Maki bitkileri olan Styrax officinalis, Fontanesia philliraeoides, Myrtus communis, Paliurus spina-christi ve Pistacia terebinthus türlerini ele alan bu çalışmada, söz konusu türlerin kimyasal bileşimleri ve fenolik ekstraktifleri belirlenmiş, antioksidan üretiminde ve orman endüstrisinde hammadde olarak kullanılabilirlikleri değerlendirilmiştir. Bitkilere ait örneklerde şu değerler elde edilmiştir: Holoselüloz %72.20-74.64, selüloz %50.93-53.48, α-selüloz %41.16-43.50, lignin %22.22-24.46, kül %1.72-2.63, etanol siklohekzan çözünürlüğü %2.33-3.15, soğuk su çözünürlüğü %10.21-15.27, sıcak su çözünürlüğü %10.41-15.92 ve %1 NaOH çözünürlüğü %26.64-30.09 aralığında sıralanmıştır. HPLC analizleri klorojenik asitin (0.15 mg/g) Styrax officinalis’de, gallik asitin (0.59 ve 0.91 mg/g) Myrtus communis ve Pistacia terebinthus’de, kateşinin (0.08 mg/g) Fontanesia philliraeoides’de ve epikateşinin (0.85 mg/g) Paliurus spina-christi’de en yüksek değere sahip fenolik ekstraktif madde olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, elde edilen değerler doğrultusunda adı geçen maki türlerinin orman endüstrisine alternatif hammadde olabilecek ve ticari antioksidan üretiminde kullanılabilecek düzeyde olduğunu ortaya koymuştur.
Anahtar kelimeler: Maki türleri, Kimyasal kompozisyon, Fenolik ekstraktifler
In this study which focused on Styrax officinalis, Fontanesia philliraeoides, Myrtus communis, Paliurus spina-christi and Pistacia terebinthus, the chemical composition and the phenolic extractives in the maquis plants were determined. Practicability of mentioned species as raw material in the forest industry and in the production of antioxidant was examined. In the samples, the following values were determined: Holocellulose 72.20-74.64%, cellulose 50.93-53.48%, α-cellulose 41.16-43.50%, lignin 22.22-24.46%, ash 1.72-2.63%, ethanol cyclohexane solubility 2.33-3.15%, cold water solubility 10.21-15.27%, hot water solubility 10.41-15.92% and 1% NaOH solubility between 26.64-30.09%. HPLC analyses indicated that chlorogenic acid (0.15 mg/g) was the major phenolic extractive in the Styrax officinalis, gallic acid (0.59 and 0.91 mg/g) in the Myrtus communis and Pistacia terebinthus, catechin (0.08 mg/g) in the Fontanesia philliraeoides and epicatechin (0.85 mg/g) in the Paliurus spina-christi. The results showed that the obtained values from mentioned maquis species were found to be at a sufficient level for raw material in the forest industry and in the production of commercial antioxidant.
Keywords: Maquis species, Chemical composition, Phenolic extractives
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 17 Issue: 2 |