceleme. Akademik Bakış Dergisi, 25, 1-25.
  5. Clauson, G, Sir. (1972). An etymological dictionary of pre-thirteenth-century Turkish, Oxford.
  6. Emet, E. (2002). Seyahatnamelere göre Göktürklerde Budizm. Türkler Ansiklopedisi, 3, 358-374.
  7. Gabain, von. A. (1954). Buddhistische Türkenmission, Asiatica, Festschrift Friedrich Weller. Zum 65. geburstag gewidmet von seinen freunden kollegen und schülern, January 1, 162-163.
  8. Gemalmaz, E. (1995). Türkçenin morfo-sentaktik yapısının fonolojisine etkileri. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 3, 1-7.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Muammer Şehitoğlu This is me
Türkiye

Publication Date

December 15, 2020

Submission Date

December 15, 2020

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Volume: 9 Number: 4

APA
Şehitoğlu, M. (2020). ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN “UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ” KAVRAM İŞARETLERİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 9(4), 1337-1347. https://izlik.org/JA58HY45AA
AMA
1.Şehitoğlu M. ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN “UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ” KAVRAM İŞARETLERİ. TEKE. 2020;9(4):1337-1347. https://izlik.org/JA58HY45AA
Chicago
Şehitoğlu, Muammer. 2020. “ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN ‘UKMIŞ UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ’ KAVRAM İŞARETLERİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9 (4): 1337-47. https://izlik.org/JA58HY45AA.
EndNote
Şehitoğlu M (December 1, 2020) ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN “UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ” KAVRAM İŞARETLERİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9 4 1337–1347.
IEEE
[1]M. Şehitoğlu, “ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN ‘UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ’ KAVRAM İŞARETLERİ”, TEKE, vol. 9, no. 4, pp. 1337–1347, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58HY45AA
ISNAD
Şehitoğlu, Muammer. “ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN ‘UKMIŞ UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ’ KAVRAM İŞARETLERİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9/4 (December 1, 2020): 1337-1347. https://izlik.org/JA58HY45AA.
JAMA
1.Şehitoğlu M. ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN “UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ” KAVRAM İŞARETLERİ. TEKE. 2020;9:1337–1347.
MLA
Şehitoğlu, Muammer. “ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN ‘UKMIŞ UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ’ KAVRAM İŞARETLERİ”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol. 9, no. 4, Dec. 2020, pp. 1337-4, https://izlik.org/JA58HY45AA.
Vancouver
1.Muammer Şehitoğlu. ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DÖNEMİ’NDE BUDİST ÇEVREYE AİT “MAYTRISİMİT” ADLI ESERDE GEÇEN “UKMIŞ / UKMAK KERGEK, KÖRÜNÇ VE KÜSENÇİG KÖRÜNÇ” KAVRAM İŞARETLERİ. TEKE [Internet]. 2020 Dec. 1;9(4):1337-4. Available from: https://izlik.org/JA58HY45AA