Research Article
BibTex RIS Cite

Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisi

Year 2025, Volume: 16 Issue: 1, 48 - 56, 25.03.2025
https://doi.org/10.18663/tjcl.1611979

Abstract

Amaç: Hemşirelik Fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisini
araştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Hemşirelik Fakültesi Eğitim sürecinde olan 109 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen öğrencilere demografik veriler, sosyo-ekonomik veriler, ağız diş sağlığı veriler ve Wilhom indeksini (Wİ) içeren anket uygulaması yapılmıştır. Wi puanı 65-75 arası “Ne yediğinin ve nasıl besleneceğinin farkında”, 40-64 puan “bu konuda dikkatli” ve 40’tan az puan “ beslenmesi kötü” olarak sınıflandırılmıştır. 2017 Periodontal hastalık ve durumlar sınıflamasına göre periodontal muayeneleri yapılıp teşhis konulmuştur. Kan parametreleri (Hemoglobin, HemoglobinA1c, D vitamini, B12 vitamini, Demir ve ferritin seviyeleri) ile tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Bulgular: 3. Ve 4. Sınıfta diş ağrısı ve dişeti kanaması olduğunu belirten öğrenci sayısı 1. sınıftan daha fazladır. (p<0,05). Anketteki ağız ve diş sağlığı alışkanlıkları benzer olduğu belirtilmiş olmasına rağmen, klinikte evre 1 periodontitis görülen öğrenci sayının da 4. Sınıfta daha fazla olduğu saptanmıştır. Sınıf düzeyine göre Wİ’de farklılık yokken vücut kitle indeksinde ve vitamin B12 de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. (p<0,05) Wi ile Periodontal durum ilişkili bulunmuştur.
Sonuçlar: Hemşirelik fakültesi eğitim düzeyi mikrobeslenme ve periodontal sağlık/hastalık üzerine etkili olabilir. Ağız ve diş sağlığı ve sağlıklı beslenme konusunda eğitim programları genişletilmeli öğrencilerin farkındalığı arttırılmalıdır.

References

  • Sahyoun, N.R., C.-L. Lin, and E. Krall, Nutritional status of the older adult is associated with dentition status. Journal of the American Dietetic Association, 2003. 103(1): p. 61-66.
  • Dommisch, H., et al., Effect of micronutrient malnutrition on periodontal disease and periodontal therapy. Periodontology 2000, 2018. 78(1): p. 129-153.
  • Zelig, R., et al., The eating experience: adaptive and maladaptive strategies of older adults with tooth loss. JDR Clinical & Translational Research, 2019. 4(3): p. 217-228.
  • Tonetti, M.S., H. Greenwell, and K.S. Kornman, Staging and grading of periodontitis: Framework and proposal of a new classification and case definition. J Clin Periodontol, 2018. 45 Suppl 20: p. S149-s161.
  • Kornman, K.S. and P.N. Papapanou, Clinical application of the new classification of periodontal diseases: Ground rules, clarifications and “gray zones”. Journal of periodontology, 2020. 91(3): p. 352-360.
  • Papapanou, P.N., et al., Periodontitis: Consensus report of workgroup 2 of the 2017 World Workshop on the Classification of Periodontal and Peri-Implant Diseases and Conditions. J Clin Periodontol, 2018. 45 Suppl 20: p. S162-s170.
  • Buduneli, N., et al., Effects of smoking and gingival inflammation on salivary antioxidant capacity. J Clin Periodontol, 2006. 33(3): p. 159-64.
  • Genco, R.J. and W.S. Borgnakke, Risk factors for periodontal disease. Periodontol 2000, 2013. 62(1): p. 59-94.
  • Najeeb, S., et al., The role of nutrition in periodontal health: an update. Nutrients, 2016. 8(9): p. 530.
  • Değirmenci, K., Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Sürecinin Öğrencilerin Sağlıklı Beslenme ve Ağız Hijyeni Alışkanlıkları Üzerine Etkisi. Selcuk Dental Journal, 2021. 8(1): p. 148-155.
  • Lillemoen, P.K.S. and A.L. Bjørke-Monsen, Nutritional status of vitamins and trace elements. Tidsskr Nor Laegeforen, 2020. 140(5).
  • Zohoori, F.V., Chapter 1: Nutrition and Diet. Monogr Oral Sci, 2020. 28: p. 1-13.
  • Homem, S.G., et al., Relationship between oropharyngeal dysphagia, nutritional status, antioxidant vitamins and the inflammatory response in adults and elderly: A cross-sectional study. Clin Nutr ESPEN, 2020. 38: p. 211-217.
  • Stephenson, L., M. Latham, and E. Ottesen, Global malnutrition. Parasitology, 2000. 121(S1): p. S5-S22.
  • Elamin, A., M. Garemo, and A. Gardner, Dental caries and their association with socioeconomic characteristics, oral hygiene practices and eating habits among preschool children in Abu Dhabi, United Arab Emirates—the NOPLAS project. BMC oral health, 2018. 18: p. 1-9.
  • El Ansari, W., C. Stock, and R.T. Mikolajczyk, Relationships between food consumption and living arrangements among university students in four European countries-a cross-sectional study. Nutrition journal, 2012. 11: p. 1-7.
  • Petrauskiene, S., et al., Oral health awareness among international dental and medical students at Lithuanian University of Health Sciences: a cross-sectional study. Journal of Oral & Maxillofacial Research, 2019. 10(4).
  • Alan, H., et al., Hemşirelik Lisans Öğrencilerinde Yeme Bağımlılığı ve Etkileyen Faktörler. Türk Hemşireler Derneği Dergisi, 2021. 2(1): p. 27-41.
  • Zemzemoğlu, T.E.A., et al., Sağlik bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme alişkanliklarinin belirlenmesi. Food and Health, 2019. 5(3): p. 185-196.
  • Aydemir, H., F. Ergün, and M.K. Ayata, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 2023. 12(2): p. 380-393.
  • Cebeci, N.Ö., S.K. Nemli, and S. Ünver, Oral health behavior differences between dental students in graduate and doctoral programs. European Oral Research, 2018. 52(1): p. 6-11.
  • Müller, O. and M. Krawinkel, Malnutrition and health in developing countries. Cmaj, 2005. 173(3): p. 279-286.
  • Yalçın, T. and N. Rakıcıoğlu, Diyetsel etmenler, tip 2 diyabet ve inflamasyon. Sakarya Tıp Dergisi, 2018. 8(4): p. 686-694.
  • Cloete, L., Diabetes mellitus: an overview of the types, symptoms, complications and management. Nurs Stand, 2022. 37(1): p. 61-66.
  • Kıvrak, T.Ç. and A.M. Tavana, Diş hekimliği fakültesi öğrencilerinde beslenme alışkanlığı, ağız diş sağlığı tutum ve davranışları ve DMFT indeksinin değerlendirilmesi. European Annals of Dental Sciences, 2017. 44(1): p. 1-8.
  • Chourdakis, M., et al., Eating habits, health attitudes and obesity indices among medical students in northern Greece. Appetite, 2010. 55(3): p. 722-725.
  • Dülger, H. and A.S. Mayda, Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve obezite prevalansı. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2016. 6(3): p. 173-177.
  • Özveren, H., E. Gülnar, and D. Özden, HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI ALGILARININ BELİRLENMESİ. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2017. 19(3): p. 158-166.

The effect of nursing faculty education process on micronutrition and periodontal status of students

Year 2025, Volume: 16 Issue: 1, 48 - 56, 25.03.2025
https://doi.org/10.18663/tjcl.1611979

Abstract

Aim: To investigate the effect of the Faculty of Nursing education process on the micronutrition and periodontal status of
the students.
Material and Methods: 109 students who are in the Faculty of Nursing education process were included in the study. A questionnaire including demographic data, socioeconomic data, oral and dental health data and Wilhom index (WI) was applied to the students included in the study. A Wi score between 65-75 was classified as "aware of what you eat and how to eat", 40-64 points as "careful in this regard" and less than 40 points as "poor nutrition". Periodontal examinations were performed and diagnoses were made according to the 2017 Periodontal diseases and conditions classification. Blood tests were obtained from the hospital archives and Hemoglobin, HemoglobinA1c, Vitamin D, Vitamin B12, Iron and ferritin levels were obtained and all data were analyzed statistically.
Results: The number of students reporting toothache and gum bleeding in the 3rd and 4th grades is higher than in the 1st grade. (p<0.05). Although the oral and dental health habits in the survey were stated to be similar, it was determined that the number of students with stage 1 periodontitis in the examination was higher in the 4th grade. While there was no difference in WI according to the grade level, there was a statistically significant difference in body mass index and vitamin B12. (p<0.05)
Conclusions: The level of education in the nursing faculty may have an effect on micronutrition and periodontal health/ disease. Students' awareness should be increased with education programs.

References

  • Sahyoun, N.R., C.-L. Lin, and E. Krall, Nutritional status of the older adult is associated with dentition status. Journal of the American Dietetic Association, 2003. 103(1): p. 61-66.
  • Dommisch, H., et al., Effect of micronutrient malnutrition on periodontal disease and periodontal therapy. Periodontology 2000, 2018. 78(1): p. 129-153.
  • Zelig, R., et al., The eating experience: adaptive and maladaptive strategies of older adults with tooth loss. JDR Clinical & Translational Research, 2019. 4(3): p. 217-228.
  • Tonetti, M.S., H. Greenwell, and K.S. Kornman, Staging and grading of periodontitis: Framework and proposal of a new classification and case definition. J Clin Periodontol, 2018. 45 Suppl 20: p. S149-s161.
  • Kornman, K.S. and P.N. Papapanou, Clinical application of the new classification of periodontal diseases: Ground rules, clarifications and “gray zones”. Journal of periodontology, 2020. 91(3): p. 352-360.
  • Papapanou, P.N., et al., Periodontitis: Consensus report of workgroup 2 of the 2017 World Workshop on the Classification of Periodontal and Peri-Implant Diseases and Conditions. J Clin Periodontol, 2018. 45 Suppl 20: p. S162-s170.
  • Buduneli, N., et al., Effects of smoking and gingival inflammation on salivary antioxidant capacity. J Clin Periodontol, 2006. 33(3): p. 159-64.
  • Genco, R.J. and W.S. Borgnakke, Risk factors for periodontal disease. Periodontol 2000, 2013. 62(1): p. 59-94.
  • Najeeb, S., et al., The role of nutrition in periodontal health: an update. Nutrients, 2016. 8(9): p. 530.
  • Değirmenci, K., Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Sürecinin Öğrencilerin Sağlıklı Beslenme ve Ağız Hijyeni Alışkanlıkları Üzerine Etkisi. Selcuk Dental Journal, 2021. 8(1): p. 148-155.
  • Lillemoen, P.K.S. and A.L. Bjørke-Monsen, Nutritional status of vitamins and trace elements. Tidsskr Nor Laegeforen, 2020. 140(5).
  • Zohoori, F.V., Chapter 1: Nutrition and Diet. Monogr Oral Sci, 2020. 28: p. 1-13.
  • Homem, S.G., et al., Relationship between oropharyngeal dysphagia, nutritional status, antioxidant vitamins and the inflammatory response in adults and elderly: A cross-sectional study. Clin Nutr ESPEN, 2020. 38: p. 211-217.
  • Stephenson, L., M. Latham, and E. Ottesen, Global malnutrition. Parasitology, 2000. 121(S1): p. S5-S22.
  • Elamin, A., M. Garemo, and A. Gardner, Dental caries and their association with socioeconomic characteristics, oral hygiene practices and eating habits among preschool children in Abu Dhabi, United Arab Emirates—the NOPLAS project. BMC oral health, 2018. 18: p. 1-9.
  • El Ansari, W., C. Stock, and R.T. Mikolajczyk, Relationships between food consumption and living arrangements among university students in four European countries-a cross-sectional study. Nutrition journal, 2012. 11: p. 1-7.
  • Petrauskiene, S., et al., Oral health awareness among international dental and medical students at Lithuanian University of Health Sciences: a cross-sectional study. Journal of Oral & Maxillofacial Research, 2019. 10(4).
  • Alan, H., et al., Hemşirelik Lisans Öğrencilerinde Yeme Bağımlılığı ve Etkileyen Faktörler. Türk Hemşireler Derneği Dergisi, 2021. 2(1): p. 27-41.
  • Zemzemoğlu, T.E.A., et al., Sağlik bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme alişkanliklarinin belirlenmesi. Food and Health, 2019. 5(3): p. 185-196.
  • Aydemir, H., F. Ergün, and M.K. Ayata, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 2023. 12(2): p. 380-393.
  • Cebeci, N.Ö., S.K. Nemli, and S. Ünver, Oral health behavior differences between dental students in graduate and doctoral programs. European Oral Research, 2018. 52(1): p. 6-11.
  • Müller, O. and M. Krawinkel, Malnutrition and health in developing countries. Cmaj, 2005. 173(3): p. 279-286.
  • Yalçın, T. and N. Rakıcıoğlu, Diyetsel etmenler, tip 2 diyabet ve inflamasyon. Sakarya Tıp Dergisi, 2018. 8(4): p. 686-694.
  • Cloete, L., Diabetes mellitus: an overview of the types, symptoms, complications and management. Nurs Stand, 2022. 37(1): p. 61-66.
  • Kıvrak, T.Ç. and A.M. Tavana, Diş hekimliği fakültesi öğrencilerinde beslenme alışkanlığı, ağız diş sağlığı tutum ve davranışları ve DMFT indeksinin değerlendirilmesi. European Annals of Dental Sciences, 2017. 44(1): p. 1-8.
  • Chourdakis, M., et al., Eating habits, health attitudes and obesity indices among medical students in northern Greece. Appetite, 2010. 55(3): p. 722-725.
  • Dülger, H. and A.S. Mayda, Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve obezite prevalansı. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2016. 6(3): p. 173-177.
  • Özveren, H., E. Gülnar, and D. Özden, HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI ALGILARININ BELİRLENMESİ. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2017. 19(3): p. 158-166.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Clinical Nutrition, Periodontics, Nurse Education
Journal Section Research Article
Authors

Selcen Özcan Bulut 0000-0003-4984-9817

Nihan Özel Erçel 0000-0001-8506-7623

Publication Date March 25, 2025
Submission Date January 2, 2025
Acceptance Date January 20, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Özcan Bulut, S., & Özel Erçel, N. (2025). Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisi. Turkish Journal of Clinics and Laboratory, 16(1), 48-56. https://doi.org/10.18663/tjcl.1611979
AMA Özcan Bulut S, Özel Erçel N. Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisi. TJCL. March 2025;16(1):48-56. doi:10.18663/tjcl.1611979
Chicago Özcan Bulut, Selcen, and Nihan Özel Erçel. “Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin Mikrobeslenme Ve Periodontal Durumları üzerine Etkisi”. Turkish Journal of Clinics and Laboratory 16, no. 1 (March 2025): 48-56. https://doi.org/10.18663/tjcl.1611979.
EndNote Özcan Bulut S, Özel Erçel N (March 1, 2025) Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisi. Turkish Journal of Clinics and Laboratory 16 1 48–56.
IEEE S. Özcan Bulut and N. Özel Erçel, “Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisi”, TJCL, vol. 16, no. 1, pp. 48–56, 2025, doi: 10.18663/tjcl.1611979.
ISNAD Özcan Bulut, Selcen - Özel Erçel, Nihan. “Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin Mikrobeslenme Ve Periodontal Durumları üzerine Etkisi”. Turkish Journal of Clinics and Laboratory 16/1 (March 2025), 48-56. https://doi.org/10.18663/tjcl.1611979.
JAMA Özcan Bulut S, Özel Erçel N. Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisi. TJCL. 2025;16:48–56.
MLA Özcan Bulut, Selcen and Nihan Özel Erçel. “Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin Mikrobeslenme Ve Periodontal Durumları üzerine Etkisi”. Turkish Journal of Clinics and Laboratory, vol. 16, no. 1, 2025, pp. 48-56, doi:10.18663/tjcl.1611979.
Vancouver Özcan Bulut S, Özel Erçel N. Hemşirelik fakültesi eğitim sürecinin öğrencilerin mikrobeslenme ve periodontal durumları üzerine etkisi. TJCL. 2025;16(1):48-56.


e-ISSN: 2149-8296

The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of

Creative Commons Attribution Licence,

which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.