Research Article
BibTex RIS Cite

Textile Structures Design Using Poultry Wastes

Year 2018, Volume: 25 Issue: 110, 113 - 120, 30.06.2018
https://doi.org/10.7216/1300759920182511006

Abstract

Chicken feathers, one of the main poultry wastes, is characterised by their unique properties as textile fibres. Chicken feather fibres have natural hollow fibre structures. Due to hollow structures they have very low densities. The density of the chicken feather fibres is between 0.8 g/cm3 and 1.5 g/cm3. In addition to their low density, they have a good performance potential in heat insulation with hollow fibre structure. This study is designed to evaluate the chicken feathers as a whole structure without any mechanical separation. Yarn spinning studies were carried out with different textile fibres, different fabric thicknesses and chicken feather densities. Chicken feathers are dyed with completely natural dyes in order to increase the possibility of fabric design patterns. Single jersey knitted fabrics were knitted by making use of the ideally coloured fancy yarns. The heat transfer values of the knitted fabrics were evaluated with respect to clothing comfort by the single jersey fabric which is obtained from 100% wool fibres as control. 

References

  • Duğa H., (2015 ), Fantezi İplikler Ve Fantezi İpliklerle Dokunmuş Kumaşlar, İstanbul: Haliç Üniversitesi, Tekstil Ve Moda Tasarımı, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Balaji J.M., (2010), LRT’ joint venture with Capio for slub & core yarn. Indian Textile Journal
  • Gong R. H., and Wright R. M., (2002) Fancy Yarns, Their Manufacture and Application. Woodhead Publishing Ltd., 55–56, 81–84.
  • Çeven E.K., Şardağ S., (2017), Fantezi İpliklere Uygulanan Kalite Kontrol Testleri, Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dergisi, Cilt 22-1.
  • Uzun, M., (2010) Tavuk Tüyü ile Dünyayı Kurtarmak, TÜBİTAK Bilim&Teknik, 516, 82-85.
  • Asheh, S., Banat, F., Rousan, D., (2003) “Beneficial reuse of chicken feathers in removal of heavy metals from wastewater” Journal of Cleaner Production, Sayı 11, s. 321– 326.
  • Bertsch, A., Coello, N., (2005), “A biotechnological process for treatment and recycling poultry feathers as a feed ingredient” Bioresource Technology, Sayı 96, s. 1703–1708.
  • Martelli, S.M., Moore, G., Paes, G.S., Gandolfo, G., Laurindo, J.B., (2006), Influence of plasticizers on the water sorption isotherms and water vapor permeability of chicken feather keratin films” LWT-Food Science and Technology, Sayı 39, s. 292–301.
  • Winandy, J.E., Muehl, J.H., Micales, J.A., Raina, A., Schmidt, W.,(2003), “Potential of chicken feather fibre in wood MDF compostes” EcoComp, University of London
  • Kock, J. W., (2006), Physical and mechanical properties of chicken feather materials, Georgia Institute of Technology, School of Civil and Environmental Engineering, Master Thesis.
  • Karadağ R., (2007), Doğal Boyamacılık. Geleneksel El Sanatları ve Mağzalar İşletme Müdürlüğü (dösim).
  • Deveoğlu O., Karadağ R., (2011) Genel Bir Bakış: Doğal Boyarmaddeler, İstanbul : Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23.
  • http://www.tainstruments.com ; Erişim tarihi: 15.08.2017
  • Çiçekgil Z. (2014), Kümes Hayvancılığı. Basım Yeri Bilinmiyor : Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü ,
  • Demirulus H., Aydın A., (1996) Ekoloji Çevre Dergisi, Tavukçuluk Artık Ve Atık Maddelerinin İşlenerek Çevre Kirliliğinin Azaltılması, Y.Y.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. VAN
  • Ayyıldız A., (2012), https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_9919.htm, Erişim Tarihi:10.08.2015
  • Uzun M., Sancak E., Patel I., Usta İ., Akalın M., Yuksek M. ,(2011), Mechanical Behaviour of Chicken Quills and Chicken Feather Fibres Reinforced Polymeric Composites, Achives of Material Science and Engineering, Institute for Materials Research and Innovation, The University of Bolton, Deane Road, Bolton, BL3 5AB, UK

Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi

Year 2018, Volume: 25 Issue: 110, 113 - 120, 30.06.2018
https://doi.org/10.7216/1300759920182511006

Abstract

Tavukçuluk işletmelerinin ana atığı olan tavuk tüyleri tekstil lifi olarak incelendiğinde benzersiz elyaf özellikleri göstermektedir. Tavuk tüyü lifleri doğal boşluklu lif yapısına sahiptir. Bu sebeple oldukça düşük bir yoğunluğa sahiptir. Tavuk tüyü liflerinin yoğunluğu 0,8 gr/cm3 ile 1,5gr/cm3 arasındadır. Boşluklu lif yapısı ile ısı izolasyonunda iyi bir performans potansiyeline sahiptir. Bu çalışma, tavuk tüyü liflerinin herhangi bir yapısını ayırmaksızın bütün olarak değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Çalışmada farklı elyaf kombinasyonları ile birçok kalınlık ve tavuk tüyü takviyesiyle ipliklerin eğrilebilme özellikleri incelenmiştir. Desen seçeneklerinin arttırılması amacıyla tavuk tüyleri doğal boyalarla renklendirilmiştir. Elde edilen ideal boyalı iplik yapısı ile süprem örme kumaş yapısı oluşturulmuştur. Oluşturulan kumaşın ısı transfer değerleri yün esaslı süprem örgü ile elde edilen kumaşla karşılatılarak giyim konforu açısından değerlendirme yapılmıştır. 

References

  • Duğa H., (2015 ), Fantezi İplikler Ve Fantezi İpliklerle Dokunmuş Kumaşlar, İstanbul: Haliç Üniversitesi, Tekstil Ve Moda Tasarımı, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Balaji J.M., (2010), LRT’ joint venture with Capio for slub & core yarn. Indian Textile Journal
  • Gong R. H., and Wright R. M., (2002) Fancy Yarns, Their Manufacture and Application. Woodhead Publishing Ltd., 55–56, 81–84.
  • Çeven E.K., Şardağ S., (2017), Fantezi İpliklere Uygulanan Kalite Kontrol Testleri, Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dergisi, Cilt 22-1.
  • Uzun, M., (2010) Tavuk Tüyü ile Dünyayı Kurtarmak, TÜBİTAK Bilim&Teknik, 516, 82-85.
  • Asheh, S., Banat, F., Rousan, D., (2003) “Beneficial reuse of chicken feathers in removal of heavy metals from wastewater” Journal of Cleaner Production, Sayı 11, s. 321– 326.
  • Bertsch, A., Coello, N., (2005), “A biotechnological process for treatment and recycling poultry feathers as a feed ingredient” Bioresource Technology, Sayı 96, s. 1703–1708.
  • Martelli, S.M., Moore, G., Paes, G.S., Gandolfo, G., Laurindo, J.B., (2006), Influence of plasticizers on the water sorption isotherms and water vapor permeability of chicken feather keratin films” LWT-Food Science and Technology, Sayı 39, s. 292–301.
  • Winandy, J.E., Muehl, J.H., Micales, J.A., Raina, A., Schmidt, W.,(2003), “Potential of chicken feather fibre in wood MDF compostes” EcoComp, University of London
  • Kock, J. W., (2006), Physical and mechanical properties of chicken feather materials, Georgia Institute of Technology, School of Civil and Environmental Engineering, Master Thesis.
  • Karadağ R., (2007), Doğal Boyamacılık. Geleneksel El Sanatları ve Mağzalar İşletme Müdürlüğü (dösim).
  • Deveoğlu O., Karadağ R., (2011) Genel Bir Bakış: Doğal Boyarmaddeler, İstanbul : Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23.
  • http://www.tainstruments.com ; Erişim tarihi: 15.08.2017
  • Çiçekgil Z. (2014), Kümes Hayvancılığı. Basım Yeri Bilinmiyor : Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü ,
  • Demirulus H., Aydın A., (1996) Ekoloji Çevre Dergisi, Tavukçuluk Artık Ve Atık Maddelerinin İşlenerek Çevre Kirliliğinin Azaltılması, Y.Y.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. VAN
  • Ayyıldız A., (2012), https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_9919.htm, Erişim Tarihi:10.08.2015
  • Uzun M., Sancak E., Patel I., Usta İ., Akalın M., Yuksek M. ,(2011), Mechanical Behaviour of Chicken Quills and Chicken Feather Fibres Reinforced Polymeric Composites, Achives of Material Science and Engineering, Institute for Materials Research and Innovation, The University of Bolton, Deane Road, Bolton, BL3 5AB, UK
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Muhammet Uzun 0000-0001-8669-7686

Seda Sargın This is me

Publication Date June 30, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 25 Issue: 110

Cite

APA Uzun, M., & Sargın, S. (2018). Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi. Tekstil Ve Mühendis, 25(110), 113-120. https://doi.org/10.7216/1300759920182511006
AMA Uzun M, Sargın S. Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi. Tekstil ve Mühendis. June 2018;25(110):113-120. doi:10.7216/1300759920182511006
Chicago Uzun, Muhammet, and Seda Sargın. “Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı Ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi”. Tekstil Ve Mühendis 25, no. 110 (June 2018): 113-20. https://doi.org/10.7216/1300759920182511006.
EndNote Uzun M, Sargın S (June 1, 2018) Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi. Tekstil ve Mühendis 25 110 113–120.
IEEE M. Uzun and S. Sargın, “Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi”, Tekstil ve Mühendis, vol. 25, no. 110, pp. 113–120, 2018, doi: 10.7216/1300759920182511006.
ISNAD Uzun, Muhammet - Sargın, Seda. “Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı Ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi”. Tekstil ve Mühendis 25/110 (June 2018), 113-120. https://doi.org/10.7216/1300759920182511006.
JAMA Uzun M, Sargın S. Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi. Tekstil ve Mühendis. 2018;25:113–120.
MLA Uzun, Muhammet and Seda Sargın. “Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı Ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi”. Tekstil Ve Mühendis, vol. 25, no. 110, 2018, pp. 113-20, doi:10.7216/1300759920182511006.
Vancouver Uzun M, Sargın S. Tavukçuluk Atıkları Kullanılarak Tekstil Yapı Tasarımı ve Termal Konfor Özelliklerinin İncelenmesi. Tekstil ve Mühendis. 2018;25(110):113-20.