Purpose: The aim was to investigate the characteristics of oral structures and feeding in patients with Subacute Sclerosing Panencephalitis (SSPE).
Methods: Twenty SSPE patients were included. Clinical evaluation of oral structures and oral
hygiene were performed. Each patient was requested to take liquid, pudding and solid food
consistencies during feeding evaluation. The Karaduman Chewing Performance Scale (KCPS)
was used to determine the level of chewing function. The 3-ounce water swallow test was used
to screen patients for aspiration risk.
Results: The mean age was 13.76±1.92 years, of which 55% were male. Seven children (35%)
had open mouth posture at rest, 5 (25%) had open bite, 12 (60%) had high arched palate, and 8
(40%) had tongue thrust. Eighteen children (90%) had oral hygiene problems. Feeding positions
were variable with 1 child fed in supine, 6 in semi-sitting position, and 13 in upright sitting position. Findings during clinical feeding evaluation revealed the following: food acceptance (20,
100%), liquid intake (20, 80%), pudding intake (17, 85%), and solid food intake (5, 25%). Five
children (25%) were in level I, 7 children (35%) were in level II, 3 children (15%) were in level
III, and 5 children (25%) were in level IV according to the KCPS. Four children (25%) failed in 3
ounce water swallow test.
Discussion: Problems with oral structures, oral hygiene, chewing and swallowing function can
be seen in SSPE patients. Thus, clinical oral structure and feeding functions should be considered to evaluate in routine evaluation procedure in patients with SSPE.
Amaç: Amaç, Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE)’li hastalarda oral yapıların ve beslenme
özelliklerinin incelenmesidir.
Yöntemler: Yirmi SSPE hastası dahil edildi. Oral yapılar ve oral hijyenin klinik değerlendirmesi
yapıldı. Beslenme değerlendirmesinde her hastadan sıvı, puding ve katı besin kıvamlarını alması
istendi. Çiğneme fonksiyonu seviyesinin belirlenmesinde Karaduman Çiğneme Performansı
Skalası (KÇPS) kullanıldı. Hastalarda aspirasyon riskini belirlemek için 3 ons su yutma testi
kullanıldı.
Sonuçlar: Ortalama yaş 13.76±1.92 yıldı ve %55’i erkekti. Yedi çocukta (%35) dinlenmede
açık ağız postürü, 5 (%25)’inde açık ısırık, 12 (%60)’sinde yüksek damak, ve 8 (%40)’inde dil
itme refleksi vardı. Onsekiz (%90) çocukta oral hijyen problemleri vardı. Beslenme pozisyonları;
1’i sırtüstü, 6’sı yarı yatış pozisyonu, ve 13’ü dik oturma pozisyonu olmak üzere farklılık
göstermekteydi. Klinik beslenme değerlendirmesi sonuçlarımız şöyleydi: besin kabulü (20,
%100), sıvı alımı (20, %80), puding alımı (17, %85), ve katı besin alımı (5, %25). KÇPS’ye göre
5 çocuk (%25) seviye I, 7 çocuk (%35) seviye II, 3 çocuk (%15) seviye 3 ve 5 çocuk (%25) seviye
IV’idi. Üç ons su yutma testinde 4 çocuk (%25) kaldı.
Tartışma: SSPE hastalarında oral yapılar, oral hijyen, çiğneme ve yutma fonksiyonunda
problemler görülebilmektedir. Bu yüzden, SSPE hastalarının rutin değerlendirmesinde klinik oral
yapı ve beslenme fonksiyonlarının değerlendirilmesi de düşünülmelidir.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 14, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 27 Issue: 3 |