Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri

Volume: 68 Number: 1 March 1, 2011
  • Emrah Torlak
TR EN

Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri

Öz

Gıda endüstrisinde kalite güvencenin sağlanmasında ve halk sağlığının korunmasında mikrobiyolojik risklerin hızlı tespiti önemlidir. Bu nedenle gıda mikrobiyolojisinde analiz sürelerini kısaltmak amacıyla birçok alternatif metot geliştirilmiştir. Bu metotların birçoğu mikroorganizmaların spesifik enzim aktivitelerini tespit etmeye yönelik kromojenik ve florojenik substratların kullanımı esasına dayalıdır. Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarlarında iş gücü ve zamandan tasarruf sağladıklarından dolayı kromojenik ve florojenik substratlar içeren besiyerlerinin kullanımı artarak devam etmektedir. Bu derlemede, gıda mikrobiyolojisi bakımından en önemli familya olan Enterobacteriaceae familyası üyesi bakterilerin tespit edilmesi ve sayılmasına yönelik kromojenik ve florojenik besiyerleri son gelişmeler doğrultusunda kapsamlı olarak ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. 1. Manafi M. New developments in chromogenic and fluorogenic culture media. Int J Food Microbiol, 2000; 60: 205-18.
  2. 2. Manafi M. Fluorogenic and chromogenic substrates in culture media and identification tests. Int J Food Microbiol, 1996; 31: 45-58.
  3. 3. Gonzales RD, Tamagnini LM, Olmos PD, de Sousa GB. Evaluation of a chromogenic medium for total coliforms and Escherichia coli determination in ready-to-eat foods. Food Microbiol, 2002; 20: 601-4.
  4. 4. Doğan HB, Çakır İ, Başpınar E, Halkman AK. Comparison of LST + MUG broth technique and conventional method for the enumeration of Escherichia coli in foods. Lett Appl Microbiology, 2002; 34(4): 274-8.
  5. 5. Godsey JH, Matteo MR, Shen D, Tolman G, Gohike JR. Rapid identification of Enterobacteriaceae with microbial enzyme activity profiles. J Clin Microbiol, 1981; 13: 483-90.
  6. 6. Rice EW, Allen MJ, Brenner DJ, Edberg SC. Assay for ß-glucuronidase in species of the genus Escherichia and its application for drinking-water analysis. Appl Environ Microbiol, 1991; 57: 592-3.
  7. 7. Frampton EW, Restaino L. Methods for E. coli identification in food, water and clinical samples based on β-glucuronidase detection. J Appl Bacteriol, 1993; 74: 223-33.
  8. 8. Feng PCS, Hartman PA. Fluorogenic assays for immediate confirmation of Escherichia coli. Appl Environ Microbiol, 1982; 43(6): 1320-9.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Emrah Torlak This is me

Publication Date

March 1, 2011

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 68 Number: 1

APA
Torlak, E. (2011). Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 68(1), 49-58. https://izlik.org/JA42UJ74JJ
AMA
1.Torlak E. Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri. Turk Hij Den Biyol Derg. 2011;68(1):49-58. https://izlik.org/JA42UJ74JJ
Chicago
Torlak, Emrah. 2011. “Gıda Mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri Için Kromojenik Ve Florojenik Besiyerleri”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 68 (1): 49-58. https://izlik.org/JA42UJ74JJ.
EndNote
Torlak E (March 1, 2011) Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 68 1 49–58.
IEEE
[1]E. Torlak, “Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 68, no. 1, pp. 49–58, Mar. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42UJ74JJ
ISNAD
Torlak, Emrah. “Gıda Mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri Için Kromojenik Ve Florojenik Besiyerleri”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 68/1 (March 1, 2011): 49-58. https://izlik.org/JA42UJ74JJ.
JAMA
1.Torlak E. Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri. Turk Hij Den Biyol Derg. 2011;68:49–58.
MLA
Torlak, Emrah. “Gıda Mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri Için Kromojenik Ve Florojenik Besiyerleri”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 68, no. 1, Mar. 2011, pp. 49-58, https://izlik.org/JA42UJ74JJ.
Vancouver
1.Emrah Torlak. Gıda mikrobiyolojisinde Enterobacteriaceae üyeleri için kromojenik ve florojenik besiyerleri. Turk Hij Den Biyol Derg [Internet]. 2011 Mar. 1;68(1):49-58. Available from: https://izlik.org/JA42UJ74JJ