BibTex RIS Cite

Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe / restoranlarda su kullanımı ve tüketimi

Year 2017, Volume: 74 Issue: EK-1, 163 - 170, 01.12.2017

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe/restoranların su kullanım özelliklerini ve bunları etkileyen faktörleri belirlemektir.Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmamızın evrenini Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe/restoranlar oluşturmaktadır. 302 kafe/restorana ulaşılmış ve 203’ü çalışmamıza katılmayı kabul etmiştir. Kafe/restoran yetkilileri çalışma hakkında bilgilendirilip sözlü onamları alındıktan sonra yüz yüze görüşme yöntemiyle anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizi aşamasında kafe/restoranlar “alışveriş merkezinde AVM ” ve “AVM dışında” olarak iki gruba ayrılmıştır.Bulgular: Aylık şebeke suyu tüketimi AVM dışındaki ve AVM’deki kafe/restoranlar için sırasıyla 58,8 ± 68,9 2,9-658,9 m3 ve 53,4 ± 30,9 13,2-102,5 m3‘tür. Kafe/restoranların 165’i %81,3 daha önce su kesintisiyle karşılaşmıştır. Bu durumda içme suyu ikinci sırada su depolarından sağlanmıştır. Kafe/restoranların %80’inden fazlasında su depoları ayda bir kereden az sıklıkta temizlenmiştir. AVM dışı işletmelerde aylık şebeke suyu tüketimi çalışan kişi sayısı, musluk sayısı, tuvalet sayısı, restoran alanı, oturma kapasitesi, haftalık müşteri sayısıyla ilişkiliyken, AVM’deki işletmelerde haftalık müşteri sayısıyla ilişkili bulunmuştur.Sonuç: Kafe/restoranlarda şebeke suyu yaygın şekilde kullanılmaktadır. Su kesintisi kafe/restoranların karşılaştığı önemli bir problem olduğu görülmüştür. Bu durumda çoğu düzenli bir şekilde temizlenmemekte olan su depoları içme suyu için önemli bir kaynak olmuştur

References

  • Güler Ç. Çevre Sağlığı. Ankara: Yazıt Yayıncılık, 2012.
  • Meriç BT. Su kaynakları yönetimi ve Türkiye. Jeoloji Müh Derg, 2004;28(1):27-38.
  • Anonmyous. Toprak su kaynakları. http:// www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari, Erişim Tarihi:10 Mart 2017.
  • Anonmyous. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları, PreHaberBultenleri.do?id=24638, Erişim Tarihi:10 Mart 2017.
  • Prüss A, Kay D, Fewtrell L, Bartram J. Estimating the burden of disease from water, sanitation, and hygiene at a global level. Environ Health Perspect, 2002; 110(5):537-42.
  • Özkan S, Tüzün H, Görer N, Ceyhan MN, Aycan S, Albayrak S, et al. Su kesintilerinin ve su tüketim alışkanlıklarının diyare oluşumu üzerine etkileri: Gölbaşı örneği. TSK Koruyucu Hekim Bült, 2007;6(1):17-26.
  • Köktürk U. Sıhhi tesisat tekniğinde su tüketimi Hesabı. default/files/ed33392d3a48aa1_ek.pdf, Erişim Tarihi:10 Mart 2017. 8.Anonmyous. Gıda Hijyeni Yönetmeliği. Ankara:Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2011.
  • Beal RC, Santos RF, Avaci AB. Study on water consumption in restaurants in the city of Cascavel, Paraná State. Acta Iguazu, 2012;1(2):1- 6.
  • Murakawa S, Takata H, Nishina D. Development of the calculating method for the loads of water consumption in restaurant. Proceedings of the 30th W062 International Symposium on Water Supply and Drainage for Buildings. September, 16-17, Paris- France. 2004.

Water consumption and usage in cafes / restaurants in Ortahisar district of Trabzon province

Year 2017, Volume: 74 Issue: EK-1, 163 - 170, 01.12.2017

Abstract

Objective: The purpose of this study was to determine water usage characteristics in cafes/ restaurants and the factors affecting it in Ortahisar district of Trabzon. Methods: The study population of this descriptive research was cafes/restaurants in Ortahisar district of Trabzon. The 302 cafes/restaurants were reached and 203 of them accepted to participate to study. Managers were informed about study and after verbal approval, the questionnaire form was applied by face to face interview. In the analysis phase of data, cafes/ restaurants were divided into two categories as “in the mall” and “not in the mall”. Results: Monthly average tap water consumption were 58.8 ± 68.9 2.9-658.9 m3 and 53.4 ± 30.9 13.2- 102.5 m3 for cafes/restaurants which were not in the mall and in the mall, respectively. The 165 81.3% of cafes/restaurants previously experienced water cut. In such a case, drinking water was supplied from the water tank in secondly. More than 80% of the water tanks in cafes/restaurants were cleaned less than once a month. Monthly tap water consumption of cafes/restaurants not in the mall was significantly correlated with number of employees, number of taps, number of toilets, restaurant area, seating capacity, number of weekly customers; in the mall was correlated with number of weekly customers. Conclusion: The tap water is commonly used in cafes/restaurants. Water cut is a major problem that cafes/restaurants faced. In this case, water tanks, most of which are not cleaned regularly are important source for drinking water.

References

  • Güler Ç. Çevre Sağlığı. Ankara: Yazıt Yayıncılık, 2012.
  • Meriç BT. Su kaynakları yönetimi ve Türkiye. Jeoloji Müh Derg, 2004;28(1):27-38.
  • Anonmyous. Toprak su kaynakları. http:// www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari, Erişim Tarihi:10 Mart 2017.
  • Anonmyous. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları, PreHaberBultenleri.do?id=24638, Erişim Tarihi:10 Mart 2017.
  • Prüss A, Kay D, Fewtrell L, Bartram J. Estimating the burden of disease from water, sanitation, and hygiene at a global level. Environ Health Perspect, 2002; 110(5):537-42.
  • Özkan S, Tüzün H, Görer N, Ceyhan MN, Aycan S, Albayrak S, et al. Su kesintilerinin ve su tüketim alışkanlıklarının diyare oluşumu üzerine etkileri: Gölbaşı örneği. TSK Koruyucu Hekim Bült, 2007;6(1):17-26.
  • Köktürk U. Sıhhi tesisat tekniğinde su tüketimi Hesabı. default/files/ed33392d3a48aa1_ek.pdf, Erişim Tarihi:10 Mart 2017. 8.Anonmyous. Gıda Hijyeni Yönetmeliği. Ankara:Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2011.
  • Beal RC, Santos RF, Avaci AB. Study on water consumption in restaurants in the city of Cascavel, Paraná State. Acta Iguazu, 2012;1(2):1- 6.
  • Murakawa S, Takata H, Nishina D. Development of the calculating method for the loads of water consumption in restaurant. Proceedings of the 30th W062 International Symposium on Water Supply and Drainage for Buildings. September, 16-17, Paris- France. 2004.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

İrem Dilaver This is me

Yusuf Demirtaş This is me

Murat Topbaş This is me

Sertaç Çankaya This is me

Serdar Karakullukçu This is me

Gufran Acar This is me

Büşra Parlak This is me

Kübra Şahin This is me

Gamze Çan This is me

Nazım Ercüment Beyhun This is me

Publication Date December 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 74 Issue: EK-1

Cite

APA Dilaver, İ., Demirtaş, Y., Topbaş, M., Çankaya, S., et al. (2017). Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe / restoranlarda su kullanımı ve tüketimi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 74(EK-1), 163-170.
AMA Dilaver İ, Demirtaş Y, Topbaş M, Çankaya S, Karakullukçu S, Acar G, Parlak B, Şahin K, Çan G, Beyhun NE. Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe / restoranlarda su kullanımı ve tüketimi. Turk Hij Den Biyol Derg. December 2017;74(EK-1):163-170.
Chicago Dilaver, İrem, Yusuf Demirtaş, Murat Topbaş, Sertaç Çankaya, Serdar Karakullukçu, Gufran Acar, Büşra Parlak, Kübra Şahin, Gamze Çan, and Nazım Ercüment Beyhun. “Trabzon Ili Ortahisar ilçesindeki Kafe / Restoranlarda Su kullanımı Ve tüketimi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74, no. EK-1 (December 2017): 163-70.
EndNote Dilaver İ, Demirtaş Y, Topbaş M, Çankaya S, Karakullukçu S, Acar G, Parlak B, Şahin K, Çan G, Beyhun NE (December 1, 2017) Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe / restoranlarda su kullanımı ve tüketimi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74 EK-1 163–170.
IEEE İ. Dilaver, “Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe / restoranlarda su kullanımı ve tüketimi”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 74, no. EK-1, pp. 163–170, 2017.
ISNAD Dilaver, İrem et al. “Trabzon Ili Ortahisar ilçesindeki Kafe / Restoranlarda Su kullanımı Ve tüketimi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74/EK-1 (December 2017), 163-170.
JAMA Dilaver İ, Demirtaş Y, Topbaş M, Çankaya S, Karakullukçu S, Acar G, Parlak B, Şahin K, Çan G, Beyhun NE. Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe / restoranlarda su kullanımı ve tüketimi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74:163–170.
MLA Dilaver, İrem et al. “Trabzon Ili Ortahisar ilçesindeki Kafe / Restoranlarda Su kullanımı Ve tüketimi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 74, no. EK-1, 2017, pp. 163-70.
Vancouver Dilaver İ, Demirtaş Y, Topbaş M, Çankaya S, Karakullukçu S, Acar G, Parlak B, Şahin K, Çan G, Beyhun NE. Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe / restoranlarda su kullanımı ve tüketimi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74(EK-1):163-70.