Amaç: Bu çalışmada Afyonkarahisar şehir merkezinde yaşayan kadın bireylerin diyet posası alım miktarları ile diyet posası bilgi düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir.Yöntem: Araştırma örneklemini Afyonkarahisar şehir merkezinde yaşayan 385 yetişkin kadın oluşturmuştur. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri yapılmıştır. Günlük diyet posası alım miktarını saptamak için 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıt tekniği, diyet posası bilgi düzeyinin belirlenmesi için Diyet Posası Bilgi Ölçeği kullanılmıştır. Gerekli istatistik uygulamalar Statistical Package for the Social Sciences 18.0 istatistik programı ile gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Bireylerin günlük diyet posası alım miktarı ortalaması 17.2±4.17 g, diyet posası bilgi ölçeği toplam puan ortalaması 5.2±1.65 olarak saptanmıştır. Bireylerin günlük diyet posası alım miktarı ve diyet posası bilgi ölçeği puanlarında yaş, eğitim durumu ve mesleğe göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Ancak yaş grubu yükseldikçe diyet posası bilgi ölçeği puanları artış göstermiştir p>0.05 . Ayrıca serbest meslekle uğraşanların diyet posası alım
Objective: The aim of this study is evaluating the relation between dietary fiber intake amount and dietary fiber knowledge level of adult women lived in Afyonkarahisar city center.Methods: The sample of the research was composed of 385 adult women live in Afyonkarahisar city center. Body weight, height, waist circumference, hip circumference measurements were measured. The 24hour retrospective food consumption record technique was used to determine the amount of daily fiber intake, and Dietary Fiber Knowledge Scale was used to determine fiber knowledge level. Required statistical applications were carried out with Statistical Package for the Social Sciences 18.0 statistical program.Results: The mean value of daily dietary fiber intake and mean value of total dietary fiber knowledge score of the individuals were determined as 17.2±4.17 g and 5.2±1.65, respectively. No statistically significant difference were found between individuals’ daily intake of dietary fiber and dietary fiber knowledge scale score according to age, education level and occupation. However, as the age group increased, dietary fiber knowledge scores increased p>0.05 . In addition, it GIRIŞ Besin ve sağlıkla ilgili olarak Kodeks Alimentarius
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 76 Sayı: 1 |