Research Article
BibTex RIS Cite

EVOLUTION OF THE AIRJET TEXTURING PROCESS-A HISTORICAL REVIEW

Year 1991, Volume: 5 Issue: 25, 18 - 28, 01.01.1991

Abstract

The introduction of the airjet texturingprocess to the textile industrygoes almost as far back as the commercial introduction of the synheticfilamentyarns themselues. Although nylon 6 and nylon 6.6. were experimentally synthesised in the 1930s. the full scale deuelopment ofpolyamide andpolyester filament yarns occurred after World War II.It was soon aftemwards that the first US and British patents for the processing of filament yarns with o cold air stream started to appear. This relatively oldprocess only made its major aduances within the current decade,partly due to the hindrance of licensing based on patent protection. Today the airjet texturingprocess is the third mqjor texturingprocess after the false-twist texturing and Bulked Continuous Filament IBCF) processes.Its recent success is due to deuelopment based on basic research by uniuersity researchers and by the nozzle producerst hemselves. This somewhat nostalgicpaper dwells on thepotent literature from the aearly beginnings up to the present time and illustrates the enormous development that has takenplaceparticulory over the lost decade. 

Hava Jeti ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme

Year 1991, Volume: 5 Issue: 25, 18 - 28, 01.01.1991

Abstract

Tekstil endiistrisine hauajeti ile sentetik iplik teksturesinin girmesinin tarihi, sentetik ipliklerin ticari olorak bu endiistri dalzna girmesi kadar eskidir. Naylon 6 we Naylon 6.6'nln 1930'larda deneysel olarnk sentez edilmig olmasrna ragmen, gerek polyamidlerin gerekse de polyesterin tam olarak geligntesi ancak ikinci Diinya Sauogzndan sonra olmugtur. Igte hemen bundan sonrq soguk haua akzmz ilefilornent ipliklerinin iglenmesine aitpatentlergciriinmeye baglodr. Bu kzsmen eski iglem, patente doyalr lisons anla~malarzn belli bir oranda engellemesi yuziinden astl ilerlemelerini iqinde bulundu&muz son on yzl iqindegerqeklegtirdi. BugrIn hauajeti ile iplik tekstiire iglemi, yalancz biikiim metodu ile iplik tekstiiresi we hacimlendirilmig devamlz filament (Bulked Continuous Filament BCF) igleminden sonra aqiinca szrada cinemli tekstiire iglemidir. Bu i~lemin son yrllardaki geli~mesi, iiniuersite - - aragtzrmaczlarzn~n we rneme ureticilerinin temel aragtzrrnalartna dayalz geligtirmelerden doloyzdrr. Bu kzsmen tarihi makale, hauajeti ile teksture igleminin baglang?qtan giiniimi2re kadar olanpatent literatiira Wrinde durur ue cizellikle son on yd i~indeki korkunqgeligmeyigozler ciniine serer. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ali Demir This is me

Publication Date January 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 5 Issue: 25

Cite

APA Demir, A. (1991). Hava Jeti ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme. Tekstil Ve Mühendis, 5(25), 18-28.
AMA Demir A. Hava Jeti ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme. Tekstil ve Mühendis. January 1991;5(25):18-28.
Chicago Demir, Ali. “Hava Jeti Ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme”. Tekstil Ve Mühendis 5, no. 25 (January 1991): 18-28.
EndNote Demir A (January 1, 1991) Hava Jeti ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme. Tekstil ve Mühendis 5 25 18–28.
IEEE A. Demir, “Hava Jeti ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme”, Tekstil ve Mühendis, vol. 5, no. 25, pp. 18–28, 1991.
ISNAD Demir, Ali. “Hava Jeti Ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme”. Tekstil ve Mühendis 5/25 (January 1991), 18-28.
JAMA Demir A. Hava Jeti ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme. Tekstil ve Mühendis. 1991;5:18–28.
MLA Demir, Ali. “Hava Jeti Ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme”. Tekstil Ve Mühendis, vol. 5, no. 25, 1991, pp. 18-28.
Vancouver Demir A. Hava Jeti ile Filament İplik Tekstüresinin Evrimi - Tarihsel Bir Değerlendirme. Tekstil ve Mühendis. 1991;5(25):18-2.