Nutrition is one of the most important elements in sustaining human life. Proper food consumption is shaped by the interaction of many factors such as geography, religion, habits, culture and economy. Foods contain many nutrients, including carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals. Different types of food contain different amounts of these elements; some may be high in carbohydrates, while others may be high in protein or fat. This study deals with the definition and classification of nutrients and emphasizes the importance of a healthy diet. A balanced intake of nutrients is important for a healthy diet. The aim of the study is to determine the foods that the Prophet Muhammad (pbuh) consumed mainly carbohydrates. It is aimed to determine the nutritional culture of that period in terms of carbohydrate-based foods produced and consumed in the period and region where he lived. In this research, problem identification, data collection, data analysis and evaluation methods were applied. The carbohydrate amounts of foods were listed based on the sources on nutrition and it was investigated whether these foods were included in the Prophet’s diet. During the study, the main historical and hadith sources were identified specifically for these foods. The foods rich in carbohydrates in the Prophet’s daily diet are bread, dates, grapes, figs, honey and some vegetables. It is hoped that this study, which looks at the Prophet’s diet from a different perspective, will provide ideas for future research. The study can be seen as an example of how different disciplines such as siyar and general nutrition can work in harmony with each other.
Beslenme insan hayatının sürdürülmesinde önemli unsurlarından biridir. Doğru besin tüketimi coğrafya, din, alışkanlıklar, kültür ve ekonomi gibi birçok unsurun etkileşimiyle şekillenmektedir. Gıdalar karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok besin öğesi içerir. Gıda türlerinde bu öğeler farklı miktarlarda bulunur; bazılarında karbonhidrat miktarı yüksekken, bazılarında protein veya yağ daha fazla olabilmektedir. Bu çalışma besinlerin tanımı ve sınıflandırılmasını ele almakla birlikte sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmektedir. Sağlıklı beslenme için besin maddelerinin dengeli bir şekilde alınması önemlidir. Araştırmanın amacı Hz. Peygamber’in karbonhidrat ağırlıklı olarak tükettiği besinleri tespit etmektir. O’nun yaşadığı dönemde ve bölgede üretilen ve tüketilen karbonhidrat ağırlıklı gıdalar özelinde o dönemin beslenme kültürünün tespiti amaçlanmaktadır. Bu araştırmada sorun belirleme, veri toplama, verileri analiz etme ve değerlendirme yöntemleri uygulanmıştır. Besinlerin karbonhidrat miktarlarının tespiti beslenme konusunda hazırlanan kaynaklar temel alınarak listelenmiş ve Hz. Peygamber’in beslenmesinde bu gıdaların yer alıp almadığı araştırılmıştır. Çalışma esnasında temel tarih ve hadis kaynakları bu besinler özelinde tespit edilmiştir. Peygamberimizin günlük beslenmesinde karbonhidrat açısından zengin gıdalar ekmek, hurma, üzüm, incir, bal ve bazı sebzelerdir. Hz. Peygamber’in beslenmesine farklı bir perspektiften bakan bu çalışmanın bundan sonraki araştırmalara fikir vereceği umulmaktadır. Araştırma, siyer ve genel beslenme gibi farklı bilim dallarının birbiriyle uyumlu çalışabileceğinin bir örneği olarak görülebilir.
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Islamic Studies (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2024 |
Submission Date | May 12, 2024 |
Acceptance Date | August 25, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 8 Issue: 3 |
Türkiye Journal of Theological Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).