Research Article
BibTex RIS Cite

YAŞANILAN SÜREÇTE TÜRK YEME-İÇME KÜLTÜRÜNDEKİ DEĞİŞİMLER

Year 2024, Issue: 369, 117 - 124, 23.09.2024
https://doi.org/10.61620/tfra.1050

Abstract

Yeme-içme, insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesinde en temel gereksinimidir. İnsanımsılardan günümüze tarihî süreçte toplayıcılıktan avcılığa ve sonrasında tarıma yönelen insan, yaşayabilmek için gerekli olanı sağlama yönünde çaba göstermiştir. Bu çaba onun araç kullanmasına neden olarak zihnî ve bedenî gelişmesini sağlamıştır. Süreç içerisinde ateşi denetimine almasıyla yaşadığı çevreye egemen olarak kendi değişirken çevresini de değiştirmiş, ateşi ısınma ve aydınlanma yanında güvenliğini sağlamada da kullanmıştır. Yiyeceklerin pişirilmesi, yeme-içmede hijyeni, sağlıklılığı sağladığı gibi çeşitliği de artırmış, insana hem yeme-içmesinde yeni tatlar hem de zaman kazandırmıştır. İçinde yaşadıkları çevrenin yeryüzü şekilleri, iklim, bitki ve hayvan varlığı, su kaynakları yeme-içmelerini biçimlendirmelerinde etkili olmuştur. Süreç içerisinde her topluluk, sonrasında her ulus, bu koşullar çerçevesinde kendilerine özgü yeme-içme kültürü oluşturmuştur. Elbette, her ulus çevrelerindeki diğer uluslarla çeşitli ilişkileri (savaş, ticaret, göç, vb.) sonucu yeme-içme kültüründe değişmeler yaşamıştır. Yaşanılan süreçte teknolojideki gelişmeler, sınır tanımayan iletişim olanakları, küreselleşen dünya, her şeyin alınır satılır bir metaya dönüştürüldüğü tüketim kültürü egemenliği gibi etkenlerle Türk yeme-içme kültüründe olumlu-olumsuz değişmeler söz konusudur. Bu çerçevede çalışmada, 1980 sonrası Türkiye’de siyasî, ekonomik, toplumsal değişmelere koşut olarak geleneksel Türk yemek kültürünün değiştiğini, bir yandan yemeğin kültürel bağlamından uzaklaştırılarak kültür endüstrisinin/tüketim kültürünün bir metaı hâline getirildiği, diğer yandan ise küreselleşme ve teknolojideki gelişmelerin Türk yemek kültürünü zenginleştirebileceği veya farklı tatların keşfedilmesine olanak tanıyabileceği gerçekliği de irdelenmiştir.

References

  • Bali, R. N. (2002). Tarz-ı Hayat’tan life style’a. İletişim Yayınları, İstanbul
  • Baysal, A. (1982). Günümüz beslenme sorunları. Geleneksel Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri, Doğuş Matbaası, Konya. s.s. 22-32.
  • Cıvıtello, L. (2019). Mutfak ve Kültür. Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.
  • Fox, R. (2003). Food and eating: An Anthropological Perspective. Social Issues Research Centre, s.s.1–21
  • Onaran, B. (2019). Mutfaktarih-Yemeğin politik serüvenleri. İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Ritzer, G. (2011a). Küresel dünya. Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Ritzer, G. (2011b). Toplumun McDonaldlaştırılması. Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
Year 2024, Issue: 369, 117 - 124, 23.09.2024
https://doi.org/10.61620/tfra.1050

Abstract

References

  • Bali, R. N. (2002). Tarz-ı Hayat’tan life style’a. İletişim Yayınları, İstanbul
  • Baysal, A. (1982). Günümüz beslenme sorunları. Geleneksel Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri, Doğuş Matbaası, Konya. s.s. 22-32.
  • Cıvıtello, L. (2019). Mutfak ve Kültür. Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.
  • Fox, R. (2003). Food and eating: An Anthropological Perspective. Social Issues Research Centre, s.s.1–21
  • Onaran, B. (2019). Mutfaktarih-Yemeğin politik serüvenleri. İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Ritzer, G. (2011a). Küresel dünya. Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Ritzer, G. (2011b). Toplumun McDonaldlaştırılması. Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Turkish Folklore Outside Türkiye
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Sever

Publication Date September 23, 2024
Submission Date April 29, 2024
Acceptance Date June 22, 2024
Published in Issue Year 2024 Issue: 369

Cite

APA Sever, M. (2024). YAŞANILAN SÜREÇTE TÜRK YEME-İÇME KÜLTÜRÜNDEKİ DEĞİŞİMLER. Türk Folklor Araştırmaları Derneği Dergisi(369), 117-124. https://doi.org/10.61620/tfra.1050

The journal is published twice a year in January and July. The language of DOI-registered articles in TFA, which is an open access journal with double-blind referee system, is Turkish and English. Manuscripts edited according to the rules and principles of the journal are submitted through our related page in dergipark. For this and similar issues, please write to info@turkfolklorarastirmalari.com or tfadergisi@gmail.com.
The articles with DOI tags in the open access journal, edited according to APA 7 system, are published free of charge in the double-blind referee system. The management of the Association/Journal is not responsible for the articles in any way; all responsibilities belong to the authors. The author(s) of the articles requiring an Ethics Committee decision must include the required report in the manuscript submission. In the submission of the article, the authors submit the Publication Declaration Form stating that they assume all the responsibilities of the work, that the work has not been published elsewhere, and that it has not been sent to other publication organs for publication. As an open access journal, authors own the copyrights of their products. Authors are not paid any fee. They can partially use their works in different places by citing TFA as a source and publish their translations in full text. 

Address : Turkish Folklore Research Society - Kyrenia / TRNC (Turkish Folklore Research Society - Kyrenia / TRNC)
Phone :0542 888 80 35
Email: info@turkfolklorarastirmalari.com ---- tfadergisi@gmail.com