Research Article
BibTex RIS Cite

COMPARATİVE EVALUATİON OF COTTON AND POLYESTER WOVEN FABRİCS FİNİSHED WİTH NANOPARTİCLESWATER REPELLENT MATERİALS

Year 2008, Volume: 15 Issue: 69, 7 - 13, 01.03.2008

Abstract

There is an increasing amount of academic and industrial activity to produce multifunctional nanometre -scale containers and a growing demand for their use in sophisticated applications in the life and materials sciences. Nanotechnology at the molecular level can also be used to develop desired textile characteristics, such as high tensile strength, durability, soft hand, water repellent, fire retardant, antimicrobial properties and more alike. Recent advances in Nanotechnology have, indeed, created enormous opportunities and challenges for the textile industry, including the cotton industry. Treatment of textile materials in order to attain hydrophobic character has been the subject of many researches. On the other hand, finishing of fabrics with. Nano particles Water Repellent Materials and evaluation of quality performances of the resultant fabrics appear to be a receptive issue. The focus of this paper is, therefore, to investigate and evaluate applications of Nanotechnology finishing concerning water repellence.

NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI

Year 2008, Volume: 15 Issue: 69, 7 - 13, 01.03.2008

Abstract

Akademik ve endüstriyel olarak, nanometre ölçeğinde üretim miktarında bir artış görülmektedir. Ayrıca günlük hayatta ve malzeme teknolojilerindeki ileri uygulamaların kullanım taleplerinde de büyüme söz konusu olmaktadır. Moleküler seviyedeki nano teknoloji, yüksek kopma mukavemeti, sağlamlık, yumuşak tutum, su iticilik, güç tutuşurluk, anti mikrobiyal özellikler gibi istenen tekstil karakteristiklerin geliştirilmesinde kullanılabilmektedir. Nano teknolojideki son gelişmeler, tekstil endüstrisinde büyük fırsatlar yaratmaktadır. Tekstil materyallerine hidrofobik karakter kazandırmak için yapılan işlemler birçok çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Diğer taraftan, nano partiküllü su itici materyallerle işlem görmüş kumaşların performanslarının değerlendirilmesi yeni bir konu olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, su itici nano teknolojik bitim işlemlerinin araştırılması ve değerlendirilmesidir. Bu araştırmada ticari olarak kullanılan nano partiküllü su itici materyaller ile konvansiyonel su itici materyaller karşılaştırılmaktadır. Pamuk, polyester ve pamuk/polyester karışım kumaşlar kullanılmıştır. Numuneler iki farklı nano partiküllü kimyasal ile emdirildikten sonra termofiksaj işlemi yapılmıştır. Her tipte su iticilik maddesi ile işlem görmüş kumaşların yüzey özellikleri incelenmiştir. Kumaşların performanslarını ölçmek için sprey test cihazı ve hidrostatik test cihazı kullanılmış, ayrıca deneysel sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Deney sonuçları, nano partiküllü su iticilik maddeleriyle yapılan bitim işlemlerinin kumaşların su iticilik özelliklerini arttırdığını göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

A.Özgür Ağırgan This is me

Z. Evrim Kanat This is me

H.Ziya Özek This is me

Publication Date March 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 15 Issue: 69

Cite

APA Ağırgan, A., Kanat, Z. E., & Özek, H. (2008). NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI. Tekstil Ve Mühendis, 15(69), 7-13.
AMA Ağırgan A, Kanat ZE, Özek H. NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI. Tekstil ve Mühendis. March 2008;15(69):7-13.
Chicago Ağırgan, A.Özgür, Z. Evrim Kanat, and H.Ziya Özek. “NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI”. Tekstil Ve Mühendis 15, no. 69 (March 2008): 7-13.
EndNote Ağırgan A, Kanat ZE, Özek H (March 1, 2008) NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI. Tekstil ve Mühendis 15 69 7–13.
IEEE A. Ağırgan, Z. E. Kanat, and H. Özek, “NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI”, Tekstil ve Mühendis, vol. 15, no. 69, pp. 7–13, 2008.
ISNAD Ağırgan, A.Özgür et al. “NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI”. Tekstil ve Mühendis 15/69 (March 2008), 7-13.
JAMA Ağırgan A, Kanat ZE, Özek H. NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI. Tekstil ve Mühendis. 2008;15:7–13.
MLA Ağırgan, A.Özgür et al. “NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI”. Tekstil Ve Mühendis, vol. 15, no. 69, 2008, pp. 7-13.
Vancouver Ağırgan A, Kanat ZE, Özek H. NANO PARTİKÜLLÜ SU İTİCİLİK MADDELERİYLE İŞLEM GÖRMÜŞ PAMUK VE POLYESTER DOKUMA KUMAŞLARIN KARŞILAŞTIRMASI. Tekstil ve Mühendis. 2008;15(69):7-13.