Research Article
BibTex RIS Cite

STRUCTURAL AND ELECTRICAL PROPERTIES OF PET NONWOVEN FABRICS COATED WITH PYRROLE/ANILINE COPOLYMERS

Year 2008, Volume: 15 Issue: 72, 1 - 6, 01.09.2008

Abstract

Polypyrrole and polyaniline are well known conductive polymers. They have excellent electrochemical properties and high conductivity. The pyrrole/aniline copolymerization has been carried out on polyester nonwoven fabric in this study. The effect of surfactant agent and different oxidant agents on conductivity properties of the coated fabrics was investigated. The morphological, structural and electrical properties of the coated fabrics were respectively analyzed by scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and "four-probe" method. The properties of the nonwoven fabrics coated with the copolymers and homopolymers were then compared. A reduced electrical conductivity has been observed, compared to the homopolymer, which can be explained by the morphological structure of the copolymer. The washing test was also carried out to evaluate the durability behavior of coating fabrics and whether the polymers penetrated into the nonwoven fabrics or not. The sheet resistance values of the fabrics coated with copolymers were lower than those of the fabrics coated with PAni after washing process.

PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ

Year 2008, Volume: 15 Issue: 72, 1 - 6, 01.09.2008

Abstract

Polipirol (PPy) ve polianilin (PAni) yaygın olarak bilinen iletken polimerlerdir. Bu polimerler mükemmel elektrokimyasal özelliklere ve yüksek iletkenliğe sahiptir. Bu çalışmada, pirol/anilin kopolimerizasyonu poliester dokusuz yüzey kumaşlara uygulanmıştır.Yüzey aktif maddenin ve farklı oksidasyon maddelerinin kaplanan kumaşların iletkenlik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Kaplanan kumaşların morfolojik, yapısal ve elektriksel özellikleri sırasıyla tarama elektron mikroskobu (SEM), Fourier dönüşüm kızılötesi spektroskopi cihazı (FTIR) ve "dört-prob" metodu kullanarak incelenmiştir. Kopolimerler ve homopolimerler ile kaplanan nonwoven kumaşların özellikleri karşılaştırılmıştır. Homopolimerler ile karşılaştırıldığında kopolimerlerin elektriksel iletkenliğinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu kopolimerlerin morfolojik yapısıyla açıklanabilir. Kaplanan kumaşların yıkama dayanımını ve polimerlerin nonwoven kumaşa nüfuz edip etmediğini değerlendirmek için aynı zamanda yıkama testleri gerçekleştirilmiştir. Yıkamadan sonra kopolimerler ile kaplanan kumaşların yüzey direnç değerlerinin tek başına PAni ile kaplanan kumaşların direnç değerlerinden daha düşük olduğu bulunmuştur. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Xuyuan Tao This is me

Vladan Koncar This is me

Claude Dufour This is me

Nurhan Onar This is me

Aysun Akşit This is me

Publication Date September 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 15 Issue: 72

Cite

APA Tao, X., Koncar, V., Dufour, C., Onar, N., et al. (2008). PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil Ve Mühendis, 15(72), 1-6.
AMA Tao X, Koncar V, Dufour C, Onar N, Akşit A. PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis. September 2008;15(72):1-6.
Chicago Tao, Xuyuan, Vladan Koncar, Claude Dufour, Nurhan Onar, and Aysun Akşit. “PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ”. Tekstil Ve Mühendis 15, no. 72 (September 2008): 1-6.
EndNote Tao X, Koncar V, Dufour C, Onar N, Akşit A (September 1, 2008) PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis 15 72 1–6.
IEEE X. Tao, V. Koncar, C. Dufour, N. Onar, and A. Akşit, “PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ”, Tekstil ve Mühendis, vol. 15, no. 72, pp. 1–6, 2008.
ISNAD Tao, Xuyuan et al. “PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ”. Tekstil ve Mühendis 15/72 (September 2008), 1-6.
JAMA Tao X, Koncar V, Dufour C, Onar N, Akşit A. PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis. 2008;15:1–6.
MLA Tao, Xuyuan et al. “PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ”. Tekstil Ve Mühendis, vol. 15, no. 72, 2008, pp. 1-6.
Vancouver Tao X, Koncar V, Dufour C, Onar N, Akşit A. PİROL/ANİLİN KOPOLİMERLERİ İLE KAPLANAN PET NONWOVEN KUMAŞLARIN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ. Tekstil ve Mühendis. 2008;15(72):1-6.