BİR PLASTİK ENJEKSİYON PROSESİNDE 5S VE ÜRETİM İZLEME SİSTEMLERİNİN VERİMLİLİĞE OLAN ETKİSİ
Abstract
Bu çalışma, plastik enjeksiyon üretim hattında 5S yöntemi ve üretim izleme sistemlerinin (ÜİS) entegre uygulanmasının üretim verimliliğine etkisini incelemektedir. Yalın üretim yaklaşımı çerçevesinde insan faktörünü odağa alan 5S ile dijital veri temelli ÜİS’in birlikte kullanımı, sadece teknolojik gelişmelerin değil, aynı zamanda çalışan katılımı ve işyeri düzeninin de verimlilikte belirleyici olduğunu göstermektedir. Araştırma, İstanbul Büyükçekmece’de faaliyet gösteren bir plastik enjeksiyon tesisinde yürütülmüştür. İlk olarak ÜİS aracılığıyla operatör davranışları, duruş nedenleri, üretim süreleri ve makine performansı gibi metrikler izlenmiş; ardından 5S uygulamaları ile fiziksel düzenlemelerin iş güvenliği, konfor ve motivasyon üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Uygulamalar sonucunda çalışan bağlılığında artış, karar alma süreçlerine katılımda güçlenme ve iş akışında iyileşme gözlemlenmiştir. 5S ile sağlanan düzen ve ÜİS ile elde edilen veriye dayalı görünürlük, üretim ortamında insan, sistem ve teknolojinin dengeli bir etkileşimini oluşturmuştur. Bu sinerji, toplam ekipman etkinliği (OEE) göstergelerinde %15’in üzerinde bir artışla somut olarak ölçülmüştür. Sonuçlar, insan odaklı düzenlemelerin teknolojik sistemlerle desteklenmesi durumunda kalıcı ve sürdürülebilir verimlilik artışının mümkün olduğunu ortaya koymaktadır.
Keywords
References
- Ahakonye, L. A. C., Zainudin, A., Shanto, M. J. A., Lee, J. M., Kim, D. S. & Jun, T. (2024). A multi-MLP prediction for inventory management in manufacturing execution system. Internet of Things, 26, 101156.
- Besterfield, D. H. (2009). Quality control. Pearson Prentice Hall.
- Blanc, P., Demongodin, I. & Castagna, P. (2008). A holonic approach for manufacturing execution system design: An industrial application. Engineering applications of artificial intelligence, 21, 315-330.
- Costa, L., Almeida, A. & Reis, L. (2024). Methodology for implementing a manufacturing execution system in the machinery and equipment industry. Procedia Computer Science, 232, 2028-2037. Cottyn, J., Van Landeghem, H., Stockman, K. & Derammelaere, S. (2011). A method to align a manufacturing execution system with Lean objectives. International Journal of Production Research, 49, 4397-4413.
- Ergin, E. M. (2017). Manufacturing execution system implementation of overall equipment effectiveness and maintenance modules.
- Govindaraju, R. & Putra, K. (2016). A methodology for Manufacturing Execution Systems (MES) implementation. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 114, 012094.
- Halıcı, M. C. (2022). Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri ile Üretim Yürütme Sistemlerinin Entegrasyonu: Makine İmalat Sektöründe Bir Uygulama [Yüksek Lisans Tezi]. Konya Teknik Üniversitesi, Konya.
- Hirano, H. (1995). Pillars of the visual workplace: The sourcebook for 5S implementation. Productivity Press.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Industrial Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Zeynep Arısoy
*
0009-0002-5618-8893
Türkiye
Kadir Zahid Cintosun
Türkiye
Hüseyin Akıncı
0009-0004-8606-161X
Türkiye
Publication Date
June 26, 2026
Submission Date
August 4, 2025
Acceptance Date
March 3, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 25 Number: 49
