Research Article

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER

Volume: 10 Number: 1 June 30, 2024
TR EN

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER

Abstract

ÖZ Yeni gelişen teknolojik gelişmeler karşısında özellikle mobil cihazlarla toplanan konum verisi ve bu verinin işlenmesi önemli bir meseleyi oluşturmaktadır. Teknolojinin süratle geliştiği günümüzde kişilerin mobil cihazları ile angajmanları da her geçen gün artmaktadır. Liberal ekonomik anlayışın ve tüketimin egemen olduğu bir toplum olan Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketicilerin alışkanlıklarının tayini ve tespiti oldukça önem taşımaktadır. Zira, reklam harcamalarında reklamın doğru hedefe ulaşması büyük önem taşımakta olup; reklam ve pazarlama faaliyetlerinin doğru hedef kitlesine ulaşmasında kişisel veriler ve bu verilerin analizi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. İşte bu noktada mobil cihazlarla kişilerin konum verisinin toplanıp işlenmesi suretiyle, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin doğru hedef kitlesine ulaştırılması temin edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ülkemiz düzenlemelerinden ve Avrupa Birliği düzenlemelerinden farklı olarak kişisel verilerin korunmasına yönelik federal düzeyde düzenleyici merkezi bir idari otorite bulunmamakta olup, icrai yetkiler ile donatılmış ve yaptırım makamı olarak birçok farklı konuda görevi bulunan FTC (Federal Trade Commission) konunun ele alınmasında ve düzenlenmesinde etkin bir rol oynamaktadır. FTC, yeni gelişen teknolojik gelişmeler karşısında özellikle mobil cihazlarla toplanan konum verisine ilişkin olarak birtakım soruşturmalarda bulunmuştur. Bu soruşturmalar ile ele alınan benzeri konu ve hassasiyetlerin ülkemiz düzleminde de ele alınması gerçekçi bir beklentiyi oluşturmaktadır. Makalemizde konum verisi ile ilgili olarak ülkemizdeki gelişmelere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde toplanması ve işlenmesine dair yakın geçmişteki FTC soruşturmalarına yer verilmiştir.

Keywords

Kişisel Veri, Konum Verisi, Federal Ticaret Komisyonu, Konum Verisinin Toplanması ve İşlenmesi

References

  1. Akkanat-Öztürk, Elif Beyza (2022) Karşı Edim Olarak Kişisel Veriler, İstanbul, Oniki Levha.
  2. Anandarajan, Murugan & D’Ovidio, Rob & Alexander, Jenkins (2013), ‘Safeguarding Consumers against Identity-related Fraud: Examining Data Breach Notification Legislation Through the Lens of Routine Activities Theory’ International Data Privacy Law, S: 3, C:1, s. 54.
  3. Aşıkoğlu, Şehriban İpek (2018) Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda Kişisel Verilerin Korunması ve Büyük Veri, İstanbul, On İki Levha.
  4. Ayözger-Öngün, Çiğdem (2019) Kişisel Verilerin Korunması Hukuku, 2. Baskı, İstanbul, Beta.
  5. Başalp, Nilgün (2004) Kişisel Verilerin Korunması ve Saklanması, İstanbul, Yetkin Yayınları.
  6. Keser-Berber, Leyla (2014) Çevrimiçi Davranışsal Reklamcılık (Online Behavioral Advertising) Uygulamaları Özelinde Kişisel Verilerin Korunması, İstanbul, On İki Levha.
  7. Brill, Julie, ‘The Intersection of Privacy and Consumer Protection’: Selinger, Evan & Polonetsky, Jules & Tene, Omer (Editörler) (2018) The Cambridge Handbook of Consumer Privacy, 1. Baskı, Cambridge, Cambridge University Press, s. 355-365.
  8. Bygrave, Lee A. (2017), ‘Data Protection by Design and by Default: Deciphering the EU's Legislative Requirements’ Oslo Law Review, S: 4, C:2, s. 105-120.
  9. Çekin Serdar, Mesut (2020) Avrupa Birliği Hukukuyla Mukayeseli Olarak 6698 Sayılı Kanun Çerçevesinde Kişisel Verilerin Korunması Hukuku, 3. Baskı, İstanbul, On İki Levha.
  10. Çelikel, Serdar (2022) Veri Sorumlusu ve Veri Sorumlusunun Yükümlülükleri, İstanbul, Seçkin.
APA
Başar, M. O. (2024). AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER. Ticaret Ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, 10(1), 63-78. https://doi.org/10.55027/tfm.1379944
AMA
1.Başar MO. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi. 2024;10(1):63-78. doi:10.55027/tfm.1379944
Chicago
Başar, Mükerrem Onur. 2024. “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER”. Ticaret Ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi 10 (1): 63-78. https://doi.org/10.55027/tfm.1379944.
EndNote
Başar MO (June 1, 2024) AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi 10 1 63–78.
IEEE
[1]M. O. Başar, “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER”, Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 63–78, June 2024, doi: 10.55027/tfm.1379944.
ISNAD
Başar, Mükerrem Onur. “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER”. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi 10/1 (June 1, 2024): 63-78. https://doi.org/10.55027/tfm.1379944.
JAMA
1.Başar MO. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi. 2024;10:63–78.
MLA
Başar, Mükerrem Onur. “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER”. Ticaret Ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi, vol. 10, no. 1, June 2024, pp. 63-78, doi:10.55027/tfm.1379944.
Vancouver
1.Mükerrem Onur Başar. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE MOBİL CİHAZLARLA KONUM VERİSİNİN TOPLANMASI VE İŞLENMESİNE İLİŞKİN FTC SORUŞTURMALARI VE ÜLKEMİZDE KONUM VERİSİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER. Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi. 2024 Jun. 1;10(1):63-78. doi:10.55027/tfm.1379944