BibTex RIS Cite

Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma

Year 2019, Volume: 76 Issue: 1, 59 - 66, 01.03.2019

Abstract

Amaç: Bu çalışmada Afyonkarahisar şehir merkezinde yaşayan kadın bireylerin diyet posası alım miktarları ile diyet posası bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir.Yöntem: Araştırma örneklemini Afyonkarahisar şehir merkezinde yaşayan 385 yetişkin kadın oluşturmuştur. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri yapılmıştır. Günlük diyet posası alım miktarını saptamak için 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıt tekniği, diyet posası bilgi düzeyinin belirlenmesi için Diyet Posası Bilgi Ölçeği kullanılmıştır. Gerekli istatistik uygulamalar Statistical Package for the Social Sciences 18.0 istatistik programı ile gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Bireylerin günlük diyet posası alım miktarı ortalaması 17.2±4.17 g, diyet posası bilgi ölçeği toplam puan ortalaması 5.2±1.65 olarak saptanmıştır. Bireylerin günlük diyet posası alım miktarı ve diyet posası bilgi ölçeği puanlarında yaş, eğitim durumu ve mesleğe göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Ancak yaş grubu yükseldikçe diyet posası bilgi ölçeği puanları artış göstermiştir p>0.05 . Ayrıca serbest meslekle uğraşanların diyet posası alım

References

  • Fuller S, Beck E, Salman H, Tapsell L. New horizons for the study of dietary fiber and health: A review. Plant Foods Hum Nutr, 2016;71(1):1-12. doi: 10.1007/s11130-016-0529-6.
  • Stephen AM, Champ MMJ, Cloran SJ, Fleith M, van Lieshout L, Mejborn H et al. Dietary fibre in Europe: Current state of knowledge on definitions, sources, relationships to health. Nutr Res Rev, 2017;30:149– doi: 10.1017/S095442241700004X. intakes and Dallongeville J, MareÂcaux N, Cottel D, Bingham
  • A, Amouyel P. Association between nutrition knowledge and nutritional intake in middle-aged men from Northern France. Public Health Nutr, ;4(1):27-33. doi: 10.1079/PHN200052.
  • Wardle J, Parmenter K, Waller J. Nutrition knowledge and food intake. Appetite, 2000;34:269- doi: 10.1006/appe.1999.0311.
  • Worsley A. Nutrition knowledge and food consumption: Can nutrition knowledge change food behaviour? Asia Pac J Clin Nutr, 2002;(Suppl ):S579–S585.
  • Dickson-Spillmann M, Siegrist M. Consumers’ knowledge of healthy diets and its correlation with dietary behaviour. J Hum Nutr Diet, 2011;24:54- doi: 10.1111/j.1365-277X.2010.01124.x.
  • Rakıcıoğlu N, Tek NA, Ayaz A, Pekcan G. Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu. 3. Baskı. Ankara: Ata Ofset Matbaacılık, 2012. (ISBN: 978-9944-5508-0-2).
  • Castell GS, Majem-Serra L, Barba-Ribas L. What and how much do we eat? 24-hour dietary recall method. Nutr Hosp, 2015;31(Supl 3):46-48. doi: 3305/nh.2015.31.sup3.8750.
  • Deniz MS, Alsaffar AA. Assessing the validity and reliability of a questionnaire on dietary fibre- related knowledge in a Turkish student population. J Health Popul Nutr, 2013;31(4):497-503.
  • Heyward VH, Wagner RR. Applied body composition assesment. Champaign: Human Kinetics, 2004. (ISBN 13: 9780736046305).
  • World Health Organisation. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Geneva: World Health Organisation, 2000. (ISBN 9241208945).
  • Can AS, Yıldız EA, Samur G, Rakıcıoğlu N, Pekcan G, Özbayrakçı S ve ark. Optimal waist:height ration cut-off point for cardiometabolic risk factors in Turkish adults. Public Health Nutr, 2009;13(4):488- doi: 10.1017/S1368980009991637.
  • Meseri R, Ucku R, Unal B. Waist:height ratio: a superior index in estimating cardiovascular risks Nutr, S136898001300267X. Public doi: 1017/
  • Szûcs V, Fazakas Z, Tarcea M, Guiné R. Consumers knowledge about dietary fiber-results of a survey questionnarie in Hungary and Romania. Acta Aliment Hung, 2016;45(4):469-76. doi: 1556/066.2016.45.4.2.
  • Victoria S, Monica T, Florina R. Assesing the knowledge, attitudes nd eating habits dietary fibers in Tîrgu-Mureş population. Acta Medica Marisiensis, 2015;61(2):128-31. doi: 10.1515/ amma-2015-0037.
  • Guiné RPF, Martinho CAC, Barroca MJ, Viseu CM. Knowledge and attitudes regarding dietary fibers: A consumer survey in Portuguese population. J Basic Appl Res Int, 2014;1(1):1-12.
  • Guiné RPF, Ferreira M, Correia P, Duarte J, Leal M, Rumbak I ve ark. Knowledge about dietary fiber: A fiber study framework. Int J Food Sci Nutr, 2016;67(6):707-14. doi: 1080/09637486.2016.1191443.
  • Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010: Beslenme
  • Durumu ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi sonuç raporu. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayın No: , 2014. (ISBN : 978-975-590-483-2).
  • Ljubicic M, Saric MM, Rumbak I, Baric IC, Komes D, Satalic Z ve ark. Knowledge about dietary fiber and its health benefits: A cross-sectional survey of 2536 residents from across Crotia. Med Hypotheses, 2017;105:25-31. doi: 10.1016/j. mehy.2017.06.019.
  • Tarcea M, Fazakas Z, Ruta F, Rus V, Zugravu C, Guiné R. Romanian knowledge and attitudes regarding dietary fibers. Bulletin UASVM Food Science and Technology, 2016;73(2):123-28. doi: 15835/buasvmcn-fst:12329.
  • Spronk I, Kullen C, Burdon C, O-Connor H. Relationship between nutrition knowledge and dietary intake. Br J Nutr 2014;111:1713–26. doi: 1017/S0007114514000087.
  • Kalaycıoğlu S, Çelik K, Çelen Ü, Türkyılmaz S. Temsili bir örneklemde sosyo-ekonomik statü (SES) ölçüm aracı geliştirilmesi: Ankara kent merkezi örneği. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi ;13(1):183-220. Storey M, Anderson P. Income and race/ethnicity influence dietary fiber intake and vegetable consumption. Nutr Res 2014;34:844-50. doi: 1016/j.nutres.2014.08.016.
  • Malliot M, Vieux F, Delaere F, Lulch A, Darmon N. Dietary changes needed to reach nutritional adequacy without increasing diet cost according to income: An analysis among French adults. PloS ONE 2017;12(3):1-20. doi: 10.1371/journal. pone.0174679.
  • Marija S, Dragan V, Svetlana R, Nela D. Socioeconomic Inequalities in Overweight and Obesity in Serbia: Data from 2013 National
  • Health Survey. Front Pharmacol 2018;8:967. doi: 10.3389/fphar.2017.00967
  • Savva CS, Lamnisos D, Kafatos AG. Predicting cardiometabolic risk: waist-to-height ratio or BMI. A meta-analysis. Diabetes Metab Syndr Obes ;6:403-19. doi: 10.2147/DMSO.S34220
  • Ashwell M, Gibson S. A proposal for primary screening tool: ‘Keep your waist circumference to less than half your height’. BMC Med 2014;12:207- doi: 10.1186/s12916-014-0207-1
  • Gezer C. Hemşirelik bölümü öğrencilerinde bel/boy orani ve tip 2 diyabet riski ilişkisinin değerlendirilmesi. ;3(4):141-9. doi: 10.3153/JFHS17017 Food Health Sci,
  • Yao B, Fang H, Xu W, Yan Y, Xu H, Liu Y ve ark. Dietary fiber intake and risk of type 2 diabetes: A dose–response analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2014;29:79-88. doi: 10.1007/s10654- 9876-x
  • Grooms KN, Ommerborn MJ, Pham DQ, Djoussé L, Clark CL. Dietary fiber intake and cardiometabolic risks among US adults, NHANES 1999-2010. Am J Med, 2013;126:1059-67. doi: 10.1016/j. amjmed.2013.07.023
  • O’Brien G, Davies M. Nutrition knowledge and body mass index. Health Educ Res 2007;22(4):571- doi: 10.1093/her/cyl119
  • Sobal J, Bisogni CA. Constructing food choice decisions. Ann Behav Med, 2009;38(Suppl 1):S37– S46. doi: 10.1007/s12160-009-9124-5

Dietary fiber intake and knowledge level of adult women: a cross-sectional study

Year 2019, Volume: 76 Issue: 1, 59 - 66, 01.03.2019

Abstract

Objective: The aim of this study is evaluating the relation between dietary fiber intake amount and dietary fiber knowledge level of adult women lived in Afyonkarahisar city center.Methods: The sample of the research was composed of 385 adult women live in Afyonkarahisar city center. Body weight, height, waist circumference, hip circumference measurements were measured. The 24hour retrospective food consumption record technique was used to determine the amount of daily fiber intake, and Dietary Fiber Knowledge Scale was used to determine fiber knowledge level. Required statistical applications were carried out with Statistical Package for the Social Sciences 18.0 statistical program.Results: The mean value of daily dietary fiber intake and mean value of total dietary fiber knowledge score of the individuals were determined as 17.2±4.17 g and 5.2±1.65, respectively. No statistically significant difference were found between individuals’ daily intake of dietary fiber and dietary fiber knowledge scale score according to age, education level and occupation. However, as the age group increased, dietary fiber knowledge scores increased p>0.05 . In addition, it GIRIŞ Besin ve sağlıkla ilgili olarak Kodeks Alimentarius

References

  • Fuller S, Beck E, Salman H, Tapsell L. New horizons for the study of dietary fiber and health: A review. Plant Foods Hum Nutr, 2016;71(1):1-12. doi: 10.1007/s11130-016-0529-6.
  • Stephen AM, Champ MMJ, Cloran SJ, Fleith M, van Lieshout L, Mejborn H et al. Dietary fibre in Europe: Current state of knowledge on definitions, sources, relationships to health. Nutr Res Rev, 2017;30:149– doi: 10.1017/S095442241700004X. intakes and Dallongeville J, MareÂcaux N, Cottel D, Bingham
  • A, Amouyel P. Association between nutrition knowledge and nutritional intake in middle-aged men from Northern France. Public Health Nutr, ;4(1):27-33. doi: 10.1079/PHN200052.
  • Wardle J, Parmenter K, Waller J. Nutrition knowledge and food intake. Appetite, 2000;34:269- doi: 10.1006/appe.1999.0311.
  • Worsley A. Nutrition knowledge and food consumption: Can nutrition knowledge change food behaviour? Asia Pac J Clin Nutr, 2002;(Suppl ):S579–S585.
  • Dickson-Spillmann M, Siegrist M. Consumers’ knowledge of healthy diets and its correlation with dietary behaviour. J Hum Nutr Diet, 2011;24:54- doi: 10.1111/j.1365-277X.2010.01124.x.
  • Rakıcıoğlu N, Tek NA, Ayaz A, Pekcan G. Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu. 3. Baskı. Ankara: Ata Ofset Matbaacılık, 2012. (ISBN: 978-9944-5508-0-2).
  • Castell GS, Majem-Serra L, Barba-Ribas L. What and how much do we eat? 24-hour dietary recall method. Nutr Hosp, 2015;31(Supl 3):46-48. doi: 3305/nh.2015.31.sup3.8750.
  • Deniz MS, Alsaffar AA. Assessing the validity and reliability of a questionnaire on dietary fibre- related knowledge in a Turkish student population. J Health Popul Nutr, 2013;31(4):497-503.
  • Heyward VH, Wagner RR. Applied body composition assesment. Champaign: Human Kinetics, 2004. (ISBN 13: 9780736046305).
  • World Health Organisation. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Geneva: World Health Organisation, 2000. (ISBN 9241208945).
  • Can AS, Yıldız EA, Samur G, Rakıcıoğlu N, Pekcan G, Özbayrakçı S ve ark. Optimal waist:height ration cut-off point for cardiometabolic risk factors in Turkish adults. Public Health Nutr, 2009;13(4):488- doi: 10.1017/S1368980009991637.
  • Meseri R, Ucku R, Unal B. Waist:height ratio: a superior index in estimating cardiovascular risks Nutr, S136898001300267X. Public doi: 1017/
  • Szûcs V, Fazakas Z, Tarcea M, Guiné R. Consumers knowledge about dietary fiber-results of a survey questionnarie in Hungary and Romania. Acta Aliment Hung, 2016;45(4):469-76. doi: 1556/066.2016.45.4.2.
  • Victoria S, Monica T, Florina R. Assesing the knowledge, attitudes nd eating habits dietary fibers in Tîrgu-Mureş population. Acta Medica Marisiensis, 2015;61(2):128-31. doi: 10.1515/ amma-2015-0037.
  • Guiné RPF, Martinho CAC, Barroca MJ, Viseu CM. Knowledge and attitudes regarding dietary fibers: A consumer survey in Portuguese population. J Basic Appl Res Int, 2014;1(1):1-12.
  • Guiné RPF, Ferreira M, Correia P, Duarte J, Leal M, Rumbak I ve ark. Knowledge about dietary fiber: A fiber study framework. Int J Food Sci Nutr, 2016;67(6):707-14. doi: 1080/09637486.2016.1191443.
  • Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010: Beslenme
  • Durumu ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi sonuç raporu. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayın No: , 2014. (ISBN : 978-975-590-483-2).
  • Ljubicic M, Saric MM, Rumbak I, Baric IC, Komes D, Satalic Z ve ark. Knowledge about dietary fiber and its health benefits: A cross-sectional survey of 2536 residents from across Crotia. Med Hypotheses, 2017;105:25-31. doi: 10.1016/j. mehy.2017.06.019.
  • Tarcea M, Fazakas Z, Ruta F, Rus V, Zugravu C, Guiné R. Romanian knowledge and attitudes regarding dietary fibers. Bulletin UASVM Food Science and Technology, 2016;73(2):123-28. doi: 15835/buasvmcn-fst:12329.
  • Spronk I, Kullen C, Burdon C, O-Connor H. Relationship between nutrition knowledge and dietary intake. Br J Nutr 2014;111:1713–26. doi: 1017/S0007114514000087.
  • Kalaycıoğlu S, Çelik K, Çelen Ü, Türkyılmaz S. Temsili bir örneklemde sosyo-ekonomik statü (SES) ölçüm aracı geliştirilmesi: Ankara kent merkezi örneği. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi ;13(1):183-220. Storey M, Anderson P. Income and race/ethnicity influence dietary fiber intake and vegetable consumption. Nutr Res 2014;34:844-50. doi: 1016/j.nutres.2014.08.016.
  • Malliot M, Vieux F, Delaere F, Lulch A, Darmon N. Dietary changes needed to reach nutritional adequacy without increasing diet cost according to income: An analysis among French adults. PloS ONE 2017;12(3):1-20. doi: 10.1371/journal. pone.0174679.
  • Marija S, Dragan V, Svetlana R, Nela D. Socioeconomic Inequalities in Overweight and Obesity in Serbia: Data from 2013 National
  • Health Survey. Front Pharmacol 2018;8:967. doi: 10.3389/fphar.2017.00967
  • Savva CS, Lamnisos D, Kafatos AG. Predicting cardiometabolic risk: waist-to-height ratio or BMI. A meta-analysis. Diabetes Metab Syndr Obes ;6:403-19. doi: 10.2147/DMSO.S34220
  • Ashwell M, Gibson S. A proposal for primary screening tool: ‘Keep your waist circumference to less than half your height’. BMC Med 2014;12:207- doi: 10.1186/s12916-014-0207-1
  • Gezer C. Hemşirelik bölümü öğrencilerinde bel/boy orani ve tip 2 diyabet riski ilişkisinin değerlendirilmesi. ;3(4):141-9. doi: 10.3153/JFHS17017 Food Health Sci,
  • Yao B, Fang H, Xu W, Yan Y, Xu H, Liu Y ve ark. Dietary fiber intake and risk of type 2 diabetes: A dose–response analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2014;29:79-88. doi: 10.1007/s10654- 9876-x
  • Grooms KN, Ommerborn MJ, Pham DQ, Djoussé L, Clark CL. Dietary fiber intake and cardiometabolic risks among US adults, NHANES 1999-2010. Am J Med, 2013;126:1059-67. doi: 10.1016/j. amjmed.2013.07.023
  • O’Brien G, Davies M. Nutrition knowledge and body mass index. Health Educ Res 2007;22(4):571- doi: 10.1093/her/cyl119
  • Sobal J, Bisogni CA. Constructing food choice decisions. Ann Behav Med, 2009;38(Suppl 1):S37– S46. doi: 10.1007/s12160-009-9124-5
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ceren Gezer This is me

Zeynep Demir This is me

Publication Date March 1, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 76 Issue: 1

Cite

APA Gezer, C., & Demir, Z. (2019). Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 76(1), 59-66.
AMA Gezer C, Demir Z. Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma. Turk Hij Den Biyol Derg. March 2019;76(1):59-66.
Chicago Gezer, Ceren, and Zeynep Demir. “Yetişkin kadınların Diyet Posası alım Miktarı Ve Bilgi düzeyi: Kesitsel Bir çalışma”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 76, no. 1 (March 2019): 59-66.
EndNote Gezer C, Demir Z (March 1, 2019) Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 76 1 59–66.
IEEE C. Gezer and Z. Demir, “Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 76, no. 1, pp. 59–66, 2019.
ISNAD Gezer, Ceren - Demir, Zeynep. “Yetişkin kadınların Diyet Posası alım Miktarı Ve Bilgi düzeyi: Kesitsel Bir çalışma”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 76/1 (March 2019), 59-66.
JAMA Gezer C, Demir Z. Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma. Turk Hij Den Biyol Derg. 2019;76:59–66.
MLA Gezer, Ceren and Zeynep Demir. “Yetişkin kadınların Diyet Posası alım Miktarı Ve Bilgi düzeyi: Kesitsel Bir çalışma”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 76, no. 1, 2019, pp. 59-66.
Vancouver Gezer C, Demir Z. Yetişkin kadınların diyet posası alım miktarı ve bilgi düzeyi: kesitsel bir çalışma. Turk Hij Den Biyol Derg. 2019;76(1):59-66.