Abstract
Van Gölünün NW inde Patnos'la Bulanık arasındaki bölge Neojen göl teressübatiyle volkanik sahrelerden müteşekkildir. Patnosun N. inde de tanınmış olan göl Neojeni, Murat suyunun iki kıyısında uzanan bölgeyi kaplar ve birçok noktada alt deniz Mioseni ile kontak halinde bulunur.
Göl Neojenindeki muhtelif fasiyeslerle fonanın tetkiki bu bölgenin tarihinin çizilmesini mümkün kılmıştır. Ponsyen'in başlangıcında (Meosyen) bir göl rejimi hüküm sürmeğe başlar. Fonaların segregasyonu ve litolojik fasiyesteki tecanüsün gösterdiği gibi birbirinden müstakil biyolojik üniteler teşkil eden göllü bir bölge bahis konusudur. Bu göl rejiminin Orta Ponsyene kadar sürmüş olması muhtemeldir. Dasyende gollü bölge az veya çok kaba detritik çakıllar getiren nehirlerin istilâsına uğramış, bu istilâ neticesinde otokton fonaya yeni bir fona karışmıştır ki bu hâdise Üstmiyosende, muhtemelen Pliyosenin başında vukubulmuştur.
Bölgedeki göl formasyonları Ponsyene ve şüphesiz olarak Altlevantene aittirler. Volkanik faaliyette başlıca üç safha ayırabiliriz. Başlangıçta biri Üstmiyosen (Ortaponsyen) digeri Pliyosende iki andezit indifaı, müteakiben Üstpliyosen veya Pllistosen'de bir bazalt indifaı vukubulmuş-tur. Bu esaslı indifa safhaları arasında daha az ehemmiyetli indifaların vukubulması muhtemeldir.