Research Article

DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI

Volume: 9 Number: 4 December 15, 2020
  • Erkan Çer

DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI

Abstract

Bu araştırmanın amacı, demokratik kültür bilincinin oluşturulmasında Türkçe öğretiminin sorumluluklarını ortaya çıkarmaktır. Türkçe öğretiminin amacı anlama ve anlatma becerileri gelişmiş, düşünen ve duyarlı bireyler yetiştirmek olduğuna göre bu amacın demokratik kültürle ilişkisinin kurulması gereklidir. Bu bakımdan, Türkçe öğretimi sürecinde demokratik bir sınıf ortamının oluşturulması, güzel sanatların olanaklarından yararlanılması, yarışma yerine işbirliği ve paylaşıma önem verilmesi, okuma kültürü süreciyle demokratik kültür bilincinin oluşturulması, çok uyaranlı bir öğretim anlayışının yeğlenmesi, çocuk gerçekliğinin öncelenmesi, açık toplum yapısının yansıtılması, demokratik tutum ve davranışları ortaya çıkartan yöntem ve tekniklerin kullanılması, baskı ve otoritenin bir problem çözme aracı olarak kullanılmaması, Türkçe öğretmeninin demokratik tutum ve davranışları içselleştirmesi, anlama ve anlatma becerilerinin etkili bir biçimde kullanılmasının öğretilmesi, demokratik kültür bilincinin oluşturulmasında Türkçe öğretiminin başat sorumlulukları arasındadır. Demokrasi kültürünün bir gereği olarak öğretmen ve öğrencilerin belirtilen bütün bu değişkenlere yönelik farkındalık, bilinç ve duyarlık geliştirmesi, Türkçe öğretimi sürecinin demokratik bir yapıya kavuşmasına olanak tanıyabilir.

Keywords

References

  1. Alpay, Ş. (1991). Aydınlarımız ve demokrasi üzerine bir deneme. J. Baysal, N. İpşiroğlu, Ş. Özil ve Z. İpşiroğlu (Yay. Haz.). Çağdaş kültürümüz. Olgular ve Sorunlar (359-368). İstanbul: Cem Yayınevi.
  2. Aykaç, N. (2005). Öğretme ve öğrenme sürecinde aktif öğretim yöntemleri. Ankara: Naturel Yayınları.
  3. Bakırcıoğlu, R. (2012). Eğitim ve psikoloji sözlüğü. Ankara: Anı Yayıncılık.
  4. Bilgen, H. N. (1994). Çağdaş ve demokratik eğitim. Ankara: MEB Yayınevi.
  5. Binbaşıoğlu, (2000). Okulda ders dışı etkinlikler. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  6. Büyükkaragöz, S. (1990). Demokrasi eğitimi. Ankara: Türk Demokrasi Vakfı Yayınları.
  7. Cüceloğlu, D. (2000). İçimizdeki biz. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  8. Cüceloğlu, D. (2018). Öğretmen olmak. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Erkan Çer This is me
Türkiye

Publication Date

December 15, 2020

Submission Date

December 15, 2020

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Volume: 9 Number: 4

APA
Çer, E. (2020). DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 9(4), 1634-1645. https://izlik.org/JA64SC42WX
AMA
1.Çer E. DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI. TEKE. 2020;9(4):1634-1645. https://izlik.org/JA64SC42WX
Chicago
Çer, Erkan. 2020. “DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9 (4): 1634-45. https://izlik.org/JA64SC42WX.
EndNote
Çer E (December 1, 2020) DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9 4 1634–1645.
IEEE
[1]E. Çer, “DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI”, TEKE, vol. 9, no. 4, pp. 1634–1645, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64SC42WX
ISNAD
Çer, Erkan. “DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 9/4 (December 1, 2020): 1634-1645. https://izlik.org/JA64SC42WX.
JAMA
1.Çer E. DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI. TEKE. 2020;9:1634–1645.
MLA
Çer, Erkan. “DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol. 9, no. 4, Dec. 2020, pp. 1634-45, https://izlik.org/JA64SC42WX.
Vancouver
1.Erkan Çer. DEMOKRATİK KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA TÜRKÇE ÖĞRETİMİNİN SORUMLULUKLARI. TEKE [Internet]. 2020 Dec. 1;9(4):1634-45. Available from: https://izlik.org/JA64SC42WX