Research Article

İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi

Volume: 55 Number: 2 April 1, 2012

İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi

Abstract

Bu çalışma, Sivas Tersiyer Havzası’nın güney kenarını içeren Tecer Dağları güneyindeki bölgenin sayısal  jeolojik harita alımı ve ASTER görüntüleriyle incelenmesini amaçlar. İnceleme alanı DKD-BGB doğrultulu Deliler Bindirme Kuşağı ve Tecer Fay Zonu’nun kesiştiği bölgede yer alır. Bölgede, İç Torid kenet kuşağına ait ofiyolitik kayaçlar geniş bir bölgede yüzeyler. Bu bölge ayrıca Menderes-Toros Platformunun kuzey sınırına da karşılık gelmektedir. Bölgenin tektonostratigrafisi Deliler Fay Zonu tarafından ayrılan iki farklı çökel istifi ile temsil edilir. Deliler Fay Zonunun güneydeki kesiminde ofiyolitik bir temel üzerinde yer alan kalın bir Oligo-Miyosen karasal istifi gözlenirken kuzeyde kalan bölümde ise Alt-Orta Eosen denizel çökelleri, Oligosen jipsleri ve Alt Miyosen denizel çökelleri yer almaktadır. Deliler Fay Zonu boyunca Geç Miyosen karasal çökelleri kıvrımlanmaya uğramış, Pliyo-Kuvaterner akarsu çökelleri ise yatay olarak gözlenmişlerdir. Bu çalışma kapsamında inceleme alanı, tablet bilgisayar ve ArcPad yazılımıyla sayısal olarak haritalanmış; yüzeyleyen birimlerin alansal sınırları, fay ve kıvrım ekseni gibi çizgisel jeolojik harita unsurları arazi çalışmaları sırasında zamandan kazanılarak sayısal olarak kaydedilmiştir. Buna ek olarak litolojik sınırları ve yapısal bileşenleri ortaya çıkarmak amacıyla bölgeye ait 14 bantlı ASTER uydu görüntülerine görüntü işleme teknikleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, arazi ve laboratuarda gerçekleştirilen görüntü işleme çalışmaları yardımıyla bölgeye ait ayrıntılı bir jeolojik harita hazırlanmıştır.

Keywords

References

  1. Abera, G.B., (2005), Application of Remote sensing and Spatial Data Integration Modeling to Predictive Mapping of
  2. for Geo-Information Science and Earth Observation Enschede, The Netherlands.
  3. ASTER Users Guide, Parth II, 2005, ver. 4.
  4. Bierwirth, P.N., Blewett, R. S., and Huston, D. L., 2002, Hyperspectral mapping of mineral assemblages associated with gold mineralization in the West Pilbara, W.A. Economic Geology, 97: 4, 819-826.
  5. Clegg, P., Bruciatelli, L., Domingos, F., Jones, R. R., De Donatis, M., Wilson, R. W., 2006. Digital geological mapping
  6. De Donatis, M., Bruciatelli, L., 2006. MAP IT: The GIS software for field mapping with tablet pc. Computers & Geosciences 32, 673–680.
  7. Edmondo G. P., 2003. Digital Geologic Field Mapping Using Arcpad, Digital Mapping Techniques ‘02 -- Workshop
  8. Erdas Field Guide, (2003), Seventh Edition, Leica Geosystems GIS & Mapping, LLC, Atlanta, Georgia, USA.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Mustafa Yakan This is me

Haluk Temiz This is me

Publication Date

April 1, 2012

Submission Date

March 21, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Volume: 55 Number: 2

APA
Yakan, M., Kavak, K. Ş., & Temiz, H. (2012). İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi. Türkiye Jeoloji Bülteni, 55(2), 87-110. https://izlik.org/JA46UL46AH
AMA
1.Yakan M, Kavak KŞ, Temiz H. İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi. Geol. Bull. Turkey. 2012;55(2):87-110. https://izlik.org/JA46UL46AH
Chicago
Yakan, Mustafa, Kaan Şevki Kavak, and Haluk Temiz. 2012. “İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması Ve ASTER Görüntüleriyle Analizi”. Türkiye Jeoloji Bülteni 55 (2): 87-110. https://izlik.org/JA46UL46AH.
EndNote
Yakan M, Kavak KŞ, Temiz H (April 1, 2012) İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi. Türkiye Jeoloji Bülteni 55 2 87–110.
IEEE
[1]M. Yakan, K. Ş. Kavak, and H. Temiz, “İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi”, Geol. Bull. Turkey, vol. 55, no. 2, pp. 87–110, Apr. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46UL46AH
ISNAD
Yakan, Mustafa - Kavak, Kaan Şevki - Temiz, Haluk. “İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması Ve ASTER Görüntüleriyle Analizi”. Türkiye Jeoloji Bülteni 55/2 (April 1, 2012): 87-110. https://izlik.org/JA46UL46AH.
JAMA
1.Yakan M, Kavak KŞ, Temiz H. İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi. Geol. Bull. Turkey. 2012;55:87–110.
MLA
Yakan, Mustafa, et al. “İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması Ve ASTER Görüntüleriyle Analizi”. Türkiye Jeoloji Bülteni, vol. 55, no. 2, Apr. 2012, pp. 87-110, https://izlik.org/JA46UL46AH.
Vancouver
1.Mustafa Yakan, Kaan Şevki Kavak, Haluk Temiz. İç Torid Kenedinin Tecer Dağları (Sivas) Güneyindeki Kesiminin Sayısal Jeolojik Haritalanması ve ASTER Görüntüleriyle Analizi. Geol. Bull. Turkey [Internet]. 2012 Apr. 1;55(2):87-110. Available from: https://izlik.org/JA46UL46AH

Instructions for Authors: http://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php
Ethical Statement and Copyrighy Form:  https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php