Bu çalışma kapsamında,
Hindistan cevizi liflerinin kimyasal, yapısal, termal ve morfolojik
özelliklerine, bu lifler için yeni bir modifikasyon maddesi olan sodyum
perborat tetrahidratın etkisi incelenmiştir. Lifler sodyum perborat
tetrahidratın farklı konsantrasyonlardaki sulu çözeltileri ile modifiye
edilmiştir. Modifikasyon işlemlerinin liflerin yüzey kimyasına, fonksiyonel
gruplarına, termal bozunma davranışlarına, kristalin yapısına ve yüzey
özelliklerine etkisi sırası ile x-ışını fotoelektron spektroskopisi, fourier dönüşümlü kızılötesi
spektroskopisi, termogravimetrik analiz, x-ışını difraksiyonu ve taramalı
elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Yapılan işlemlerin lifin yüzey
karbon/oksijeni arttırarak yüzey hidrofilliğini azalttığı, aynı zamanda lifte
bulunan lignin ve hemiselülozun varlığını gösteren absorpsiyon piklerinin
şiddetinde azalmaya neden olduğu ve lif yüzeyinde temizlik meydana getirdiği
tespit edilmiştir. Hindistan cevizi liflerinin kristalin yapısı yapılan modifikasyon
işlemlerinden önemli derecede etkilenmezken, modifikasyon sonucu ligninin
miktarında meydana gelen değişimle birlikte maksimum bozunma sıcaklıkları azalmıştır.
Modifikasyon sonrası kül miktarında meydana gelen artışla birlikte liflerin güç
tutuşurluk özelliğinde iyileşme meydana gelebileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 25 Issue: 111 |