Amaç: Bu çalışmanın amacı Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe/restoranların su kullanım özelliklerini ve bunları etkileyen faktörleri belirlemektir.Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmamızın evrenini Trabzon ili Ortahisar ilçesindeki kafe/restoranlar oluşturmaktadır. 302 kafe/restorana ulaşılmış ve 203’ü çalışmamıza katılmayı kabul etmiştir. Kafe/restoran yetkilileri çalışma hakkında bilgilendirilip sözlü onamları alındıktan sonra yüz yüze görüşme yöntemiyle anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizi aşamasında kafe/restoranlar “alışveriş merkezinde AVM ” ve “AVM dışında” olarak iki gruba ayrılmıştır.Bulgular: Aylık şebeke suyu tüketimi AVM dışındaki ve AVM’deki kafe/restoranlar için sırasıyla 58,8 ± 68,9 2,9-658,9 m3 ve 53,4 ± 30,9 13,2-102,5 m3‘tür. Kafe/restoranların 165’i %81,3 daha önce su kesintisiyle karşılaşmıştır. Bu durumda içme suyu ikinci sırada su depolarından sağlanmıştır. Kafe/restoranların %80’inden fazlasında su depoları ayda bir kereden az sıklıkta temizlenmiştir. AVM dışı işletmelerde aylık şebeke suyu tüketimi çalışan kişi sayısı, musluk sayısı, tuvalet sayısı, restoran alanı, oturma kapasitesi, haftalık müşteri sayısıyla ilişkiliyken, AVM’deki işletmelerde haftalık müşteri sayısıyla ilişkili bulunmuştur.Sonuç: Kafe/restoranlarda şebeke suyu yaygın şekilde kullanılmaktadır. Su kesintisi kafe/restoranların karşılaştığı önemli bir problem olduğu görülmüştür. Bu durumda çoğu düzenli bir şekilde temizlenmemekte olan su depoları içme suyu için önemli bir kaynak olmuştur
Objective: The purpose of this study was to determine water usage characteristics in cafes/ restaurants and the factors affecting it in Ortahisar district of Trabzon. Methods: The study population of this descriptive research was cafes/restaurants in Ortahisar district of Trabzon. The 302 cafes/restaurants were reached and 203 of them accepted to participate to study. Managers were informed about study and after verbal approval, the questionnaire form was applied by face to face interview. In the analysis phase of data, cafes/ restaurants were divided into two categories as “in the mall” and “not in the mall”. Results: Monthly average tap water consumption were 58.8 ± 68.9 2.9-658.9 m3 and 53.4 ± 30.9 13.2- 102.5 m3 for cafes/restaurants which were not in the mall and in the mall, respectively. The 165 81.3% of cafes/restaurants previously experienced water cut. In such a case, drinking water was supplied from the water tank in secondly. More than 80% of the water tanks in cafes/restaurants were cleaned less than once a month. Monthly tap water consumption of cafes/restaurants not in the mall was significantly correlated with number of employees, number of taps, number of toilets, restaurant area, seating capacity, number of weekly customers; in the mall was correlated with number of weekly customers. Conclusion: The tap water is commonly used in cafes/restaurants. Water cut is a major problem that cafes/restaurants faced. In this case, water tanks, most of which are not cleaned regularly are important source for drinking water.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 74 Sayı: EK-1 |