Research Article
BibTex RIS Cite

Alibey ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir)

Year 2009, Volume: 52 Issue: 1, 31 - 84, 01.04.2009

Abstract

Ayvalık kuzeybatısında bulunan Alibey ve Maden adaları çevresinden alınmış olan 4 kora ait 91 çökel örneğinin güncel bentik foraminifer içeriğinin belirlenmesi sırasında kavkılarında morfolojik bozukluk gösteren çok sayıda  Peneroplis pertusus, P. planatus, Lobatula lobatula, Ammonia compacta, A. parkinsoniana, Challengerella bradyi, Elphidium complanatum, E. crispum gibi bentik foraminifer bireylerine  rastlanılmıştır. Karasal alandaki ağır metallerin denizlerdeki biotaya  girdisi ve birikmesi , sucul yaşam üzerinde çevresel risk oluşturur. 20. yüzyıl’ın özellikle ikinci yarısında gerek karasal çevre ve gerekse denize atıldığı düşünülen muhtelif atıklar nedeniyle bu alanlarda mangan, kurşun ve demir gibi ağır metal bakımından bir kirlenme meydana gelmiştir. Keza maden yatağı/yataklarının çalıştırılması çevredeki foraminifer topluluğunda morfolojik açıdan anlamlı  değişikliklere neden olmuştur. Varılan sonuç ise foraminifer kavkılarında gözlenen ve ekte sunulan anormalliklerin denize ulaşan ağır metallerin biyolojik etkileri ile geliştiği ve bu durumların doğal çevre kirliliğinin belirlenmesinde  kullanışlı bir biogösterici olduğudur. Araştırmanın amacı bölgede sıkça rastlanılan bu gibi morfolojik bozuklukların nedenini açıklamak ve benzer oluşumlara sebep olan diğer etkenler ile karşılaştırmaktır.

References

  • Agemian, F. and Chau, A.S.Y., 1976. Evaluation of extraction techniques for the determination of metals in aquatic sediments. Analyst 101, 1207, 761-767.
Year 2009, Volume: 52 Issue: 1, 31 - 84, 01.04.2009

Abstract

References

  • Agemian, F. and Chau, A.S.Y., 1976. Evaluation of extraction techniques for the determination of metals in aquatic sediments. Analyst 101, 1207, 761-767.
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler - Articles
Authors

Engin Meriç This is me

Niyazi Avşar This is me

Figen Mekik This is me

Baki Yokeş This is me

İpek F. Barut This is me

Özcan Dora This is me

Fikret Suner This is me

Fulya Yücesoy Eryılmaz This is me

Mustafa Eryılmaz This is me

Feyza Dinçer This is me

Erol Kam This is me

Publication Date April 1, 2009
Submission Date March 28, 2017
Published in Issue Year 2009 Volume: 52 Issue: 1

Cite

APA Meriç, E., Avşar, N., Mekik, F., Yokeş, B., et al. (2009). Alibey ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir). Türkiye Jeoloji Bülteni, 52(1), 31-84.
AMA Meriç E, Avşar N, Mekik F, Yokeş B, Barut İF, Dora Ö, Suner F, Yücesoy Eryılmaz F, Eryılmaz M, Dinçer F, Kam E. Alibey ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir). Geol. Bull. Turkey. April 2009;52(1):31-84.
Chicago Meriç, Engin, Niyazi Avşar, Figen Mekik, Baki Yokeş, İpek F. Barut, Özcan Dora, Fikret Suner, Fulya Yücesoy Eryılmaz, Mustafa Eryılmaz, Feyza Dinçer, and Erol Kam. “Alibey Ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar Ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir)”. Türkiye Jeoloji Bülteni 52, no. 1 (April 2009): 31-84.
EndNote Meriç E, Avşar N, Mekik F, Yokeş B, Barut İF, Dora Ö, Suner F, Yücesoy Eryılmaz F, Eryılmaz M, Dinçer F, Kam E (April 1, 2009) Alibey ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir). Türkiye Jeoloji Bülteni 52 1 31–84.
IEEE E. Meriç, “Alibey ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir)”, Geol. Bull. Turkey, vol. 52, no. 1, pp. 31–84, 2009.
ISNAD Meriç, Engin et al. “Alibey Ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar Ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir)”. Türkiye Jeoloji Bülteni 52/1 (April 2009), 31-84.
JAMA Meriç E, Avşar N, Mekik F, Yokeş B, Barut İF, Dora Ö, Suner F, Yücesoy Eryılmaz F, Eryılmaz M, Dinçer F, Kam E. Alibey ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir). Geol. Bull. Turkey. 2009;52:31–84.
MLA Meriç, Engin et al. “Alibey Ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar Ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir)”. Türkiye Jeoloji Bülteni, vol. 52, no. 1, 2009, pp. 31-84.
Vancouver Meriç E, Avşar N, Mekik F, Yokeş B, Barut İF, Dora Ö, Suner F, Yücesoy Eryılmaz F, Eryılmaz M, Dinçer F, Kam E. Alibey ve Maden Adaları (Ayvalık-Balıkesir) Çevresi Genç Çökellerinde Gözlenen Bentik Foraminifer Kavkılarındaki Anormal Oluşumlar ve Nedenleri / Abnormal Test Formations Observed in the Benthic Foraminifers from Recent Sediments of Alibey and Maden Islands (Ayvalık-Balıkesir). Geol. Bull. Turkey. 2009;52(1):31-84.

Instructions for Authors: http://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php
Ethical Statement and Copyrighy Form:  https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php