Research Article

Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye'deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma

Number: 1 March 30, 2026
TR EN

Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye'deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma

Abstract

Amaç: Nükleer tıp, tanı ve tedavide giderek artan bir role sahip olmakla birlikte, Nükleer Tıp ve Radyoloji bölümlerinin dışında çalışan hekimlerin, nükleer tıbbın endikasyonları, radyasyon dozları ve klinik uygulamaları hakkındaki bilgileri sınırlı olabilir. Bu çalışma, bu iki uzmanlık alanının dışında çalışan hekimlerin nükleer tıpta tanı ve tedavi yöntemleri hakkındaki bilgi ve farkındalıklarını değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Nisan-Mayıs 2025 tarihlerinde Diyarbakır'daki iki eğitim hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Nükleer Tıp ve Radyoloji bölümleri dışında çalışan 285 hekime yapılandırılmış bir anket uygulanmıştır. Anket, demografik özellikleri, radyasyon ölçümü ve nükleer tıp uygulamaları hakkındaki bilgileri ve radyasyonla ilgili risklere yönelik tutumları değerlendirmiştir. Bilgi maddelerinden 0 ile 11 arasında değişen bir bilgi puanı hesaplanmıştır. Bulgular: Ortalama bilgi puanı 6,41 ± 2,23 olup, orta düzeyde bir bilgi düzeyini göstermektedir. Katılımcıların %65,3'ü sievert'i radyasyon dozunun birimi olarak doğru bir şekilde tanımlarken, yıllık doğal arka plan radyasyonu (%46,0) ve posteroanterior göğüs röntgeninin yaklaşık dozu (%46,3) hakkındaki bilgi sınırlıydı. Hipertiroidizm (%71,9) ve tiroid kanseri (%77,9) için tedavi edici roller hakkındaki farkındalık, prostat kanseri (%54,4) ve nöroendokrin tümörlerden (%57,2) daha yüksekti. Yanlış anlamalar yaygındı: %62,1'i Nükleer Tıp görüntülemesinin kansere neden olma olasılığının yüksek olduğuna, %43,2'si ise kısırlığa neden olabileceğine inanıyordu. Yarısından fazlası (%57,2) lisans düzeyindeki Nükleer Tıp eğitimini yetersiz buldu. Bilgi puanları yaş, mesleki deneyim, cinsiyet, meslek unvanı ve Nükleer Tıp yöntemlerinin klinik kullanımı ile anlamlı şekilde ilişkiliydi. Sonuç: Hekimlerin bilgi düzeyinin orta düzeyde olduğu, ancak radyasyon dozu bilgisi, tedavi uygulamaları ve risk algısı konularında belirgin eksiklikler gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular, Nükleer Tıp alanında daha güçlü eğitim desteğine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Keywords

Ethical Statement

The study was conducted after obtaining approval from the Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee of the Health Sciences University Gazi Yaşargil Training and Research Hospital (date and decision/number: 17/01/2025, No: 313). Written institutional permission obtained from the Chief Medical Officer of Dicle University. Written informed consent was obtained from all participants. The study was conducted in accordance with the principles of the Declaration of Helsinki.

References

  1. Gandhi N, Alaseem AM, Deshmukh R, et al. Theranostics in nuclear medicine: the era of precision oncology. Med Oncol. 2025;42(11):498.
  2. Currie G. Molecular theranostics: principles, challenges and controversies. J Med Radiat Sci. 2025;72(1):156-64.
  3. Scott AM, Zeglis BM, Lapi SE, et al. Trends in nuclear medicine and the radiopharmaceutical sciences in oncology: workforce challenges and training in the age of theranostics. Lancet Oncol. 2024;25(6):e250-e59.
  4. Tay YX, Foley S, Killeen R, et al. Impact and effect of imaging referral guidelines on patients and radiology services: a systematic review. Eur Radiol. 2025;35(1):532-41.
  5. Makhoul G, Perlman S, Ziv-Baran T, and Fire G. Knowledge and Awareness of Ionizing Radiation Harms Among Hospital Employees at a Large Tertiary Medical Center: Findings from a First-of-Its-Kind Study in Israel. Healthcare (Basel). 2025;13(8)
  6. Alyousef K, Assiri A, Almutairi S, Aldalham T, and Felimban G. Awareness of Radiation Protection and Common Radiation Dose Levels Among Healthcare Workers. Glob J Qual Saf Healthc. 2023;6(1):1-5.
  7. Zheng L, Yang H, Xie T, Huang D, and Tian H. Knowledge and attitudes toward [(18)F] fluorodeoxyglucose ((18)F-FDG) positron emission tomography/computed tomography among non-radiologist medical staff. BMC Med Educ. 2025;25(1):306.
  8. Darbayeva A, Dautov T, Nurmanbekov N, et al. Knowledge, Attitudes, and Practices of healthcare professionals toward radiation safety in Kazakhstan: A cross-sectional study. Frontiers in Health Services. 2026;6:1779949.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Preventative Health Care, Medical Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 30, 2026

Submission Date

March 13, 2026

Acceptance Date

March 30, 2026

Published in Issue

Year 2026 Number: 1

APA
Kılınç, Z., Güzel, Y., Kömek, H., Ortaç, H., & Kılıç, H. (2026). Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye’deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma. Turkish Journal of Clinics and Laboratory, 1. https://doi.org/10.18663/tjcl.1908803
AMA
1.Kılınç Z, Güzel Y, Kömek H, Ortaç H, Kılıç H. Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye’deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma. TJCL. 2026;(1). doi:10.18663/tjcl.1908803
Chicago
Kılınç, Zehra, Yunus Güzel, Halil Kömek, Hatice Ortaç, and Hamza Kılıç. 2026. “Radyoloji Dışı Hekimler Arasında Nükleer Tıp Hakkındaki Bilgi Ve Farkındalık: Türkiye’deki Iki Merkezde Gerçekleştirilen Kesitsel Bir çalışma”. Turkish Journal of Clinics and Laboratory, no. 1. https://doi.org/10.18663/tjcl.1908803.
EndNote
Kılınç Z, Güzel Y, Kömek H, Ortaç H, Kılıç H (March 1, 2026) Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye’deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma. Turkish Journal of Clinics and Laboratory 1
IEEE
[1]Z. Kılınç, Y. Güzel, H. Kömek, H. Ortaç, and H. Kılıç, “Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye’deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma”, TJCL, no. 1, Mar. 2026, doi: 10.18663/tjcl.1908803.
ISNAD
Kılınç, Zehra - Güzel, Yunus - Kömek, Halil - Ortaç, Hatice - Kılıç, Hamza. “Radyoloji Dışı Hekimler Arasında Nükleer Tıp Hakkındaki Bilgi Ve Farkındalık: Türkiye’deki Iki Merkezde Gerçekleştirilen Kesitsel Bir çalışma”. Turkish Journal of Clinics and Laboratory. 1 (March 1, 2026). https://doi.org/10.18663/tjcl.1908803.
JAMA
1.Kılınç Z, Güzel Y, Kömek H, Ortaç H, Kılıç H. Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye’deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma. TJCL. 2026. doi:10.18663/tjcl.1908803.
MLA
Kılınç, Zehra, et al. “Radyoloji Dışı Hekimler Arasında Nükleer Tıp Hakkındaki Bilgi Ve Farkındalık: Türkiye’deki Iki Merkezde Gerçekleştirilen Kesitsel Bir çalışma”. Turkish Journal of Clinics and Laboratory, no. 1, Mar. 2026, doi:10.18663/tjcl.1908803.
Vancouver
1.Zehra Kılınç, Yunus Güzel, Halil Kömek, Hatice Ortaç, Hamza Kılıç. Radyoloji dışı hekimler arasında nükleer tıp hakkındaki bilgi ve farkındalık: Türkiye’deki iki merkezde gerçekleştirilen kesitsel bir çalışma. TJCL. 2026 Mar. 1;(1). doi:10.18663/tjcl.1908803