Research Article
BibTex RIS Cite

ANTISTATIC AND ANTIBACTERIAL PROPERTIES OF METAL COATED POLYPROPYLENE FIBERS BY MAGNETRON SPUTTERING

Year 2010, Volume: 17 Issue: 78, 1 - 5, 01.06.2010

Abstract

In order to modify and obtain functional textile fibers, many methods have been used. For instance, antistatic textiles can be achieved with doping fibers with conductive particles. Besides the magnetron sputtering technique, which is an environmentally friendly technique, can be used to deposit metals as thin films onto surface of fibers for antistatic purposes In this study, multifilament polypropylene fibers (which have diameter of Antistatic,Antibacterial, Metallization in Vacuum. μ 65 μm) have been coated under vacuum with electrical conductors such as Cr and Ag, and electrical conductivity and antibacterial properties have been investigated.

MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ

Year 2010, Volume: 17 Issue: 78, 1 - 5, 01.06.2010

Abstract

Tekstil liflerini modifiye ederek, katma değeri yüksek, fonksiyonel teknik tekstil elde etmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Örneğin, antistatik tekstiller, lifler içerisine iletken parçaçık katkılama ile elde edilebileceği gibi çevreye kimyasal olarak zarar vermemesi dolayısıyla vakumda mıknatıssal saçtırma ile yüzeyi istenilen metali ince film olarak yüzeye kaplayarak da elde edilebilir. Bu çalışmada çapları 65 m olan multifilament sentetik polipropilen liflerin yüzeyleri yüksek vakum altında nanometre kalınlığında Cr ve Ag gibi elektriksel iletken metal filmler ile kaplanmış ve elektriksel iletkenlik ve antibakteriyel özellikleri incelenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Lütfi Özyüzer This is me

Zeynep Meriç This is me

Yusuf Selamet This is me

Bengi Kutlu This is me

Aysun Cireli This is me

Publication Date June 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 17 Issue: 78

Cite

APA Özyüzer, L., Meriç, Z., Selamet, Y., Kutlu, B., et al. (2010). MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil Ve Mühendis, 17(78), 1-5.
AMA Özyüzer L, Meriç Z, Selamet Y, Kutlu B, Cireli A. MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis. June 2010;17(78):1-5.
Chicago Özyüzer, Lütfi, Zeynep Meriç, Yusuf Selamet, Bengi Kutlu, and Aysun Cireli. “MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ”. Tekstil Ve Mühendis 17, no. 78 (June 2010): 1-5.
EndNote Özyüzer L, Meriç Z, Selamet Y, Kutlu B, Cireli A (June 1, 2010) MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis 17 78 1–5.
IEEE L. Özyüzer, Z. Meriç, Y. Selamet, B. Kutlu, and A. Cireli, “MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ”, Tekstil ve Mühendis, vol. 17, no. 78, pp. 1–5, 2010.
ISNAD Özyüzer, Lütfi et al. “MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ”. Tekstil ve Mühendis 17/78 (June 2010), 1-5.
JAMA Özyüzer L, Meriç Z, Selamet Y, Kutlu B, Cireli A. MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis. 2010;17:1–5.
MLA Özyüzer, Lütfi et al. “MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ”. Tekstil Ve Mühendis, vol. 17, no. 78, 2010, pp. 1-5.
Vancouver Özyüzer L, Meriç Z, Selamet Y, Kutlu B, Cireli A. MIKNATISSAL SAÇTIRMA SİSTEMİ İLE METAL KAPLANAN POLİPROPİLEN LİFLERİN ANTİSTATİK VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis. 2010;17(78):1-5.