Research Article
BibTex RIS Cite

Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler

Year 1950, Volume: 2 Issue: 2, 22 - 27, 31.01.1950

Abstract

1943 yılında Nazilli civarında iki önemli hadise tespit edilmiştir ki bunlardan biri ovadaki bir kısım tarlaların ince tuz çökelekleriyle kaplanmaları, diğeri de Durasallı ve Bereketli köylerinde büyük tahribata yol açan karasuların teşekkülleridir. Karasuların bu köyler için önemi büyüktür. Çünkü bunların teşekkülü ile buradaki evlerin bir kısmı yıkılmış, diğer bir kısmının duvarları yarılmış, geri kalanları da su ile dolarak barınılmaz olmuştur.
Öte yandan tuz çökeltilerinin de ziraat için ne kadar zararlı oldukları bellidir. Zira tuzlu tarlalarda kültür bitkileri yetişmez, ekinler gelişmez. Ve nitekim Nazilli ovasındaki tarlalardan bir kısmı fazlaca tuzlandıkları için verimsiz bir hale gelmişler ve bu olay buradaki Pamuk İstasyonu Müdürlüğünün devamlı şikayetlerini mucip olmuştur. Bu iki olayın ekonomik bakımdan arzettikleri önemi belirttikten sonra şimdi de bunların ilmî yönden dikkati çeken yanlarına geçelim. Biz burada evvela tuz çökeleklerini ele alacağız.
...

References

  • KAYSER, Em., Lehrbuch der Geologie. 4 Baende. 1923.
  • GLINKA,Typen der Bodenbildung. Berlin 1914.
  • STEBUTT, Lehrbuch der Bodenkunde. Berlin 1930.
  • BİRAND, Şevket Ahmet, Toprak Jeolojisi. Milli Eğitim Bakanlığı yayınlarından. 1948.

(German) Folgen der Schwankungen des Grundwasser-Spiegels In der Ebene von Nazilli

Year 1950, Volume: 2 Issue: 2, 22 - 27, 31.01.1950

Abstract

Mit diesem Aufsatz sollen zwei wichtige Bildungen beschrieben werden, die von mir im Jahre 1943 in der Gegend von Nazilli beobachtet worden sind: Die Salzausblühungen in der Ebene von Nazilli und die Grundwasseraustritte in den Dörfern Bereketli und Durasallı. Die beiden Vorgaenge haben in praktischer und wissenschaftlicher Hinsicht eine grosse Bedeutung. Durch den ersten Vorgang ist ein Teil der Haeuser in den erwaehnten Dörfern zerstört worden. Anderseits haben die Salzausblühungen in der Landwirtchaft grossen Schaden angerichtet, da durch die Bildung derselben viele Felder der Ebene versalzt und unfruchtbar geworden sind.
Die Ebene von Nazilli ist eine alluviale Ebene. Sie hat eine Breite von  6 km und liegt 78 m über dem Meerespiegel. Im Norden und Süden derselben erheben sich grosse Bergmassen. An ihrem Aufbau sind kristalline Gesteine (Granite, Gneise, Glimmerschiefer, Quarzite, Marmore) beteiligt. Miozäne Ablagerungen schmiegen sieh bei Nazilli und anderen Orten an die Randzone beider Massen an; Die Ebene selbst ist mit Schotter, Sand und Ton ausgefült. Die Schichtung derselben ist aber nicht regelmässig, sondern die feinsten Bestandteile liegen mit gröberen Sandmassen durcheinander und storen die unterirdischen Strömungen des Grundwassers.

References

  • KAYSER, Em., Lehrbuch der Geologie. 4 Baende. 1923.
  • GLINKA,Typen der Bodenbildung. Berlin 1914.
  • STEBUTT, Lehrbuch der Bodenkunde. Berlin 1930.
  • BİRAND, Şevket Ahmet, Toprak Jeolojisi. Milli Eğitim Bakanlığı yayınlarından. 1948.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects General Geology, Mineralogy- Petrography, Geological Sciences and Engineering (Other), Physical Geography and Environmental Geology, Geology (Other)
Journal Section Makaleler - Articles
Authors

Şevket Ahmet Birand This is me

Publication Date January 31, 1950
Submission Date July 1, 1949
Acceptance Date December 1, 1949
Published in Issue Year 1950 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Birand, Ş. A. (1950). Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler. Türkiye Jeoloji Bülteni, 2(2), 22-27.
AMA Birand ŞA. Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler. Geol. Bull. Turkey. January 1950;2(2):22-27.
Chicago Birand, Şevket Ahmet. “Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri Ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler”. Türkiye Jeoloji Bülteni 2, no. 2 (January 1950): 22-27.
EndNote Birand ŞA (January 1, 1950) Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler. Türkiye Jeoloji Bülteni 2 2 22–27.
IEEE Ş. A. Birand, “Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler”, Geol. Bull. Turkey, vol. 2, no. 2, pp. 22–27, 1950.
ISNAD Birand, Şevket Ahmet. “Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri Ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler”. Türkiye Jeoloji Bülteni 2/2 (January 1950), 22-27.
JAMA Birand ŞA. Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler. Geol. Bull. Turkey. 1950;2:22–27.
MLA Birand, Şevket Ahmet. “Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri Ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler”. Türkiye Jeoloji Bülteni, vol. 2, no. 2, 1950, pp. 22-27.
Vancouver Birand ŞA. Nazilli Çevresinde Görülen Tuz Çökelekleri ile Karasular üzerinde Jeolojik Müşahedeler. Geol. Bull. Turkey. 1950;2(2):22-7.

Instructions for Authors: http://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php
Ethical Statement and Copyrighy Form:  https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php