Research Article
BibTex RIS Cite

Aşçı Ceketlerinin Performans ve Konfor Özellikleri Üzerine Aşçıların Görüşleri

Year 2020, Volume: 27 Issue: 118, 91 - 97, 30.06.2020

Abstract

Bu çalışmanın amacı aşçıların üniforma tercihlerini tespit etmek ve kullandıkları şef ceketlerinin performans ve konfor özelliklerinden memnuniyetlerini bir anket yardımıyla belirlemektir. Çalışma sonucunda %100 pamuklu, beyaz renkli, uzun kollu, çıtçıt kapamalı ve mandarin yakalı ceketlerin şefler tarafından daha çok tercih edildiği gözlenmiştir. Katılımcıların şef ceketlerinde en az memnun oldukları özellikler ceketlerinin koruyuculuk, kirlenme dayanımı, emicilik ve esneklik özellikleridir. Bunun yanı sıra katılımcılar ceketin giyip-çıkarma kolaylığı ve kaşındırmamasına ise en yüksek ortalama puanları vermişlerdir.

References

  • Kaynakların devamı dosya içerisinde yer almaktadır.
  • Yamanaka, K., Almanza, B.A., Nelson, D.C. and Devaney, S.A., (2003), Older Americans’ Dining Out Preferences, Journal of Foodservice Business Research, 6(1), 87-103.
  • Cullen, F., (2005), Factors Influencing Restaurant Selection in Dublin, Journal of Foodservice Business Research, 7(2), 53-85.
  • Albayrak, A., (2014), Müşterilerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İstanbul Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), 190-201.
  • Ertürk, M., (2018), Müşterilerin Yiyecek İçecek İşletmeleri Tercihlerinde Etkili Olan Kriterler, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 85-107.
  • Culinary Institute of America, (2001), The Chef’s Uniform, Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies, 1(1), 88-91.

Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets

Year 2020, Volume: 27 Issue: 118, 91 - 97, 30.06.2020

Abstract

The aim of this study was to determine the uniform preferences of chefs and their satisfaction with the performance and comfort characteristics of chef jackets using a questionnaire. In conclusion, it was observed that the jackets with 100% cotton, white-colored, long-sleeved, snap fasteners, and mandarin collar were preferred more by chefs. The characteristics that the participants were least satisfied in their chef jackets were their protectiveness, stain-resistance, absorbency, and flexibility properties. On the other hand, the participants gave the highest mean scores for ease to put on and take off and non-irritating features of their jackets.

References

  • Kaynakların devamı dosya içerisinde yer almaktadır.
  • Yamanaka, K., Almanza, B.A., Nelson, D.C. and Devaney, S.A., (2003), Older Americans’ Dining Out Preferences, Journal of Foodservice Business Research, 6(1), 87-103.
  • Cullen, F., (2005), Factors Influencing Restaurant Selection in Dublin, Journal of Foodservice Business Research, 7(2), 53-85.
  • Albayrak, A., (2014), Müşterilerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İstanbul Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), 190-201.
  • Ertürk, M., (2018), Müşterilerin Yiyecek İçecek İşletmeleri Tercihlerinde Etkili Olan Kriterler, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 85-107.
  • Culinary Institute of America, (2001), The Chef’s Uniform, Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies, 1(1), 88-91.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Hande Gül Atasağun This is me 0000-0001-6956-8727

Publication Date June 30, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 27 Issue: 118

Cite

APA Atasağun, H. G. (2020). Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets. Tekstil Ve Mühendis, 27(118), 91-97.
AMA Atasağun HG. Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets. Tekstil ve Mühendis. June 2020;27(118):91-97.
Chicago Atasağun, Hande Gül. “Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets”. Tekstil Ve Mühendis 27, no. 118 (June 2020): 91-97.
EndNote Atasağun HG (June 1, 2020) Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets. Tekstil ve Mühendis 27 118 91–97.
IEEE H. G. Atasağun, “Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets”, Tekstil ve Mühendis, vol. 27, no. 118, pp. 91–97, 2020.
ISNAD Atasağun, Hande Gül. “Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets”. Tekstil ve Mühendis 27/118 (June 2020), 91-97.
JAMA Atasağun HG. Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets. Tekstil ve Mühendis. 2020;27:91–97.
MLA Atasağun, Hande Gül. “Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets”. Tekstil Ve Mühendis, vol. 27, no. 118, 2020, pp. 91-97.
Vancouver Atasağun HG. Perspectives of Chefs on Performance and Comfort Properties of Their Chef Jackets. Tekstil ve Mühendis. 2020;27(118):91-7.